Döntés-elősegítés a precíziós gazdálkodásban

Agro Napló
Mintegy 70 termelő vett részt az Agromatic Automatizálási Kft. és a Dr. Szabó Agrokémiai Kft. közös szervezésében megrendezett vezetői tréningen, Siófokon. A döntéshozókat egy egész napos program keretében a megszokottnál eltérő módon, a már bevált gyakorlati alkalmazhatóságot referenciákkal alátámasztva lényegre törően mutatták be a precíziós gazdálkodásban rejlő lehetőségeket.

„Lerántjuk a leplet a precíziós gazdálkodásról” – volt olvasható e kissé vészjósló cím az előzetesen kiadott sajtóanyagban. Felmerült így a kérdés, hogy vajon ma a termelők tisztában vannak-e a technológiai lehetőségekkel, tudnak-e arról, hogy növénytermesztési rendszerükbe hová tudják beilleszteni a precíziós gazdálkodást, vagy továbbra is a sötétben tapogatóznak?

Ahogy Nagy Bence GPS szakértő (Agromatic Automatizálási Kft.), a tréning agrotechnikai témavezetője fogalmazott a termelők sok esetben nem tudják előre megmondani milyen utat is szeretnének végigjárni a precíziós technológiával. Forgalmazói nyomás hatására eszközöket vásárolnak, de nem tudnak előrébb lépni, mert a technológiai rendszer egyes elemeivel rendelkeznek. „Megy a traktor egyenesen! – E rendezvénnyel innen indulunk, de nem ide akarunk eljutni.” Ebben kell segítséget nyújtani, rendet tenni az elméleti káoszban és megmutatni mi az, ami működik, mindezt gyártótól függetlenül.


Nagy Bence

A fentieket erősítette meg Szabó Kornél agronómiai témavezető (Dr. Szabó Agrokémia Kft.) is, aki hozzátette, amíg a piacon elfogadott tény az a téves állítás, hogy egy heterogén rendszert homogénen próbálnak kezelni, addig fennáll a probléma.


Szabó Kornél

Most nem csak az innovációról és a fejlesztési kényszerről van szó, hanem arról, hogy tudunk-e alkalmazkodni egy olyan változékony rendszerhez, aminek egy nagy részére nincs emberi hatásunk.

Mindannyiunk célja az, hogy megőrizve vagy növelve a termelékenységünket, csökkentsük a környezetünk terhelését, a felmerülő költségeket optimalizáljuk és minden egyes koordinátán növekvő kis növényünknek azt adjuk, és olyan arányban, illetve dózisban, amit igényel, amivel a legtöbbet tudja kihozni magából. Se kevesebbet, se többet.  Ezt szolgálja a precíziós, illetve helyspecifikus gazdálkodási szemléletmód. Ezért is tűzték ki maguk elé azt a célt a rendezvénnyel, hogy a precíziós gazdálkodás, mint szemlélet alakuljon ki a nap végére, és hogy a gazdálkodók a megszerzett tapasztalatokra támaszkodva a megfelelő döntést hozzák meg a jövőbeni eszközbeszerzéskor.

Komplex rendszerben kell gondolkodni, ehhez pedig tudnia kell mindenkinek mi a konkrét célja ezekkel a beruházásokkal, milyen lehetőségei vannak a továbbfejlesztésre, és, hogy hogyan áll majd össze a precíziós-helyspecifikus gazdálkodást megvalósító program, agronómiai és agrotechnikai oldalról egyaránt. A lehetőségek adottak, teljes, komplex es működő megoldások érhetőek már el a piacon, már csak a vezetői döntés hiányzik. Ahogyan a kerekasztal-beszélgetésen is elhangzott: “Nincs más út, lépni kell! Csináld!”

A tréning központi témái a tápanyag-utánpótlás, vetés, permetezés, betakarítás és talajjavítás voltak. A fő témakörökön belül olyan pontokat igyekeztek bemutatni, mint a műtrágya terv szerinti kijuttatása; tőszám szerinti vetés, automatikus szakaszolás és a hidraulikus vetésmélység-szabályozás; de kitértek az automatikus szakaszolásra, a terv szerinti kijuttatásra, a teljes permetezésvezérlésre és a közvetlen befecskendezésre is a permetezésen belül; tapasztalatokat osztottak meg a hozamtérképezésről; valamint a vízelvezetésről és az öntözésről. Működő és már ismert megoldásokról volt szó, azok pontról pontra történő bevezethetőségéről, alkalmazhatóságáról.

A mozaiktémákat a szervezők több szemszögből, agronómiai, agrotechnikai és szolgáltatói oldalról, valamint Magyarországon már működő referenciagazdaságok vezetőinek, döntéshozóinak segítségével igyekeztek körbejárni.


A tréningen megszólaltak a gazdák. Farkas László (balról) és Kukorelli Gábor beszámolója a gazdaságaikban alkalmazott precíziós technológiákról

Utóbbi kiemelt szerepet kapott. Több, a precíziós szemléletet követő gazdálkodót sikerült felsorakoztatni, mint bármelyik hasonló témájú rendezvényen ezelőtt. Ennek szükségességét azzal indokolták mivel konkrétumokról és megvalósítható, működő rendszerekről szerettek volna beszélni nem pedig elméletekről vagy kísérleti megoldásokról. Véleményük szerint ma olyan működő megoldásokat kell kínálni a termelőknek, amit meg lehet mutatni, továbbá azokat a precíziós gazdaság útjára lépők be tudják vezetni, illetve képesek legyenek a többi termelő mintájára saját gazdaságukba integrálni.

A szervezők határozott elképzelése, hogy a jövőben is trenírozzák a döntéshozókat. Várhatóan így a következő évben ismét rávilágítanak a precíziós gazdálkodás adta lehetőségekre, a megfelelő gondolkodásmód kialakítására.

Képgaléria

-an-

A cikk szerzője: Agro Napló

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!