Cserzett arcú, jószágára elégedetten tekintő pásztorok

Agro Napló
Új látnivalókkal kecsegtetett az alföldi állattenyésztési kiállítás

Szakítva 22 év hagyományával, a megszokott haszonállat figurával szemben, idén egy bronzba öntött pásztorembert idéző szobrocskával, illetve annak rajzolatával díszített elismerő oklevéllel díjazták a XXII. Alföldi Állattenyésztési Napok Termékdíj Pályázatának nyerteseit, Hódmezővásárhelyen.

Korábban az alföldi állattenyésztői seregszemlét a hagyomány-szakmaiság-megbízhatóság mottó köré szervezték a rendezők – mondta megnyitó beszédében Fekete Balázs, a Magyar Állattenyésztők Szövetségének elnöke. Az újdonságok egyike, és ez tükröződött vissza a látottakon, hogy a magyar állattenyésztést a hagyományokat őrizve, ám egy szigorú szakmai program mentén kell megújítani, ezért a megbízhatóság szót a megújulás gondolata váltotta, váltja fel. Nem változott azonban a kiállítás jellege, vagyis, hogy évről évre bemutatják az őseink által gondozott, kinevelt állatokat, tenyésztői eszközöket és a hagyományos módon készített ízes élelmiszerek mellett korunk legújabb tenyésztői technikáit és technológiáit a takarmánynövény termesztésétől kezdve eljutva az állategészségügyi készítmények újdonságáig.

Az Alföldi Állattenyésztői Napok kiemelt eseményén, ünnepélyes keretek mellett díjakat, okleveleket adtak át az ágazat szereplői között. Az állattenyésztői csoportban összesen 30 pályamű érkezett, mindegyike az állattenyésztés fejlődését szolgálja, és komoly kutatások, fejlesztések eredményeként születtek – mondta Gráff Myrtill, a SZTE MGK Állattudományi és Vadgazdálkodási Intézetének docense, egyben az állattenyésztői kategória zsűrijének elnöke.

Gráff Myrtill kiemelte, az állatgyógyászatban a betegség megelőzésére terelődik a fejlesztők figyelme, hogy lehetőleg minél kevesebb gyógyszerre legyen szükség, főként kevesebb antibiotikumra. Az agrárinformatika, tartástechnológia témakörben érkezett pályázatokról kiemelte, olyan gépeket, eszközöket, szoftvereket ismert meg a bíráló szakmai csoport, amelyek a legmodernebb technológiákat felhasználva segítik az állattenyésztők munkáját.

A Növénytermesztésért Termékdíj kategóriában készített pályaműveket Birkás Márta, a gödöllői SZIE egyetemi tanára, az MTA doktora, a növénytermesztői zsűri elnöke értékelte.

E csoportban összesen 13 pályamű készült. Ahhoz, hogy sikeres legyen a növénytermesztés, a talajok fizikai és biológiai állapotát, termékenységét kell kedvező szintbe hozni, és abban megtartani. A bíráló bizottság azokat a pályaműveket sorolta a legjobbak közé, amelyek a talajok kímélését és jobbá alakítását segítik, illetve hozzájárulnak a növények egészséges fejlődéséhez, ezáltal egy jobb minőségű, például takarmány előállításához.

 Az állattenyésztői kategória Nagydíjat az Agrofeed Kft. érdemelte ki a GX60 premix termékével, a növénytermesztésért Nagydíjat az AXIÁL Kft. kapta benyújtott pályázatainak magas színvonaláért.

Pintér Zsolt, az AXIÁL Kft. tulajdonos-ügyvezetője lapunk kérdésére kifejtette, megtiszteltetés a számára, hogy a Nagydíj kitüntetés indoklásakor elismerték a magyar mezőgazdaság korszerűsítése érdekében több éve folytatott erőfeszítéseiket.

Az alföldi kiállításra kifejezetten az állattenyésztéssel kapcsolatban álló, vagy ahhoz szorosan kötődő gépekkel és eszközökkel  érkeztek, például a takarmánynak szánt növényművelő gépekkel. Elhozták a kiállításra a már nem teljesen új, de prémium kategóriát képviselő RMH 21 m3 kapacitású önjáró, takarmánykeverő-kiosztó kocsit. A többi, prémium márka egyike sem olcsó, de azok kiváló műszaki színvonala megjelenik a takarmányok minőségében, a takarmányozás precizitásában, a gép takarékos üzemeltetésében, a kezelőjének komfortérzetében stb. A „talaj éve” kapcsán megjegyezte, az utóbbi 2-3 év bebizonyította, nagy kihívás talajaink vízháztartásának a megóvása, függetlenül attól, hogy esik az eső, vagy sem. A különböző talajművelési módokhoz kínált gépekkel és a hozzátartozó technológiákkal lehet csökkenteni a veszteséget, illetve lehet biztosítani, hogy a növény számára szükséges nedvesség a gyökérzeténél megmaradjon.

Az AXIÁL Kft. összesen 7 pályaművét ítélte kiemelkedőnek a zsűri, ennek elismerését fejezte ki az érte járó Nagydíj (a 8. pályázatukat az agrárinformatika témacsoportban I. díjjal jutalmazta a bíráló csoport, amely az RMH Premium 21 önjáró takarmánykeverő-kiosztó kocsit mutatta be). A Nagydíjat kiérdemelt pályaművek sorában szerepelt az Agrifac Condor önjáró permetezőgép, a Class Telematics telemetria és távdiagnosztika, a Fendt Vario 300S4 traktorcsalád, a Grégoire-Besson RW8 5 fejes váltvaforgató eke szántásmegmunkálóval, a Landini 6C univerzális traktorcsalád, a Manitou MLT 960 teleszkópos rakodógép valamint a mAXI-NET országos RTK hálózat ismertetése.

A takarmányok energiatartalma alapvetően meghatározza a termelési eredmények alakulását, koncentrálása azonban számos problémát vet fel – fogalmazott pályázatában a másik nagydíjas, az Agrofeed Kft. cég képviselője, Lankó Ferenc. A jó minőségű, kiugróan magas energiatartalmú alapanyagok nagy része folyékony halmazállapotú, és használatuk sokszor nehézkes. Az állatok étvágyában is tapasztalható visszaesés a takarmányok töményítésének következtében. Az étvágycsökkenést a nyári meleg tovább fokozza, ezzel súlyosbítva a problémákat. A GX60 takarmányban szinergikus módon ötvözték a bakteriális és a közvetlen energiaforrásokat: a koncentrált energiatartalom jobb fermentációval párosul és nő az állatok takarmányfelvétele. A szoptatás alatt a kocák takarmányfelvétel növekedése mérhetően pozitívan hat a malacok és ezt követően a hízók növekedési erélyére, valamint a kocák következő szaporodásbiológiai ciklusaira is.

További információk a díjátadóról:

www.facebook.com/agronaplomagazin

www.youtube.com/agronaplo

Bálint Tóth János

A cikk szerzője: Bálint Tóth János

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A higiénia iránti igény kialakítása

A higiénia iránti igény kialakítása

A rendszerváltás idején, 20-21 éve új színfoltként alakultak az első olyan vállalkozások, melyek új típusú fertőtlenítőszereket, takarítási-fertőtlení...

„Tízezer óra”

„Tízezer óra”

„Tölts el ennyi időt azzal, amit igazán szeretsz csinálni, ez legyen intenzív, mondjuk max. 5 év......és abban, amivel foglalkozol, nemzetközi szinten...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!