Bayer stratégia a jövő mezőgazdaságáért

Agro Napló
A 2020 áprilisától egységes vetőmag- és növényvédőszer-kínálattal piacra lépő Bayer széles termékportfólióját a kiemelkedő terméspotenciálú, stressztűrő, és gyors vízleadású DEKALB hibridek és a termésbiztonságot előtérbe helyező növényvédelmi megoldások fémjelzik. A Bayer stratégiáját Vajda Beáta, a cég marketingigazgatója vázolta fel a közelmúltban megrendezett online termelői konferencián.


A Bayer növényvédelmi kutatásairól szólva elmondta, hogy fejlesztéseik az új hatásmechanizmusú hatóanyagokra irányulnak. Évente 30–60 molekulát tesztelnek szántóföldi körülmények között, s ennek eredményeként az elkövetkező évtizedben 100 új formuláció bevezetését tervezik. A biológiai növényvédelem is fontos szegmens a Bayernél; évről évre mintegy 10 ezer mikroorganizmust vizsgálnak labor- és szántóföldi körülmények között. Világszerte immár 32 millió hektáron alkalmazzák készítményeiket, amelyek a közeljövőben a hazai termelők számára is elérhetővé válnak.

Hangsúlyozta, a világ egyik meghatározó vállalatának mezőgazdasági üzletága évente 2,4 milliárd eurót fordít kutatás-fejlesztésre, amely 20 kutatási központjuk innovatív munkájának eredménye. Kiemelte, hogy a hazai szatymazi kukoricanemesítő állomás Európa egyik legsikeresebb nemesítő programját tudhatja magáénak, ahol hozamnövelő, és a megváltozott időjárási viszonyoknak jobban ellenálló, növekedő stressztoleranciával rendelkező hibridek nemesítése folyik, erősen fókuszálva a vízleadó képesség javítására. A Bayer a nemesítés területén kiemelkedő genetikai bázissal rendelkezik nemcsak kukorica- és repce-, hanem szója-, gyapot- és a zöldségkultúrákban. Hozzátette, a digitalizáció a nemesítésben is forradalmi áttörést jelentett, az eddigi 8–10 éves nemesítési procedúrát 6 évre tudják csökkenteni. Az újdonságok kapcsán megemlítette Vajda Beáta, hogy idén tavasszal öt új kukoricahibrid tesztelését kezdik meg, valamint három új repcéjük már ősszel elvetésre került.

A neonikotinoidok betiltása nagy érvágást jelentett a cég, illetve a felhasználók számára. A Bayer válasza egy új, flupiradifuron hatóanyagú inszekticid csávázószer, a Buteo Start, amely védelmet biztosít a repce korai kártevői; a földibolhák, a repcebolha és a káposztalégy ellen. A flupiradifuron a Bayer saját, butenolidok csoportjába tartozó, új fejlesztésű hatóanyaga. Hasonló nehézséget jelent az azolok uniós felülvizsgálata, ezen a területen tebukonazol-mentes, új termékek bevezetésére összpontosít a Bayer – hangsúlyozta a marketingigazgató.

Az inputok otimalizálását segíti és a terepi adatkezelést egyszerűsíti a Climate FieldView™ digitális Bayer platform, amelyet a sikeres bevezetést követően már több mint 200 ezer hektáron alkalmaznak országszerte. A szolgáltatás lényege, hogy az időjárási adatok, a műholdas képek és terepi adattérképek segítségével értékelhető a vetőmag teljesítménye, lehetővé válik a szántóföldi viszonyok szemléje és a termés­eredmény nyomonkövetése. Az alkalmazás segítségével vetéskor, a növényvédelmi kezelések során és betakarításkor adatokat nyerhetünk a területről, az egészségtérképeken keresztül táblaszinten nyomon követhetjük a termesztési folyamatot és azonnali beavatkozásokra nyílik lehetőség. Az üzemi gyakorlatban ez azt jelenti, hogy betakarításkor az eredmények analizálása során az erre alapozott döntésekkel – például változtatható tőszámok alkalmazásával – akár 2–6% terméstöbbletet érhetünk el.

Az online tanácskozáson Csorba Csaba, a Bayer termékmenedzsere a kalászos, repce, napraforgó és cukorrépa védelmére ajánlott megoldásokat. Repcében a már említett, közelmúltban engedélyt kapott Buteo Start csávázószer mellett a Decis Mega, Tilmor, Folicur Solo, Propulse és Lamfix készítményekről tájékoztatott, míg napraforgóban a Propulse és Sfera gombaölő szereket, a Decis Mega rovarölőt és a Lamfix készítményt ajánlotta. Cukorrépában a Betanal Energy gyomirtó szer csomagot emelte ki.

Kalászos kultúrákban két új gyomirtó szer kerül bevezetésre ez évben: a Huszár Aktív 7,5 g/l tienkarbazon-metil molekulával kiegészült „utódja”, a Huszár Aktív Plusz, valamint a Sekator Plusz, mely főleg a kétszikű gyomok elleni védekezésben használható. A kalászos gombaölő szegmensben a Falcon Pro, az Ascra Xpro, a Zantara és a Prosaro készítmények jóvoltából a Bayer ütős kalászos fungicid technológiával vértezi fel a termelőket a várható kihívásokkal szemben. Csorba Csaba utalt arra, hogy két új, bixafén hatóanyag-tartalmú fungicid, a zászlóslevél védelmére ajánlott Siltra Xpro és a kalászvédelemre bevethető Input készítmény üzemi tesztelése kezdődik el az idei szezonban.

Kukorica gyomirtásában széles hatásspektrumot felölelő portfólióval rendelkezik a Bayer, originális hatóanyagok, innovatív formuláció és a széfener technológia garantálja a készítmények unikális jellegét (Adengo, Capreno, MonsoonActive, Laudis). Nagy dobás ez évtől a Bayertől a kukoricakultúrában alkalmazható több növényvédelmi feladathoz is hatékony megoldást biztosító technológiai csomag, a Laudis Smart, amelyet Görcsös Gábor régióvezető ismertetett. A technológiai csomag 7,5 ha kukoricamagról kelő egy- és kétszikű gyomok elleni posztemergens gyomirtásra, valamint 5 ha kukorica (vagy más, okiratban engedélyezett kultúra) kórokozók és rovarok elleni védelmére szolgál. A gyomirtásért a Laudis, az egészséges kukoricaállományért a Propulse, a kártevők elleni védelemért a Decis Mega készítmény a felelős e sikervárományos csomagban. 

A termelők körében rendkívül népszerű Gazda Haszna Programról Horváth Boglárka operatív marketingvezető adott tájékoztatást. Kihangsúlyozta, hogy több ponton is megváltozott a program feltételrendszere: az egyik legfontosabb, hogy az eddigi résztvevőknek is szükséges újraregisztrálni. Bővült a programban szereplő termékkínálat és a szolgáltatások köre, illetve újdonság a kertészeti termékvonal bevonása. További információt ezzel kapcsolatban a www.gazdahaszna.hu oldalon talál.

  -ga-  

A cikk szerzője: Gáspár Andrea

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Propulse – a gyakorlatban bizonyít

Propulse – a gyakorlatban bizonyít

Jelentős szántóföldi kultúráink betegségek elleni védelme kezdődik el a napokban. A repce, a napraforgó és a kukorica is abba a fejlődési szakaszba ér...

Kezelésből ötös!

Kezelésből ötös!

Az FMC optimista hangulatban tartotta meg évindító növényvédelmi fórumát, amely méltán az egyik legszínvonalasabb online rendezvénnyé nőtte ki magát a...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!