Nyertes fiatal gazdák teendői

Agro Napló
Az Irányító Hatóság 29/2015. (IX. 21.) és 30/2015. (IX. 22.) számú közleményei értelmében a 2015. május-júniusban benyújtott fiatal gazda támogatási kérelmeknél a minimális ponthatár 100 pont, a kifizetési kérelem benyújtásának határideje 2015. október 21. A nyertesek első teendőit foglaljuk össze.

A fiatal mezőgazdasági termelők indulásához a 2015. évben igényelhető támogatások részletes feltételeiről szóló 24/2015. (IV. 28.) MvM rendelet alapján 2015. május 18. és június 1. között összesen mintegy 7000 támogatási kérelem érkezett az MVH-hoz. Az Irányító Hatóság a korábban rendelkezésre álló forrást megemelte, ennek következtében összesen kb. 3000 fiatal nyerhette el a támogatást. A jogszabályban előre meghirdetett értékelési rendszerben legalább 100 pontot elérő kérelmeket hagyhatja jóvá az MVH. A támogatási összeg 90%-ának igénylésére az ügyfeleknek a döntés jogerőre emelkedését követően, de legkésőbb október 21-ig van lehetőségük. A benyújtáshoz szükséges nyomtatványok elérhetőek az MVH honlapján: 113/2015. (IX. 22.) számú MVH Közlemény.



Az első teendők:

  • Az egyéni vállalkozói tevékenység indítása (mezőgazdasági főtevékenységre figyelni kell: 01.11–01.50 és 01.70 szakágazatba tartozó tevékenység az elfogadott, a vállalásoknak megfelelően). További részletek itt: http://www.nyilvantarto.hu/hu/evig
  • Egyéb tevékenységnek érdemes felvenni több tervezett tevékenységet is (ez nem kerül több pénzbe, viszont később jól jöhet): pl. mezőgazdasági szolgáltatás.
  • Ezután áfakörtől függően vállalkozói bankszámlát kell nyitni.
  • Az egyéni vállalkozói tevékenységgel kapcsolatban járulékfizetési kötelezettségek is felmerülnek. Fontos lesz egy jó, mezőgazdasági ügyfelekre specializálódott könyvelő segítségének igénybevétele!
  • A vállalkozói bankszámlaszámot és a további adatmódosulásokat be kell jelenteni az MVH-nak a G1010-01 adatlapon, közte a kkv-minősítést is (mikrovállalkozás).

A támogatási kérelemnek helyt adó határozattal rendelkező ügyfeleknek a megítélt támogatási összeg 90%-ának kifizetése érdekében kifizetési kérelmet kell benyújtani. A kifizetési kérelmet a 113/2015. (IX. 22.) számú MVH Közlemény mellékletét képező nyomtatványon, az ügyfél székhelye/lakóhelye szerint illetékes MVH megyei kirendeltségéhez postai úton kell benyújtani egy példányban, a támogatási kérelemnek helyt adó első fokú határozat jogerőre emelkedését követően, de legkésőbb 2015. október 21-ig.

Ehhez mellékletként csatolni kell az „Igazolás egyéni vállalkozó mezőgazdasági tevékenységéről” (D0074-06) mellékletet. Az igazolás kiállítását az egyéni vállalkozói tevékenységgel kapcsolatos ügyekben eljáró, országos illetékességű hatóságtól kell kérni. Illetékes hatóság az okmányiroda, illetve az ügyfél lakhelye/székhelye szerint illetékes polgármesteri hivatal. Az igazolás aláírás és pecsét nélkül nem fogadható el. Amennyiben a D0074-06 számú igazolást az illetékes hatóság nem állítja ki, elfogadható olyan egyéb dokumentum is, melynek adattartalma bizonyítja az egyéni vállalkozói tevékenységet, továbbá igazolja, hogy az ügyfél a főtevékenységet mely időponttól végzi.

Az egyéni vállalkozó mezőgazdasági tevékenységnek igazolásához elfogadható dokumentumok:

  • D0074-06 Igazolás egyéni vállalkozó mezőgazdasági tevékenységről nyomtatvány.
  • Hatósági bizonyítvány: Az egyéni vállalkozók részére hatósági bizonyítványt a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala (KEKKH) ad ki.
  • Egyéni vállalkozói igazolvány hiteles másolata.
  • Egyéb kiállított igazolás: Az ügyfél lakhelye/székhelye szerint illetékes okmányiroda, vagy az önkormányzat jegyzője által kiállított hatósági igazolás.
  • Működtetési időszak:

    A támogatási kérelmet jóváhagyó határozat jogerőre emelkedését követő év január 1-jétől számított ötödik naptári év végéig terjedő időszak. Vagyis akik 2015. szeptember-októberben kaptak határozatot, azoknak 2016. január 1-től indul.

    A legfontosabb kötelezettségek:

    •  a gazdaságot személyes közreműködéssel kell vezetni;
    • a működtetési időszak végéig a mezőgazdasági termelő tevékenységet főtevékenységként, egyéni vállalkozóként kell folyamatosan folytatni;
    • a támogatási összeg fennmaradó 10%-ára vonatkozó kifizetési kérelem benyújtása előtt kötelező képzésen legkésőbb 2016. december 31-ig részt venni és azt elvégezni;
    • a támogatási kérelemben tett vállalásokat, nyilatkozatokat a működtetési időszak végéig fenn kell tartani;
    • amennyiben állattartással kíván foglalkozni, akkor a Tenyészet Információs Rendszerben (TIR) az állatállomány tartójaként kell szerepelni, valamint eleget kell tenni az állatállományra vonatkozó bejelentési kötelezettségeknek (ENAR, BIR);
    • az ügyfél köteles a használatában lévő területeket a földhasználati nyilvántartásba bejelenteni (amennyiben a földhasználati nyilvántartásba vétel jogszabályi feltételei fennállnak);
    • gazdálkodási napló meghatározott lapjait a teljes működtetési időszak alatt naprakészen vezetni szükséges;
    • az ügyfél gazdaságának el kell érnie a vállalt üzemméretet az SFH-betétlapon meghatározott ütemezés szerint, és azt fenn kell tartani a működtetési időszak végéig;
    • megengedett az üzleti tervben megnevezett termékek helyettesítése másik ágazaton belüli (állattenyésztés, kertészet, növénytermesztés) termékekkel. Ha az ügyfél a támogatási kérelmében az állattenyésztés, a kertészet, vagy az állattenyésztés és a kertészet együttes aránya tekintetében a működtetési időszak 4. évére vállalt EUME értékből részarányt vállalt, akkor az üzleti tervben megnevezett termékek helyettesítése csak a vállalt százalékos arány betartása mellett valósítható meg szankció nélkül;
    • évente monitoring jelentés küldése az MVH-nak;

    Az ügyfél köteles vállalni, hogy:

    • a) a gazdaság üzemméretét a működtetési időszak 4. évének végéig az üzleti tervben vállalt méretre növeli, és azt fenntartja a működtetési időszak végéig azzal, hogy amennyiben a gazdaság üzemmérete a működtetési időszak 4. évének vége előtt eléri az üzleti tervben a 4. naptári év végére vállalt méretet, akkor attól az időponttól kezdődően azt az üzemméretet tartja fenn a működtetési időszak végéig;
    • b) gazdaságának üzemmérete legkésőbb a működtetési időszak 4. évének végére eléri legalább a 4 EUME méretet.

    A támogatási összeg fennmaradó 10%-ára vonatkozó kifizetési kérelmet legkésőbb a működtetési időszak 5. évében megnyíló kifizetési időszak végéig lehet benyújtani.

    A részletes tájékozódáshoz javasoljuk a beadott pályázatot és a 24/2015. (IV. 28.) MvM rendeletet újra átolvasni. A rendelet 11. §-a tartalmazza a lehetséges jogkövetkezmények, szankciók mértékét.

    Eredményes gazdálkodást kívánunk!

    Dr. Weisz Miklós

    A cikk szerzője: Dr. Weisz Miklós

    Címlapkép: Getty Images
    NEKED AJÁNLJUK
    CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
    KONFERENCIA
    AgroFuture 2024
    Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
    AgroFood 2024
    Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
    Vállalati Energiamenedzsment 2024
    Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
    Agrárium 2024
    Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!