Le a lepellel! Rivaldafényben a CLAAS újdonságai

Agro Napló
Magdeburg közelében, prezentációkkal és szántóföldi bemutató keretében rántotta le a leplet legújabb fejlesztéseiről a német CLAAS vállalat. Augusztus elején 22 országból több mint 100 résztvevő tett eleget a meghívásnak, köztük az Agro Napló is, hogy a kétnapos bemutatót követően hírül vigye a tapasztaltakat a szálastakarmány gépsor és a betakarítástechnika-fejlesztésekben.

Némi visszatekintéssel kell kezdeni, hiszen 2015 júliusában a hazai gyári képviselet, az Axiál Kft. nyilvánosságra hozta a zöldsor termékeket érintő fejlesztések egy részét, akkor még sajtóanyag formájában. Augusztusban e gépek már a nemzetközi sajtó számára is láthatóvá váltak. A zöldsor termékeket illetően bemutatásra kerültek az új DISCO kaszák és CARGOS rendfelszedő kocsiváltozatok, illetve egy a munkagépkezelést megkönnyítő „EASY” fedélzeti alkalmazás Tablet PC-re. Minthogy e termékekről az agronaplo.hu már tájékoztatta olvasóit, jelen cikkünkben a további újdonságokat tárgyaljuk.

Leköszönő bálázók helyére érkezik a QUADRANT 5200 és 4200

A 2016-os évben két, alapjaiban újratervezett QUADRANT nagykocka bálázó érkezik a piacra. Az új 5200 és 4200 típusjelű bálázók az eddigi 3200 és 2200 változatokat váltják fel. Mindkét esetben változtattak a kötözőfejen, míg az 5200-as esetében a bálatömörség, a teljesítmény és a kezelőbarát felhasználás, addig a 4200-as változatban a különböző opciók és az új külső dominál.

A gyártó megnövelte a kötöző egység méretét és teljesen megújította a folyamat minden lépését. Az egységet túlterhelés-érzékelővel és aktív légtisztítással látták el. A kötözőfej és a zsinegelosztó hosszabb kötélvéggel, valamint különböző minőségű zsinegekkel is képes dolgozni. Bálatömörítés során feszesen marad a kötél, így préselés alatt kisebb húzóerő szükséges.

A levegős tisztításról egy TURBO FAN gondoskodik, ami egy légcsatornával együtt kerül a bálázóra. A kötöző egységet 140 km/h légáramoltatással, szemből és oldalról éri levegő, hogy szennyeződésmentesen dolgozzon. Apróság ugyan, de az éjszakai munkánál annál hasznosabb a LED-es megvilágítás a kötöző egységnél, a zsinegtartó szekrénynél és a tűknél.


Az új nagykocka bálázók. Szemmel látható a 4200-as megújult külseje

A kezelőbarát felhasználást és az állandó maximális teljesítményt célozza meg a CLAAS az új automatikus présnyomás-szabályozóval (APC). A gépkezelőnek két értéket kell beállítani az ISOBUS terminálon: kívánt bálatömörség és madzagminőség. Az értékek betáplálása után a bálázó automatikusan szabályozza a tömörítési nyomást. Az APC-vel a tapasztalatlanabb kezelők is maximális teljesítménnyel, kötélfelhasználással dolgozhatnak és egyenletes súlyú bálákat készíthetnek. A QUADRANT alapkivitelben három APC szenzort tartalmaz, ami további hattal kiegészíthető opcionálisan. E megoldás a kötöző-felügyelő rendszer (KCS). Alkalmazásával minden kötöző egységről információt kap a kötözés minőségéről a kezelő.

A QUADRANT 5200 az első hidraulikusan meghajtott görgős leszorítóval szerelt bálázó. A Pick-up hidraulikus meghajtásának köszönhetően a POWER FEEDING SYSTEM (PFS) (átmenő csiga) és a görgős leszorító hátsó hengerének behúzási sebessége a fülkéből szabályozható, és dugulás esetén vissza is forgathatók.

A teljesítménynövelés érdekében az etetővilla nyomatékkuplungját 30%-kal megnövelték, a dugattyú frekvenciáját megemelték és a préscsatornát 3,85 m-re hosszabbították.

A QUADRANT 5200 elérhető lesz aprítókés nélkül (ROTO FEED), valamint 25 (ROTO CUT) és 51 késsel (FINE CUT), míg a testvére RF és RC kivitelben kérhető, de olyan opciós tétel is kérhető a 4200-ashoz, mint a présnyomás-szabályozó és a kötöző-felügyelő rendszer.

Átalakult a LEXION 700

Nagyjából egy évvel ezelőtt jelentek meg az első sajtóhírek a CLAAS TUCANO középkategóriás kombájncsalád megújulásáról. Az arató-cséplő gépek fejlesztésében élenjáró gyártó most a LEXION család legnagyobb 700-as sorozatát újította meg. A fejlesztések középpontjában a tisztítás, a másodlagos leválasztás valamint a szalmaszecskázó és az elektronika állt.

A család összesen öt tagból áll, amelyek a 300 kW (405 LE)–460 kW (625 LE) teljesítménytartományt fedik le. Erőforrásuk – a korábbi CAT motorok helyett – Mercedes-Benz Tier 4/Stage IV motor, kivétel a 760-as változat, amibe Perkins motor került beépítésre. A kombájnok mindegyike az ún. APS cséplőrendszert és ROTO PLUS másodlagos leválasztást alkalmazza, de mindegyik változatban megtalálható a változtatható hűtőventilátor-hajtás (DYNAMIC COOLING). A legkisebb 740-es változat 9000, de opcionálisan

10 000 literes tartálytérfogattal is rendelhető. Utóbbi magtartályméret jellemző a 750-esre is. A 760-as 11 000, míg a 770 és 780 12 800 litert képes befogadni. A két legnagyobb változathoz 13 500 literes kivitel tartozik, amennyiben a betakarítógép TERRA TRAC gumihevederes járószerkezettel szerelt. A 130 liter/másodperces ürítési teljesítménnyel a magtartály tartalma 2 perc alatt kiüríthető.


Az új Lexion 700 legnagyobb változata

Korszerű másodlagos leválasztás: a LEXION 700-asokban öt darab rotorkosár található, egyedül a LEXION 780 csúcsmodellben hat darab. Az első két szegmensen hidraulikusan működtethetők a rotortakaró lemezek. A gép keresztirányú dőlését eddig a 3D-tisztítórendszer hivatott kompenzálni. Ezzel a rendszerrel a felső rosta teljes felületén terül el a tisztítani kívánt termés, így használva ki teljes mértékben annak teljesítményét, csökkentve a szórási veszteséget. Ez a probléma a növekvő teljesítménnyel arányosan nő.

Az új, nagyobb teljesítményű LEXION 700 modellekhez fejlesztette ki a CLAAS az ún. 4 dimenziós tisztítórendszert. A 4D tisztítás a lejtőfüggő rotortakaró lemez vezérlésből és az automatikus szelelővezérlés komponenséből tevődik össze. A 4D felszereltséghez egy harmadik pár rotortakaró lemez tartozik. Vezérlésük a gép kereszt- és hosszirányú dőlésének, csakúgy, mint a leválasztás és a tisztítás aktuális terhelésének függvényében történik. Mivel a dupla rotortakaró lemezek egymásnak tükörképei, dőlés esetén a két oldal nyitottsága nem mondható egyenlőnek, és épp ezért ennek megfelelően automatikusan történik a nyitottságuk szabályzása. A szelelőfordulat állítását dombnak felfelé és lefelé szintén automatikusan végzi a gép. A teljesen automatikus 4D tisztítás tehát már a másodlagos leválasztásnál szerepet játszik, megkönnyítve így a rosta munkáját. A rendszer a CEMOS AUTOMATIC része, ami gondoskodik az automatikus optimalizálásról, de a kezelő igény szerint kikapcsolhatja a CEBIS terminálon keresztül. A CEMOS AUTOMATIC már kukorica és szója esetén is alkalmazható.

5 cm-rel nőtt a szecskázó dobátmérő, ami egyenletesebb szecskázási hosszt, jobb terményfelvételt és -vezetést eredményez. Az új modellek törekterítője mechanikus meghajtású, így egyenletesebb szórásképet eredményeznek.

A CLAAS az új 700-as LEXION számára egy automatikus anyagáram felügyelő rendszert fejlesztett ki, ami megfigyeli a motor, a cséplőrendszer és a másodlagos leválasztás fordulatszámait és összehasonlítja. Túlterhelés esetén az automatika leállítja a ferdefelhordót, a vágóasztalt és az ürítést.

Három új vágóasztal és egy kis ráadás

Elsősorban a kis, közepes gazdaságok és bérvállalkozók számára három új vágóasztalt mutattak üzemeltetés közben. Az új VARIO 680, 620, 560, és 500 vágóasztalok a LEXION 600, TUCANO 500, 400 és 300, valamint az AVERO 240 és 160 változatokhoz érhető el. Jellemzője, hogy -10 és +60 cm között fokozatmentesen állítható és az integrált betétlemezeknek köszönhetően könnyedén átszerelhető gabonáról repcére. A rendválasztó és oldalkasza gyorcsatlakozókkal szerelhető, utóbbi csatlakoztatásával automatikusan aktiválódik a meghajtást biztosító hidroszivattyú. Repcekasza felszerelésével már plusz 15 cm kitolására is lehetőség van. Az asztalhossz a kabinból állítható. 


VARIO 560 vágóasztal

Szintén az előbb említett három kombájncsaládot célozza meg az új CERIO vágóasztal. A 680, 620 és 520 típusjelű eszközök teljes váza, konzolcsigája, hajtása és motollája megegyezik a VARIO változatokéval. Ugyanúgy rendelkeznek a motolla automatikus parkolópozíciójával, és az asztalhosszállításának lehetőségével (-10/+10 cm).

Gabona mellett hüvelyes kultúrába, például szójára, borsóra vagy lencsére alkalmazható a CLAAS MAXFLEX vágóasztala. Flexibilis kaszája felveszi a talajegyenetlenségeket. 930, 770, 620 és 560 változatú vágóasztalokkal a CLAAS bevezeti a 180 mm-ig flexibilis kaszájukat, most 9,30 és 5,60 méter közötti munkaszélességben. A rendválasztók képesek a mozgásra, a talajkövetésre. A csúszótalpak állandó kapcsolatban állnak a talajjal.

A vágóasztalok még egyszerűbb szállításáról is gondoskodott a gyártó. Ráadásként mutatta be a 10,5 és 12,3 méter széles változatokhoz a kéttengelyes négykerék kormányzású szállítókocsikat. Kiegészítőkkel felszerelve SUNSPEED, CONSPEED és CONSPEED LINEAR adapterek is szállíthatók. Egységes jellemzőjük a kanyarstabilitás és a talajegyenetlenségekhez alkalmazkodás. Az új szállítókocsi 25 km/h vagy 40 km/h, fékezett vagy fék nélküli, rövid vagy hosszú vonórúddal rendelhető, de további opciók széles skálája is kérhető.

-sm-

További képek: www.facebook.com/agronaplomagazin

Videó a CLAAS LEXION és QUADRANT gépekről: www.youtube.com/agronaplo

A cikk szerzője: Sik Milán

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Mindig lehet rájuk számítani!

Mindig lehet rájuk számítani!

Az állattartó telepen a CLAAS QUADRANT nagykockabálázókra esküsznek. „Addig hajtjuk őket, amíg csak el nem nyűjük.” Első gépüket 180 ezer bála után kü...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!