2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Gép-Mix 2015. július

Agro Napló

Munkaeszköz-vezérlés Tablet-PC-ről

Három évvel ezelőtt a SIMA innovációs díjak („SIMA Innovation Awards”) keretein belül kapott a CLAAS aranyérmet egy olyan szoftver applikáció kifejlesztésére, mellyel egy kereskedelemben kapható Tablet-PC-n keresztül vezérelhető a munkagép. Ami akkoriban még csak fejlesztési projekt volt, az ma egy piacérett termék, mely márkától függetlenül használható. Az új applikáció „EASY on board App“ (EASY fedélzeti alkalmazás) a traktor és munkagép közötti ISOBUS-kommunikációban teljesen új kezelési lehetőségeket nyit a felhasználó számára.

Tabletek manapság már a mindennapi használatban nélkülözhetetlenek, legyen szó magán vagy üzleti célról. Ugyanúgy a mezőgazdaságban és főként a vállalatok közötti bérmunkákban egyre gyakrabban kerülnek a tabletek rugalmasságuk végett használatba. Ezek az eszközök nagyon fontos üzemspecifikus adatot képesek rögzíteni, segítségükkel különböző információk illetve alkalmazások, mint például területmenedzsment, navigáció, e-mailezés és időjárás előrejelzés bárhol és bármikor elérhető.

CLAAS kibővíti e kereskedelmi eszközök felhasználási lehetőségeit egy szoftver-applikáció segítségével a mezőgazdasági munkagépek kezelésének irányába. Az EASY fedélzeti alkalmazás az integrált ISO univerzális terminál-alkalmazáson (ISO UT) keresztül leképezi a munkagép ISOBUS rendszerét a tableten, így ezentúl érintőképernyőn keresztül kezelhetőek a munkaeszközök. Az EASY fedélzeti alkalmazás egy tablet segítségével a jövőben egy költséghatékony alternatíva lehet a munkagépek ISOBUS termináljához. Az ISOBUS kompatibilitás lehetővé teszi, hogy a tablet más gyártók ISOBUS rendszereivel gond nélkül kommunikáljon. A minél kényelmesebb kezelés érdekében a tableten keresztül ugyanúgy elérhetőek a traktor kezelőkarjának funkciógombjai a munkagépfunkciókkal együtt. Azok, akik inkább a hagyományos kezelésnél szeretnének maradni, természetesen továbbra is megkaphatják a gépeket a jól megszokott terminállal.


Így működik

Az EASY fedélzeti alkalmazás használatának feltétele ISOBUS képesség a munkaeszköz és a traktor részéről, melyek szabványos ISOBUS kábellel csatlakoznak egymáshoz. A kommunikáció a munkagép és tablet között vezeték nélküli helyi hálózaton, azaz WLAN-on keresztül történik. A WLAN adapter (CWI – CLAAS vezeték nélküli interface) a traktor inCab ISOBUS aljzatába csatlakozik, melyen keresztül a WLAN adapter áramellátása is egyben biztosított.

EASY fedélzeti alkalmazással rendelve a gépet, WLAN adapter és egy univerzális tablettartó található a gépbe. Az EASY fedélzeti alkalmazás egyszerűen és ingyenesen letölthető. Ugyanilyen gyorsan és egyszerűen frissíthető is az alkalmazás. Az EASY fedélzeti alkalmazás egyelőre Apple tabletekre érhető el iOS8 és annál újabb operációs rendszerekre.

A jövő évtől kezdődően, a következő CLAAS termékekhez lesz elérhető az EASY fedélzeti alkalmazás: ROLLANT 455, 454 és 375 UNIWRAP bálázók, CARGOS 8000 és 9000 rendfelszedőkocsik, LINER 3600 és 4000 rendképzők, DISCO 1100 C/RC BUSINESS, 9400 C DUO, 9200 C BUSINESS és 9200 C AS fűkaszák.

Hidraulikusan terhelhető tömörítő kerekek

A Spirit vetőgép középső tömörítő kerekeinek újfajta kialakítása optimalizálja a munkaminőséget, eltérő talajkörülmények mellett.

"A Spirit vetőgépet érintő fejlesztések egyike a hidraulikusan terhelhető középső kerékkialakítás, mely lehetővé teszi, hogy mindig az adott talajkörülményeknek megfelelően terheljük a traktor kerekei között dolgozó tömörítő kerekeket", magyarázza Bernt Mårtensson, a Väderstad AB egyik szakembere.

A középső kerekek hidraulikus terhelése automatikusan oldódik, amikor a vetőgépet szállítási helyzetbe hozzuk, így a táblák közötti közlekedés biztonságossá válik.


 

Forrás: vaderstad.hu

A Kverneland Turbo visszatért

A Kverneland Turbo-t néhány év után újból visszatér, 6,5m és 8m vontatott változatban.

A Kverneland Turbo 5 sorban elhelyezett kapái úgy lettek tervezve, hogy mindenféle talajhoz alkalmazkodjon: tarlóhántás betakarítás után 3 cm-től 15 cm-ig, magágykészítés szántás után és sekély bedolgozás tavasszal vagy a 2. tarlóhántás után trágya/hígtrágya majd zöldtrágya kijuttatása. 

Előnyei:

  • Gerendely magasság 700 mm hosszú, így a sorok közötti távolság 510-ről 900 mm lehet, amely tökéletes és akadálymentes talajáramlást biztosít
  • Rendkívül rugalmas S-kapák az intenzív bekeverés és tarlóhántás funkciókhoz
  • Alacsony vonóerőigény (6,5m–200 LE/8m–300 LE)
  • Tarlóhántás és lazítás 3 és 15 cm mélyen
  • Mindegyik hidraulikus egységnek egyszerű a kezelése

 

A Valtra megkapta a szabadalmi oltalmat a hidraulika segédre

Ez az egyedülálló tulajdonság, amely része a fokozatmentes és powershift N és T sorozatú traktor hajtóműveknek, javítja a traktor hatékonyságát. A hagyományos automata sebességváltók nagyobb fokozatra váltanak mindig, amikor erre lehetőség van, melynek következtében csökken a motorfordulat. Ez jó üzemanyag hatékonyságot biztosít, de bizonyos feladatok esetén gyengébb munkahidraulika teljesítménnyel járhat.

A Valtra hidraulika segéd azt biztosítja, hogy a munkahidraulika teljesítménye mindig a kívánatos szinten legyen. Ezt úgy lehet elérni, hogy alacsonyabb sebességfokozatba váltunk, amikor erre lehetőség van, de felemeltebb motorfordulattal tartsuk fenn a menetsebességet, hogy hidraulika teljesítmény szint a kívánatos értéken maradhasson.

A Valtra hidraulika segéd tulajdonság különösen hasznos homlokrakodós munkák esetében, vagy billentős pótkocsik üzemeltetésekor.

Forrás: valkon.hu

Bízik a HELLA megoldásokban a Lamborghini Trattori

A HELLA évtizedes tapasztalatát viszi át az autógyártásból a mezőgazdasági gépgyártásba.

Az autóiparban a világítástechnikai megoldások már régóta különösen fontos tervezési funkció, ezért is fokozatosan átnyúlik a mezőgazdaság gépesítés területére. HELLA élen jár e fejlesztésben és fokozatosan viszi át évtizedes tapasztalatát az autóiparból a mezőgazdasági gépgyártás világába.  Példának okán jelenleg a Lamborghini Mach VRT, Lamborghini Nitro és Lamborghini Spark traktorokhoz a HELLA fejleszti a különleges, egyedi LED lámpákat.

E LED megoldások a Lamborghini Trattori, valamint a világszerte ismert Italdesign Giugiaro stúdió együttműködésből származik és hatékonyan hangsúlyozza ki a traktorokra jellemző megjelenést. A traktor tetejére helyezett ízléses lámpa, valamint az oldalakra szerelt lámpatestek jó megvilágítást eredményeznek előre és a kerekekre.


A cikk szerzője: Agro Napló

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Íme a 2021-es év traktorai!

Íme a 2021-es év traktorai!

Idén először teljesen az online térbe költözött az Év Traktora díjak átadása. A december 18-i eseményen a Massey Ferguson, a Valtra, a Fendt, és a CLA...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!