Idén is a jégeső okozta a legnagyobb mezőgazdasági károkat (x)

Agro Napló
Időjárást tekintve az idei mezőgazdasági év a szélsőségek éve volt. 2014 őszétől 2015 nyaráig egymást váltották az átlagosnál csapadékosabb időszakok és a szárazság. A Groupama Biztosító adatai alapján a legtöbb kárt a jégverés és az aszály okozta, melyek nyomán a biztosítótársaság eddig több mint 2 milliárd forintot fizetett ki.

2014 ősze és a télelő az átlagosnál csapadékosabb volt, amit száraz télutó és tavasz követett, helyenként aszály is előfordult. Az őszi betakarítási és vetés-előkészítési munkákat eleinte a sok csapadék nehezítette, később pedig a nehezen elvetett mag kelését késleltette a szárazság.

A 2015-ben a nyári viharok korán érkeztek: április végén, május elején megjelentek az első zivatarfelhők, intenzív jégverések kíséretében. Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 22 települését május 25-én érte szokatlan erejű és kiterjedésű jégverés. Június és július első felében egymást váltották az időjárási frontok hazánk felett, több esetben a fővárost és környékét is szokatlan erejű felhőszakadás és jégeső érte.

A nyár közepén megnyugodott az időjárás, sőt, augusztus végére ismét a szárazság okozta a legnagyobb problémát.

A mezőgazdasági biztosítások terén piacvezető Groupama Biztosítóhoz a tavalyi évhez hasonló mennyiségű mezőgazdasági kárbejelentés érkezett 2015-ben, és az elmúlt évekre jellemző módon a legtöbb, legnagyobb károkat a jégeső okozta. Idén a közel 1900 növénykár bejelentés több, mint 75%-a jégverésről szólt, 7% körüli aszálykár bejelentés érkezett, továbbá a vihar-, fagy-, tűzkár bejelentések voltak gyakoriak.

A Groupama Biztosító 2015-ben növényállományok jégkára miatt közel 1,8 milliárd forintot fizetett ki a gazdáknak az év első kilenc hónapjában, aszályra és egyéb káreseményekre pedig további 200 millió forintot. A mezőgazdasági vagyonbiztosítások terhére bejelentett káresemények túlnyomó többsége viharkár, a kifizetések meghaladták a 200 millió forintot és további 20 millió forintot fizettünk ki állattartóknak elhullott jószágaik után.

Területi eloszlást tekintve a jégkárok esetében kiemelendő a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei jégverés mellett a július eleji észak-nyugat magyarországi zivatarlánc, mely Vas-megyétől Budapestig okozott jelentős károkat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!