2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Ne pánikoljon, ÖNTÖZZÖN!

Agro Napló
A nappali középhőmérséklet emelkedésével a nyári termelési idényben a gazdálkodók évről évre szembesülnek a föld vízmegtartó képességének csökkenésével és a termőföld részleges vagy teljes kiszáradásával.

Amíg / míg a korábbi években az öntözéssel a termény minőségének és mennyiségének növelhetősége volt a cél. Napjainkban a klíma­változás érzékelhető hatásait megfigyelve kijelenthetjük, hogy az öntözés prioritásának kérdése eltolódott egyes vidékeken arra a szintre, hogy amennyiben öntözünk, az biztos jó terméseredményt ígér, azonban ha nem, akkor teljes mértékben ki vagyunk szolgáltatva az időjárás okozta anomáliáknak.

A vélt vagy valós probléma megoldására nyújt segítséget az olasz IRTEC szivattyú és öntöződob gyártó cég, amely a folyamatos gyártási innovációnak köszönhetően mára az egyik leghatékonyabb és víztakarékosabb öntözőrendszereket gyártja Európában. Értékesítői hálózata széles körű és a világpiacon is aktív szereplő.

Az öntöződobok teljes szerkezeti felépítése tűzihorganyzással készül, amely nagymértékben megnöveli azok élettartamát, hiszen minimális a korrózióra való hajlam. A turbina meghajtómű felépítéséből és kiváló anyaghasználatából kifolyólag, egészen alacsony, 2-3 bar nyomás mellett is tökéletesen használható / alkalmazható. Mindegyik öntöződob automatikus menetszámfüggő sebességkorrekcióval rendelkezik az egyenletes és stabil vízkijuttatás érdekében, még dombos területeken is. Ez a sebességkorrekció történhet egyszerű mechanikus módszerrel vagy számítógép segítségével, mely igen precíz és egyenletes öntözést biztosít. Az IRTEC öntöződobok alkalmasak hígtrágya kijuttatására is, ebben az esetben a visszacsévélést egy alacsony teljesítményű motor végzi. A vízágyús öntözőkocsi nyomtávja széles tartományban, 1,3–2,7 m között fokozatmentesen állítható, így minden kultúrához megfelelően állítható.



A flexibilis betáp tömlő megvezetése középvonalban vagy keréknyomban történhet. Magas kultúrákhoz, jellemzően kukoricához, magasító is rendelhető, mely kiemeli a vízágyút. Bizonyos növényi kultúrák esetében felmerülhet problémaként, hogy a nagy teljesítményű vízágyú / vízsugár károsítja-szétveri a frissen cseperedő növényeket. Erre az esetre nyújthat segítséget az IRTEC gyártó által kínált rács vagy huzalkonzol, amely akár 54 méteres munkaszélességben is elérhető.

Fontos kiemelni, hogy az öntöződobok szántóföldi növénykultúrák mellett a kertészetekben és szőlészetekben is használhatóak, és a lomb alatti öntözőkocsival tökéletes vízeloszlást garantálnak. Nem csak alulról, de felülről is történhet az öntözés a korábban említett vízágyú magasítással. Ez a módszer például almaültetvény esetében a nyári kánikula káros, minőségrontó hatásának ellensúlyozására is használatos egyes vidékeken.

Az IRTEC szivattyúk lehetnek szabad tengelyvégesek, traktor meghajtásúak, vagy dízelmotorral összeépített szivattyú gépegységek, melyek akár 200 LE feletti teljesítményben is elérhetőek, és az egyedi igények szerint konfigurálhatóak.

A SZEGÁNA Kft. az IRTEC öntöződobok hazai forgalmazója vállalja öntözőrendszerek, szivattyútelepek tervezését és kivitelezését, komplett szolgáltatással, amelybe még a vízjogi engedélyek beszerzésének ügyviteli rendszerében történő eligazítása is bele tartozik.



Balla Máté Iván

SZEGÁNA Kft.

 

A cikk szerzője: Balla Máté Iván

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!