2024. augusztus 15. csütörtök Mária

A növényi kivonatok újszerű megközelítése a tenyészkocák és tejelő tehenek takarmányozásában

Agro Napló
Az elmúlt időszakban a hazai és a külföldi haszonállattartásban számos takarmány-adalékanyag került kereskedelmi forgalomba, amelyek – többek között – növelhetik a felvett takarmány mennyiségét, kedvező hatással lehetnek a táplálóanyagok lebontására és azok emészthetőségére, valamint a hasznos mikroflórára az állatok emésztőcsatornájában.

Az ilyen típusú anyagoktól azt várjuk, hogy az állatok termelési eredményeinek javítása mellett lehetőleg pozitív hatással legyenek az állati eredetű élelmiszerek (tej, tojás, hús) minőségére. A takarmány-adalékanyagok csoportjába tartozó növényi kivonatok és az egyes fűszernövényekből kivont éterikus (illó) olajok aktív hatóanyagai kémiailag flavonoidok, polifenolok vagy tanninok, illetve katechol vegyületek (MÉZES és HAUSENBLASZ, 2009). A természetes eredetű éterikus olajok összetétele egy adott növényfajon belül is eltérhet, attól függően, hogy mikor történt a betakarítás, illetve az olajat a növény mely részéből vonták ki. Egyes becslések szerint a természetben több ezer esszenciális olaj ismert, de ebből csak néhány száznak van kereskedelmi és gyakorlati jelentősége.

A növényi kivonatok és illóolajok a baktériumok növekedését és szaporodását gátolhatják, vagy akár el is pusztíthatják, ún. baktericid hatásúak lehetnek.

A sertés- és a baromfifajok takarmányozásában a hozamfokozó antibiotikumok (AGP) alternatívájaként szintén elterjedtek, mivel alkalmazásukkal a bélflóra egyensúlyi (eubiotikus) állapota is fenntartható. A növényi kivonatok közül a tanninok hasmenést gátló hatása évszázadok óta ismert, illetve megakadályozzák egyes patogén baktériumok (pl. Salmonella fajok) bélhámsejtekhez való kötődését (MÉZES és HAUSENBLASZ, 2009). Irodalmi adatok szerint az éterikus növényi olajok kedvező hatásúak lehetnek a kocák takarmányfelvételére, az emésztőrendszerből felszívódó táplálóanyagok mennyiségére, a kocák tejtermelésére és a malacok választáskor mért súlygyarapodására is (1. táblázat). Újabb szakirodalmi adatok alapján megállapítható, hogy egyes aromás vegyületek stresszellenes hatásuk mellett az étvágyközpontra is hatnak, ami ugyancsak a takarmányfelvétel növekedésével jár együtt.

  • táblázat: egy kereskedelmi forgalomban lévő növényi kivonatokat és éterikus olajokat tartalmazó termék etetésének hatása a kocák vizsgált teljesítménymutatóira.


  • A különféle növényekből (pl. oregánó, kakukkfű, citrom, fahéj, gyömbér, kurkuma, bors stb.) kivont anyagok és illóolajok számos komponense a kérődző állatok takarmányozásában is széles körben elterjedt. Az éterikus olajok jótékony hatással lehetnek a bendőben élő mikroflóra és fauna összetételére és optimális arányára, közvetve így segítik elő a takarmánnyal felvett táplálóanyagok hasznosulását. A fűszernövények egyben stimulálják az állatok nyáltermelését, ezzel biztosítják a bendőfolyadék optimális pH-értékének fenntartását, továbbá a strukturális (NDF, ADF) és nem strukturális szénhidrátok (keményítő) kedvezőbb bendőbeli lebomlását (1. ábra). Egyes vizsgálatok eredményei szerint a növényi kivonatok és éterikus olajok használata esetén szignifikáns mértékben csökken a bendőfolyadék ammóniakoncentrációja (2. ábra), javul a rost bendőbeli lebomlása és növekedhet a cellulóz- vagy a keményítőbontó baktériumok száma. In sacco vizsgálatok adatai alapján az ilyen kiegészítők növelik a bendőben le nem bomló (ún. bypass) keményítő és fehérje részarányát is, ami a tejtermelés kismértékű emelkedésével járhat.


  • ábra: a növényi kivonatok hatása a bendőfolyadék ammónia, metán és propionsav koncentrációjára (különböző in vitro és in sacco vizsgálatok eredményei alapján készített összefoglaló ábra)

  • ábra: növényi illóolajokat és fűszereket tartalmazó kiegészítő hatása a bendőfolyadék NH3-N (mg/l) koncentrációjára (NOIROT és ETIENNE, 2010 adatai alapján)
  • Saját vizsgálatok eredményei

    Egy hazai dunántúli sertéstelepen (Topigs, n=98 többször ellett koca, átlagos élősúly: 262±26,6 kg) 3 ismétlésben végzett etetési kísérletben tesztelték egy növényi kivonatokat és éterikus olajokat tartalmazó kereskedelmi forgalomban lévő készítmény hatékonyságát (KÖRMÖNDI és mtsai, 2015; előkészítés alatt). Megállapították, hogy a kocák kísérlet alatti élősúly veszteségében nem volt szignifikáns különbség a kontroll és a kísérleti egyedek között. Ugyanakkor a kísérleti csoport egyedeinek átlagos takarmányfelvétele szignifikánsan nagyobb volt (+4,7%; P

    A cikk szerzője: Dr. Tóth Tamás

    Címlapkép: Getty Images
    NEKED AJÁNLJUK
    CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
    KONFERENCIA
    AgroFuture 2024
    Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
    AgroFood 2024
    Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
    Vállalati Energiamenedzsment 2024
    Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
    Agrárium 2024
    Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
    EZT OLVASTAD MÁR?