BAYER megoldások 2015-re

Agro Napló
A hagyományokhoz híven szántóföldi növényvédelmi konferenciasorozat keretein belül ismertette meg a termelőkkel a Bayer CropSciense legújabb fejlesztéseit. Az ismert és jól bevált megoldások, valamint az új termékek mellett terítékre kerültek az elmúlt esztendő növényvédelmi tanulságai is. Bikalról tudósítunk.


A kukorica termésmennyisége meghaladta az egymilliárd tonnát, a világban a legnagyobb területen termesztik, biztos a piaca. Az utóbbi időben azonban egyre inkább sokasodnak azok a növényvédelmi problémák, amelyek a termésbiztonságot veszélyeztetik, úgymint a korai és késői rovarkártételek, a gyomosodás, a levélbetegségek, vagy a csőpenész. A Bayer az innováció elkötelezettje, ebben az esztendőben 1 milliárd eurót invesztál kutatás-fejlesztésre a növényvédelem területén – tájékoztatta a hallgatóságot Rikk István, a Bayer kukorica marketing menedzsere.

Ughy Péter, a Vas Megyei Kormányhivatal Növény és Talajvédelmi Igazgatóság herbológusa bevezető előadásában összegezte tapasztalatait a 2014-es esztendőre vonatkozóan. Az időjárás kedvezett a gyomok korai megjelenésének, különösen az évelőknek és a magról kelő egyszikűeknek. A preemergens és korai posztemergens gyomirtások az április közepétől csapadékosabbra forduló időszaknak köszönhetően jól sikerültek – hangsúlyozta az előadó.

Azonban a később lehullott jelentős mennyiségű eső a posztemergens kezelések időzítését jelentősen megnehezítette. A készítmények alkalmazásának idejét legtöbbször nem a szakmai szempontok, hanem az időjárás határozta meg: termelők akkor permeteztek, amikor a földre rá tudtak menni (talán érdemes lenne egy új fogalmat bevezetni: permetezésre alkalmas időszak). Különböző fejlettségű gyomnövények (szik-8 levél) voltak egy időben a táblán, ami a dózis kiválasztását is megnehezítette. A herbicidek szelektivitása felértékelődött.
Az egyszikű gyomnövényekkel fertőzött területen még súlyosabb volt a helyzet: az állománykezelésre alkalmas készítmények többsége a fejlett vagy később, több hullámban csírázó egyszikűek (különösen a muhar és köles fajok) ellen nem hatékony. Ezen gyomnövények nemcsak jelentős termésveszteséget, hanem a talajok magkészletének növekedését is okozták.

Az időjárás a nagy magvú, mélyről csírázó gyomnövényeknek is kedvezett, úgymint a csattanó maszlag, a szerbtövis, vagy a selyemmályva. Új, vagy csak most megtalált gyomfajok további terjedésével is számolnunk kellett, ilyen pl. a mandulapalka, ázsiai gyapjúfű.

Nagy Lajos fejlesztési menedzser a kukoricát övező növényvédelmi problémákra hívta fel a figyelmet. Egyre inkább terjednek és jelentős károkat okoznak e kultúrában is a rovarkártevők, elsősorban a kukoricabogár, melynek térhódítása már az ország egész területén szükségessé teszi az imágók elleni védekezést. Főként hibridtermő területeken találkozhatunk atkákkal, a mélyebben fekvő és csapadékosabb részeken a levéltetvek megjelenésére számíthatunk. A kukorica fiatalkori kártevői az ormányos bogarak és a bolhák különböző fajai.

A sok csapadék a toxintermelő gombáknak kedvez, az általuk okozott fertőzés a termények eladásakor okoz gondot.

Szólt arról is, hogy a gyomnövények között egyre inkább terjednek a nehezen irtható egynyáriak és évelők, s mind nagyobb területen jelenik meg a mezei acat, a szulák, a fekete nadálytő.

Milyen válaszokat és megoldásokat ad a Bayer
a kukorica termesztése során felmerülő
gyom- és egyéb növényvédelmi problémákra?

A Bayer célorientált technológiai csomaggal kíván segíteni a kukoricatermesztőknek. Rugalmas megoldást jelenthet a nehezen irtható, magról kelő és évelő kétszikűek ellen összeállított Laudis Maximus csomag, ami a tembotrion hatóanyagú Laudist és a dikamba hatóanyagú BIKA 480 S-t tartalmazza. A nehezen irtható magról kelő gyomok és a rovarkártevők – elsősorban a kukoricabogár imágói – elleni együttes védelemre pedig a Laudis Duó csomag ajánlott, ami a Laudis herbicid mellett Biscaya rovarölő szert tartalmaz. Az Adengo Monsoon Pack elnevezésű termékcsomag a nehezen irtható magról kelők és az évelő egyszikűek javasolják, különösen Tolna, Somogy, Baranya, Fejér megyékben.

A napraforgó technológia védelmét szolgája a hatás- és termésbiztonság jegyében összeállított Héliosz Trio hármas összetételű technológiai csomag, mely tartalmaz egy hosszú tartamhatású talajherbicidet a Goal Duplot, egy szelektív egyszíkű irtót, a Galant Supert, valamint a Biscaya rovarölő szert.

Farády László, a Bayer kalászos marketing menedzsere elmondta, 2014-ben kalászosokban a fungicidekkel kezelt termékterület elérte a 2 millió hektárt, a búzaterület 92%-án történt védekezés, ami minőségi ugrást jelent a hazai kalászos termesztésben. A megnövekedett fungicidhasználat hátterében minden idők legnagyobb sárgarozsda járványa áll.

A késői felismerés és hatásos védekezés hiányában súlyos termésveszteség lett a végeredmény. A szakember felhívta a figyelmet arra, hogy a novemberi határszemlék újra a vörösrozsda és a sárgarozsda jelenlétét bizonyítják, ami kellő odafigyelést követel meg a termelőktől a védekezés tervezésére és végrehajtására vonatkozóan. A sárgarozsda fertőzés megelőzésére, a 2014-ben már bizonyított Falcon Pro és a Zantara készítményüket ajánlják. A Falcon Pro valamennyi gombabetegség ellen bevethető, gyors kezdeti és igen hosszú tartamhatással jellemezhető három hatóanyagú készítmény. A Zantara két hatóanyagú gombaölő és termésfokozó szer, bármely betegség ellen alkalmazható, innovatív formuláció, az úgynevezett lakkhatás jellemzi.

A Bayer CropScience kalászosok védelmét szolgáló készítményei – összességében 2014-ben is megőrizték magyarországi vezető pozíciójukat, szakmailag pedig megállták a helyüket. A felhasználók körében a legkedveltebb a Jubileum Pro csomag, ami a Sekator OD gyomirtó és a Falcon Pro mellett Decis Mega rovarölő szert is tartalmaz.

Gabonavédelmi palettájukon 2015-től újdonság lesz a Proteus névre keresztelt új rovarölő szer. A rezisztencia kialakulásának lassítása, vagy elkerülése okán egyre nagyobb az igény a kombinált összetételű szerekre. Ennek az igénynek tesz eleget a tiakloprid és deltametrin összetevőjű Proteus, ami a két eltérő kémiai tulajdonságú komponensnek köszönhetően gyorsan, ugyanakkor hosszú időtartamban hat. Az úgynevezett O-TEQ formulában készül, nem tartalmaz vizet, a hatóanyagkristályok olajban, segédanyagokkal fejtik ki hatásukat, ami elősegíti a hatóanyagok minél jobb szétterülését, fokozottabb általa a biológiai hatékonyság.

A két hatóanyag a rovarok idegműködésébe, az ingerületátadásba avatkozik be eltérő helyeken, hatására a rovarok azonnal leállnak a táplálkozással, a levéltetvek már nem szúrják meg a leveleket. Ezáltal megelőzhető a rovarok elpusztulásáig keletkező kár is. A szer már 2015-től rendelkezésre áll, felhasználása repcében, burgonyában, kalászosokban és borsóban engedélyezett. Az engedélyezési eljárás azonban folytatódik, használatát 2016-ban kukoricára és napraforgóra is kiterjesztik.

A repce növényvédelmét taglalva Csorba Csaba elmondta, a Proteus két eltérő hatóanyagcsoportba tartozó két hatóanyaga erősíti egymás hatását, és ezáltal még jobban illeszkedik a repcetermelők igényéhez, akiknek fontos a gyors kezdeti hatás, de elvárják a hosszabb tartamhatást is. A megújult Bayer Repce PRO Csomag a Proteus mellett még egy regulátor hatású gombaölő szert is tartalmaz: a Folicur Solo-t.
Ez a két készítmény a repce tavaszi indulásának legelején jelentkező növényvédelmi problémákra nyújt kimagaslóan hatékony megoldást. A kedvezőbb árú Repce PRO csomag dózistól függően 8–12 hektárra elegendő rovarölő-, illetve gombaölő szert tartalmaz.

A Bayer CropScience a növényvédő szerek mellett a vetőmag üzletágban is aktív, egyre többet invesztál ebbe a szegmensbe. A Bayer 4500 fős kutató-fejlesztő állományából ezer fő dolgozik a vetőmag üzletágban. Európában három nemesítő állomáson több mint 100 fő tevékenykedik. A Bayer akkor lehet meghatározó a magyarországi repcepiacon, ha újat tud hozni a hazai repcetermesztésbe. Az új fajtáik képesek erre, hiszen az elvárt termésszint mellett minőségben is kiválóak. Két új hibridük kapott állami elismerést 2013-ban. Ezek közül az újgenerációs Bayer hibridrepcék előfutárát, a Punchert Európában elsőnek Magyarországon regisztrálták, majd még ebben az esztendőben újabb három hibrid, a Safer, a Dribbler, a Lexer regisztrációjára is sor került, ugyancsak elsőként Európában. Ezek az újgenerációs hibridek egyesítik magukban a magas terméshozamra való képességet és a kirobbanóan magas olajtartalmat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Új búzafajták a Saatbau Linztől

Új búzafajták a Saatbau Linztől

Tisztelt Gazdálkodó! A cikkben olyan mondat szerepel, amit nemesítőcég eddig nem sokszor írhatott le, mert ilyesmi ritkán fordult elő a magyarországi...

Egyre többen választanak így fajtát

Egyre többen választanak így fajtát

Az egyre szélsőségesebb időjárásnak köszönhetően nemcsak az árugabonát termesztő gazdaságok kerülnek nehezebb helyzetbe, hanem a vetőmag-előállítás is...

Dobogós helyen a KWS kalászosok

Dobogós helyen a KWS kalászosok

A KWS által nemesített őszi búza és őszi árpa fajták a tavalyi évtől közös portfólióból érhetőek el Magyarországon, így termelőink ezentúl egy helyen...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?