18 TONNA FELETT! HELYES HIBRIDVÁLASZTÁS = REKORD TERMÉS

Agro Napló
A 2014-es évben kukoricából rekord termés született a Fejér megye déli részén található Előszálláson, a Rabi-Simon Kft.-nél.  A céget Rabi Ferenc ügyvezető igazgató és Simon János vezetik.

Ennek a kivételes hírnek az apropóján kérdeztem meg a cég két tulajdonosát, hogyan született meg ez az eredmény? Nehezen szántátok el magatokat erre a beszélgetésre, pedig igazán büszkék lehettek az eredményre!

Valóban, hiszen a terméseredménnyel nem akarunk hivalkodni. Ez a termésátlag nem általános nálunk. A saját befektetett munka és költség nem adott volna ilyen termést, ha nem lett volna kedvezően csapadékos időjárás.

Valamint jó hibridválasztás, de még mielőtt rátérünk a 18,5 t/ha-os termésátlag szakmai elemzésére, mondjatok pár szót a cégről!

A Rabi-Simon Kft. 2001-ben kezdte meg tevékenységét. Ekkor 6 fővel 306,4 hektár bérelt földterületen gazdálkodtunk. Főként gabonafélékkel, kukoricával és napraforgóval foglalkoztunk, emellett növénytermesztési szolgáltatást is végeztünk kb. 200 hektáron a környező gazdálkodók részére. 2003-ban sikerült megvásárolni a régi szövetkezet telephelyét. Jelenleg is itt van a cég központja. Létszámunk időközben megkétszereződött, az általunk művelt terület nagysága 750 ha–ra gyarapodott. Ezen felül mintegy 500 hektárra teljes szolgáltatást nyújtunk.

Természetesen a területek növekedésével a gépparkunk is évről évre bővült. 2013-ban nagyberuházást hajtottunk végre, melyben terménytároló építés és terményszárító beruházás is szerepelt.

Rátérve a gazdálkodásunkra, éves szinten 150 ha búza, 100 ha őszi árpa, 100-110 ha napraforgó, 100-140 ha repce és 200-250 ha kukorica kerül elvetésre. Fontos megemlíteni, hogy többségében kiváló talajadottságok jellemzik a területeinket, 20-25 AK-ás táblákat is művelünk, amelyek nagyon jó alapot szolgáltatnak ahhoz, hogy az intenzív technológiákat alkalmazzuk. Kisebb  részben használunk olyan erodált, mély fekvésű, heterogén területeket is, amelyek sajnos gyengébb termőképességűek.


A kukorica, napraforgó és a repce révén több, mint egy évtizede vagyunk kapcsolatban. Ez idő alatt sok tapasztalatot szereztetek vetőmagjainkról, elsősorban kukoricáinkról.

Melyek váltak be legjobban nálatok?

A kukorica területünk mintegy 80 %-án Pioneer hibridekkel dolgozunk. Főként a korai éréscsoportban lévő FAO300-as hibrideket vetettük, (PR37N01 és P9494). 2014-ben a megépült szárítónk kínálta lehetőségre alapozva, a környékbeli tapasztalatok, valamint a Te ajánlatod alapján a FAO400-as hibridekből is választottunk. Így került elvetésre a P0105-ös és az Optimum® AQUAmax® P0216 (Elefánt), amelyek utólag telitalálatnak bizonyultak.

Valóban, és az Optimum® AQUAmax® P0216-os hibrid hozta végül a REKORD termést! Hogyan született ez az eredmény?

Összefoglalva, több feltétel egyidejű, pozitív fennállása hozta ezt az eredményt. Ezek a  jó talajadottságok, a kiváló vetőmag, egy jól átgondolt, megtervezett agrotechnika, és a 2014-es év kedvező időjárási körülményei voltak.

Természetesen nem volt ennyire magától értetődő a dolog. Egy 54 ha-os saját területre vetettük el a P0216 Optimum® AQUAmax®  hibridet. Az elővetemény repce volt. Ennek betakarítása után tarlóhántás, majd tarlókezelés következett (totális gyomirtás) és megtörtént a 7-20-30 -as hatóanyag-tartalmú műtrágya 300kg/ha mennyiségben való kijuttatása is.  Ezek után mélyszántással fejeztük be az évet. 2014-es évben a tavaszt simítózással kezdtük, majd 200 kg/ha-os dózisban 8-24-24-es műtrágyát, valamint 27%-os Pétisóból 400 kg-ot szórtunk ki hektáronként. A megszokottól később, 04.26-án vetettük el a magot, Monosem vetőgéppel. A vetésmélység 8-10 cm között volt, 72000 db/ha magszámmal. Tudjuk, hogy a 8-10 cm-es vetésmélység nem általános. A kelés hosszabb időt vesz igénybe, de a mélyebbre hatoló gyökérzet miatt a növény az aszályos nyarat jobban elviseli, és nekünk ez vált be. Vetéssel egy menetben Sulfammo*-t (nitrogén, kén+mikroelemek) kapott 150 kg/ha mennyiségben, ezen kívül juttattunk ki 10 kg/ha Kentaur**5G-t is, talajfertőtlenítő hatása miatt.

Keléskor a hibrid egyenletes, erőteljes növekedése már szembeötlő volt. Kelés után 3-5 leveles korban gyomirtottunk, majd 7-8 leveles korban, mikor a növénymagasság miatt még éppen bele tudtunk menni a táblába, 120 kg/ha Nitrosol-t kapott a növény sorközművelő adapterrel egy menetben, sor mellé. Ezek után 5-7 nap múlva Fitohorm Turbó Cink*** lombtrágyát juttattunk ki, 5 l/ha dózisban. A hibrid nőtt és nőtt, majd kb. 3 m-es növénymagasságnál állt meg. Nyárra a P0216 a várt széles levelű, látványos, robusztus növény lett. A virágzása is egyenletes volt. Látszott, hogy a kijuttatott nagy mennyiségű tápanyag nagymértékben segítette a növényeket a gyors fejlődésükben. A kifejlődő csövek nagyságából már látni lehetett, hogy nagy termést fog adni a tábla, de ekkora termésre nem számítottunk.

A középérésű  P0105 lett elsőnek betakarítva, mely 14,1 t/ha-t adott tábla szinten. Az 54 ha-on elvetett P0216-os Optimum® AQUAmax® hibrid betakarítását 21 %-os szemnedvességgel kezdtük meg. A nagyon nagy termés látszott a mennyiségen és a fajsúlyon is. A tábla betakarítása végeztével összegeztük a mennyiségeket és az 54 hektáros területen  bruttó 18,5 tonnás  átlagtermés született! Ez idáig ilyen magas eredményt még megközelítőleg sem értünk el. A termény egészséges és látványos volt a betárolás után.

 

Ez idő tájban hívtalak benneteket telefonon.

Igen, ebben az időben jelentkeztél, és érdeklődtél a Pioneer kukorica termésátlagok felől, és ezt Te sem akartad elhinni. A lényeg, hogy ilyen nagy termésünk kukoricából még életünkben nem volt.

Mit terveztek a 2015-ös évre?

A 2015-ös kukorica hibridválasztásunk is 80%-ban a Pioneer-ra esett. A jelenlegi évben a nagyszámú tagolt táblák és a szolgáltatások, illetve az utóvetemény választás okán, amely sok kukorica utáni gabonát jelent, szükségessé vált korai FAO300-as éréscsoportba eső hibridet is választani a P0216 mellé. Az ajánlásod, valamint a Pioneer EnClass® (környezethez igazított hibridajánlás) rendszerben való szereplése miatt a P9241 mellett döntöttünk, amely szintén Optimum® AQUAmax® hibrid.

A P9241 Optimum® AQUAmax® hibrid termésstabilitása szintén meggyőző a 2013-2014-es eltérő időjárású években. Választásunkban szerepet játszott még a hibrid kedvező előszezoni ára is, bár döntéseinknél mindig az adott tenyészidőn belüli legmagasabb terméspotenciállal rendelkező hibrideket vásároljuk meg. A genetikai előrehaladás szembeötlő, hiszen 6-7 évvel ezelőtt nem is álmodtunk 18 t/ha feletti tábla eredményről.

Fehér Csaba

Pioneer agronómus

 

*Timac-Agro Kft. márkaneve

**Cheminova Kft. márkaneve

***FitoHorm Kft. márkaneve

 

A cikk szerzője: Fehér Csaba

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Drónok figyelik a MATE rizsföldjeit

Drónok figyelik a MATE rizsföldjeit

Speciális drónokkal kezdtek új kísérleteket a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) és az ABZ Drone szakemberei a MATE Galambosi Rizskísérleti...

Végre testközelben az újdonságok

Végre testközelben az újdonságok

A Corteva AgriscienceTM, mint innovatív cég meghatározó termékkörökkel, bővülő hibridkínálattal, új hatóanyagokkal, illetve a rezisztenciamenedzsmentb...

A Nagykun rizs uniós oltalmat kapott

A Nagykun rizs uniós oltalmat kapott

A Nagykun rizs elnevezést az Európai Bizottság május 18-i döntésével uniós oltalomban részesítette, így az védett lett az Európai Unió területén – köz...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!