2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Görögország marad az eurózónában – egyelőre

Agro Napló
Júniusban újabb drámai részhez érkeztünk a görög tragikomédiában, a görög állam nem fizette ki az esedékes IMF hitelrészletet, mivel nemes egyszerűséggel kifutott a pénzből. Ráadásul míg a hitelezők egy újabb segélycsomagról próbáltak tárgyalni, a görög miniszterelnök népszavazást írt ki, hogy vajon akarnak-e a görögök újabb megszorításokat, ahol nem túl nagy meglepetésre a nemek győztek. Ekkorra azonban a görög bankokból is kifogyott az euró, ami alapvetően megváltoztatta az erőviszonyokat, így a görög kormány a további segítségért végül a korábbiaknál is súlyosabb megszorításokat kényszerült elfogadni. Bár a görögök eurózónából történő kilépése még mindig nem zárható ki, de úgy tűnik, a világvége ezúttal is elmarad, azonban a görögök óriási károkat okoztak – elsősorban saját maguknak.

Évtizedeken keresztül Görögországban 2 párt (a jobboldali Új Demokrácia, illetve a baloldali Pánhellén Szocialista Mozgalom) váltogatta egymást a kormányon. Mind a baloldali, mind a jobboldali kormány felelőssé tehető a költségvetési fegyelem hiányért. A 2008-as válság egy magas eladósodottságú és alacsony gazdasági növekedési országot az uniós szégyenpadra küldött és gyakorlatilag 2010 óta egyik megszorító csomag követi a másikat. A görög helyzet stabilizálása igen nehéz feladatnak tűnt, hiszen a görög kormányok rendszeresen kozmetikázták a statisztikáikat, amely felett az uniós vezetők sokáig szemet hunytak.


A nagyításhoz kattintson a képre!

A nagyításhoz kattintson a képre!

Görögország nehéz helyzetén az Antonisz Szamarasz vezette kormány némileg javítani tudott. A szigorú takarékoskodás és a hitelezők által kért költségvetési kiigazítások és megszorítások végrehajtása nyomán csökkenésnek indult a görög adósság, javult a hiány, illetve több negyedéves recesszió után már némi gazdasági növekedést tudott felmutatni a demokrácia szülőhazája. Azonban a megszorításoknak ára volt, méghozzá a görög társadalom mély elégedetlensége, amely az idén januárban tartott parlamenti választásokon meg is mutatkozott. A megszorítások elutasításával kampányoló szélsőbaloldali párt, a Radikális Baloldal Koalíciója (Sziriza) került hatalomra.

A Ciprasz-féle új görög kormány fél éve borzolja az uniós döntéshozók idegeit, de eredményeket nem tudott felmutatni. Az elmúlt fél év során a Szamarasz-kormány költségvetési eredményeit felélte az új kormány, az államadósság pedig ismételten a GDP 180%-a felé indult. A Ciprasz-kabinet júniusra kifogyott a pénzből, így nem tudta kifizetni az IMF-felé az esedékes kötelezettségeit. Míg a hitelezők egy újabb segélycsomagról próbáltak tárgyalni a görög kormánnyal, addig a megszorítás-ellenes görög miniszterelnök népszavazást írt ki, hogy elfogadják-e a választópolgárok az új megállapodást a nemzetközi hitelezőkkel. A népszavazáson, nem túl nagy meglepetésre, határozott győzelmet arattak a nemek.

Ekkorra a görög bankrendszer azonban kifogyott az euróból, amely jelentősen átrajzolta az erőviszonyokat. Így a népszavazás eredményétől függetlenül a görög miniszterelnök új mentőcsomagot kért, már a népszavazást követő nap. Az új segélyért a görög kormány hozzávetőlegesen 13 milliárd eurós megszorítást vállalt, amely a népszavazáson elutasítottnál lényegesen több. Ennek ellenére a görög parlament többsége igent mondott a hitelezők ajánlatára. Korábban a megszorítások elutasításával kampányoló és azt végül a népszavazásig elvivő Sziriza a pálfordulat révén elveszítheti egységét és belpolitikai támogatottságát.

Egyelőre az uniós és euróövezeti vezetők elvetik Görögország kilépését az eurózónából és készek újra kisegíteni a déli államot. Azonban jóval keményebb hangot ütöttek meg, főként a német politikai vezetés, amely arra utal, hogy nem sok dobása maradt a Ciprasz-kabinetnek.


A nagyításhoz kattintson a képre!


Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!