2024. május 2. csütörtök Zsigmond

HOCH - új kategória a repcetermesztőknek

Agro Napló
A Bayer CropScience repcenemesítési programjának egyik kiemelt célja az olajtartalom növelése, mert ez közvetlen gazdasági előnyt jelenthet a termelőnek. A magas olajtartalmú terményt a növényolajipar árprémiummal (bonifikációval) honorálja. Magyarországon általában 40% olajtartalom felett 1 százalékonként az alapár 1,5%-os növelése a jellemző.

A BayerCropScience repcenemesítési programjának egyik kiemelt célja az olajtartalom növelése, mert ez közvetlen gazdasági előnyt jelenthet a termelőnek. A magas olajtartalmú terményt a növényolaj-ipar árprémiummal (bonifikációval) honorálja. Magyarországon általában 40% olajtartalom felett 1%-onként az alapár 1,5%-os növelése a jellemző. Ha 100.000 Ft/t-os terményárat és 45%-os olajtartalmat feltételezünk, akkor csak az olajprémium 7500 Ft tonnánként. Érdemes tehát a minőségi repce termesztésében gondolkodni, melyhez a Bayer CropScience magyarországi vetőmag portfóliója megfelelő genetikai alapot kínál.

A vetőmagkínálatunkon belül kialakított HOCH (High Oil Content Hybrids, azaz magas olajtartalmú hibridek) termékkategória olyan hibrideket jelöl, melyek olajtartalma legalább 2%-kal magasabb, mint a standardoké. Az első, Magyarországon regisztrált magas olajtartalmú hibridünk a Puncher volt. Teljesítette a kiválasztási kritériumot: 3 év átlagában 48,41% olajtartalmat ért el, 2,2%-kal meghaladva a standardok szintjét. Termőképességét a 2014-es államilag elismert hibridek kísérletében is bizonyította: 4,55 t/ha magtermésével a legnagyobb hozamú hibridnek bizonyult.

A magas olajtartalmú hibrid portfólió másik tagja a Lexer, mely jól tolerálja a Magyarországon gyakran előforduló abiotikus stresszhelyzeteket. Olajtartalom tekintetében a maximumot képes nyújtani: 2011-ben, a regisztráció első évében 49,25%-os olajtartalmával az első helyet érte el csoportjában. 2012-ben is a legmagasabb olajtartalmat adta (47,34%) a korai csoportban. 2013-ban olajtartalma megközelítette az 50%-os álomhatárt (49,65%). A 2014-es eredményei is kiválóak: Abaújszántón például 51,82% olajtartalmat ért el a kisparcellás kísérletekben. A fenti eredmények is bizonyítják a HOCH hibridek olajtartalmának évjárati és termőhelyi stabilitását.

A magas olajtartalmú hibrid portfólió legújabb tagja a Safer. 2012-ben, a regisztráció első évében kiemelkedő eredményt ért el: 4,68 t/ha termésével a legnagyobb termőképességű hibridnek bizonyult a kísérletben, 47,58%-os olajtartalmával pedig több, mint 2,5%-kal meghaladta a standardok átlagát. A két legfontosabb értékmérő tulajdonságban is brillírozó hibrid olajhozama több, mint 20%-kal haladta meg a standard hibridek átlagát a 2012-es állami kísérletekben. A rákövetkező évben szintén kiváló teljesítményt nyújtott: 49,04% olajtartalom mellett, 6 hely átlagában közel 5 t/ha magtermést adott. Termőképességét, termésstabilitását bizonyítja, hogy az elmúlt három betakarítási szezonban mindig dobogós helyen végzett a Safer az állami kísérletekben.

A leghatékonyabban akkor használjuk a HOCH hibridek vetőmagjában rejlő genetika előnyeit, ha növényvédelmi technológiánk is támogatja a magas olajtartalom elérését. Ahhoz, hogy a magok elérjék a maximális olajtartalmat, a tenyészidő végéig meg kell óvni a levélfelületet, mert a tartalék tápanyagok – így az olajok is – ekkor szintetizálódnak. A virágzás elején alkalmazott fungicides kezelés ezeknél a hibrideknél még inkább kifizetődik, hiszen a növényvédelem és a genetika szinergizmusa kiemelkedő olajtartalom elérését teszi lehetővé. A meghirdetett kuponakció célja, hogy Bayer termékekkel még magasabb olajtartalmat érjünk el, még eredményesebb legyen a repcetermesztésünk.

Szundy Péter

Bayer CropScience

A cikk szerzője: Szundy Péter

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A repcetermesztés már most elkezdődik

A repcetermesztés már most elkezdődik

Nyár derekán járunk, a tavalyi repcéink már a silókban pihennek, a kalászosok betakarítása pedig befejeződött, vagy a vége felé jár. Ez az a pillanat,...

Az első választások fontossága

Az első választások fontossága

A repce az a növényünk, amely 10 hónapot tölt a szántóföldön, de a fennmaradó két hónapban is gyakran megfordul a gondolataink között. Például, amikor...

Propulse – a gyakorlatban bizonyít

Propulse – a gyakorlatban bizonyít

Jelentős szántóföldi kultúráink betegségek elleni védelme kezdődik el a napokban. A repce, a napraforgó és a kukorica is abba a fejlődési szakaszba ér...

Bayer Farmok 2019

Bayer Farmok 2019

„Az emberiséget elegendő és biztonságos táplálékkal ellátni rendkívül nagy kihívás. Növényvédelem hiányában a károsítók élelmiszerünk és élelmiszer al...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!