A mikotoxinok hatása a sertések szaporodására

Agro Napló
A kocák és a süldők rendkívül érzékenyek a mikotoxinok hatásaira. A sertések szaporodására ható legfontosabb mikotoxinok a zearalenon, az ergot alkaloidok és az A típusú trichotecének közé tartozó T-2 toxin. Ezek magasabb számú megbetegedésekhez vezetnek, és szaporodási problémákat okoznak.

A zearalenonnak (ZEN) kitett kocák és süldők termékenysége

Az elsősorban Fusarium graminearum és Fusarium culmorum fajok által termelt ZEN kifejezett péraduzzanatot és -megvastagodást okozhat süldőkben, valamint jelentősen megnöveli a méhet is. Nagyobb koncentráció már nagyobb számú visszaivarzáshoz vezethet és súlyosabb esetekben ki is maradhat az ivarzás.

A 45–90 napig ZEN-nek kitett süldőkben ez korai pubertáshoz vezet, ilyenkor ezeknek a süldőknek az első ivarzása többnyire terméketlen, ovuláció nélküli.

Összehasonlítva a süldőkkel, kocákban fokozottabb ZEN-szennyezettségnek kell lennie a takarmányban, hogy a péraduzzanat és a méhmegnagyobbodás megfigyelhető legyen. A süldők sokkal erősebben reagálnak a ZEN-re mint a kocák.

A ZEN hatása az embrióra és a magzatra

Ha vemhes koca kap magas ZEN-nel szennyezett takarmányt, kifejezetten a korai vemhességnél, csökkent malacszámhoz vezethet és mumifikáció tapasztalható.

A vemhesség 7–10. napja a legkritikusabb periódus a magas embrióelhalás szempontjából.

Ha a takarmány a teljes vemhesség alatt magas ZEN-szintet tartalmaz, kisebb malacok születnek és az alom rendkívül szórt lessz. Továbbá a ZEN halvaszületéshez és újszülött kori elhulláshoz is vezethet és súlyos esetben az egész alom elhullhat.

A ZEN hatása a malacokra

Számos tanulmány azt mutatja, hogy már a takarmány alacsony ZEN-szintje is már hatással van a malacok ivari fejlődésére.  Bauer és társai (1987), valamint Döll és társai (2003) megfigyelték, hogy a takarmányban lévő ZEN megnövelte a petefészekciszták arányát és csökkentette az FSH gonadotróp hormon szintjét a vérben, amely szabályozza a normál növekedést, az ivari fejlődést és a szaporodási folyamatokat nőivarú sertéseknél.

A ZEN hatása kanokban

ZEN-nel szennyezett takarmánnyal etetett kanoknál szignifikánsan kisebb volt a herék (akár 30%-kal) és mellékherék mérete. Még a spermaképzés ideiglenes gátlása is megfigyelhető volt, amely még akkor is tartott, amikor a szennyezett takarmányt megvonták a kanoktól. Egy másik megfigyelés szerint, főleg fiatal kanokban, a libido is csökkent a tesztoszteron alacsonyabb plazmaszintje miatt.

 

A ZEN hatása a kanspermára

Tsakmakidis és társai (2006, 2007) megfigyelték a spermiumok mozgékonyságát, életképességét és az akroszóma reakciót ZEN-nel és a-ZOL (alfa-zearalenol) terhelt környezetben, 4 órás behatási idővel, valamint a spermium zóna pellucida reakcióját 1 órás behatási idővel.

A kísérletek eredménye azt mutatta, hogy a ZEN közvetlen toxikus hatása attól függ, hogy a spermatozoa milyen koncentrációjú toxinnak és mennyi ideig volt kitéve. A ZEN-nek vagy az a-ZOL-nak való hosszabb kitettség esetén a spermatozoa mozgékonysága és életképessége is drasztikusan csökkent.

Ergot alkaloidok

A Claviceps purpurea, Claviceps paspalli és Claviceps fusiformis által termelt ergot alkaloidok is okozhatnak termékenységi problémákat. Kocákban és süldőkben a tejtermelés megszűnése, csökkent alomszám, korai ivarzás, mumifikálódás és visszaivarzás hívhatja fel erre a figyelmet.

Osweiler és társai (1990) megfigyelték, hogy már a szoptató takarmányban lévő alacsony szintjük is okozhat elapadást kocákban.

T-2 toxin

A Fusarium sporotrichioides által termelt T-2 toxin szintén negatívan befolyásolja a kocák szaporodási teljesítményét. Az utolsó harmadban adott kocatakarmánynak már alacsony T-2 toxin szintje is petefészek-elfajulást és -sorvadást okoz.

További eredmények azt mutatják, hogy a vemhes koca takarmányban lévő T-2 toxin ismétlődő ivarzáshoz vezet, és csökken az alomszám, valamint a malacok tömege. Vanyi és társai (1991) megfigyelték, hogy a vemhesség alatti időszakban T-2 toxinnak kitett kocák malacai hasmenésesek, csököttek és születés után elhullanak.

Következtetés

Sertésekben a legveszélyesebb mikotoxinok közé tartoznak a ZEN, az ergot alkaloidok és a T-2 toxin, amelyek súlyos szaporodási zavarokhoz vezetnek kocákban, süldőkben és kanokban, ezáltal csökken az állatok teljesítménye és következésképpen a telep gazdasági eredményessége is.

Megoldás

A Mycofix® Plus 3.E termékben lévő szinergista ásványkeverék szelektíven megköti a köthető toxinokat (aflatoxin, ochratoxin, ergot alkaloidok), továbbá a termékben lévő két enzim visszafordíthatatlanul elbontja a zearalenont, és a trichotecéneket (pl. T-2 toxin) nem toxikus metabolitokká. A termék tartalmaz egy májvédő növényi adalékot és egy immunstimuláló algakivonatot is, mivel ez a két fő támadási pontja a mikotoxinoknak.


Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Zearalenone

Zearalenone

A tehenészetekben mikotoxin-szennyeződés esetén általában csak a termeléskiesés és az egészségromlás miatti közvetlen veszteségekkel számolunk. A Zear...

CUPIDO kan takarmánykeverék

CUPIDO kan takarmánykeverék

A kanok ivarérettségét a termékenyítésre alkalmas spermiumok megjelenése jelzi. Kizárólag csak egészséges, igényeinek megfelelően takarmányozott tenyé...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!