Ami a talajnak a legjobb!

Agro Napló
Idén tíz éves a Timac AGRO Hungária Kft. Az évfordulót több eseménnyel ünnepli idén a cég, melyek közül egy országos roadshow az első. 18 helyszínen tartottak a cég szakértői és meghívott vendégeik előadásokat. Az Agro Napló Bikalon vett részt az eseményen.

Farkas Sándor, a cég délnyugat-magyarországi területi vezetője nyitotta meg a rendezvényt. „Azok közé tartozom, akik majdnem a kezdetektől vesznek részt a cég életében, így tudom, milyen nagy utat tettünk meg a cég magyarországi indulása óta. Évről évre egyre több partnerünk van, sok gazdát megismertünk, akikkel együtt dolgozhatunk.” – mutatta be a céget a szakember.


Farkas Sándor

A cégcsoportnak jelenleg 50 országban van leányvállalata és 144 országban kereskedik termékeivel világszerte. Termékeit 78 gyárban állítják elő, melyeket világszerte 2900 szaktanácsadó értékesít valós szakértelemmel.

Hogy a cég a lehető legoptimálisabb tanácsot adhassa a benne bízóknak, nagy gondot fordítanak a kutatásra is. Jelenleg 400 kutatóval dolgoznak.

Lengyel Márió Tolna megyei szaktanácsadó a műtrágya-hasznosulásról szóló gondolatsorában kifejtette, hogy hatalmas veszteséget okoznak az ország egyes részein a savanyú, máshol pedig a lúgos talajviszonyok. Az ideális 7-es pH-szint, ha csak egy kicsit is elmozdul egyik vagy másik irányba, máris kézzel fogható veszteséget okoz. „Elég, ha csak 6-os pH-értéket mérünk, ami nem is jelent extrém savanyú talajt, máris „kidobjuk” a foszfor felét. Baranya és Somogy megyében pedig nem ritka az ilyen mért érték. A pH a foszfor hasznosulásán kívül más tápelemek felvehetőségét is befolyásolja, sőt hatással van a talajéletre és a növény fejlődésére is.”

A talajjavítás tehát újra a gazdálkodás alapja kell legyen. Hiszen az agrárium minden területén fejlődés mérhető a rendszerváltás óta, ám a műtrágyázás területén ez nem figyelhető meg. A Timac AGRO több terméket is javasol ennek érdekében. Egyedüli cégként fejlesztettek talajspecifikus termékeket, illetve a Timac AGRO fejlesztette ki és szabadalmaztatta a TOP-PHOS védett foszfor hatóanyagot. Magyarország az első európai országok között volt, ahol elérhetővé vált ennek alkalmazása.

2015-ben is zajlottak a Timac AGRO kísérletei: például a talaj foszfortartalmát illetően. Fontos ennek kutatása, hiszen a különböző műtrágyadózisokat a különböző foszformennyiséget figyelembe véve kell adagolni, hogy a maximális hatást érhessük el. Lengyel Márió éppen ezért felhívja a gazdák figyelmét arra, hogy nem minden esetben a forintáron olcsóbb foszfor az olcsó foszfor.

A Timac AGRO kutatói a nitrogén hasznosításában is a tökéletességre törekednek: olyan szemcsét állítottak elő, amely gyors és folyamatos nitrogénellátást biztosít a növény számára.

2015-ben piacra dobták a KALISOL nevű terméküket. Ez – az egyszerűen csak baktérium tápanyagként leírt anyag – a talajban lévő baktériumok, hasznos szervezetek számát hívatott növelni azokban a talajokban, amelyekben ez természetes úton nem történhet meg.

A PHYSIOMAX nevű talajkondicionáló termékük, könnyen adagolható – akár műtrágyát szóró – készülékkel is ki lehet juttatni a talajba. Fontos a használata, hiszen talajjavító hatása bizonyított.


Tóth Balázs

Tóth Balázs kiemelt ügyfélkapcsolati menedzser a YIELD SERVICE szolgáltatásról beszélt előadásában. Ennek lényege, hogy a különböző talajtípusok esetén az azoknak legmegfelelőbb műtrágyázást végezzük. A műtrágyázás ugyanis rendkívül költséges folyamat. Ha nem megfelelően végezzük a tápanyag-utánpótlást, azzal nem csak sok pénzt veszíthetünk, de terméshozamból sem érhetjük el a kitűzött célt. Éppen ezért a Timac AGRO táblaszintű felmérést végez – talajvizsgálat alapján. „A szolgáltatást 2014 közepén indítottuk, és másfél hónap alatt rengeteg megkeresés érkezett a céghez: 30 ezer hektárnyi területen igényelték a talajvizsgálatot. A következő évre ez megduplázódott, már 60 ezer hektáron nyújtottuk a gazdáknak ezt a szolgáltatást.”

Ahogyan Tóth Balázs is kifejtette, sokszor okoz problémát, hogy megszokásból műtrágyázunk, illetve a növény igényeiből indulunk ki. A YIELD SERVICE ezzel szemben először a talajt vizsgálja, a kapott eredményeket összeveti a növény igényeivel, és ez alapján tervezi a megfelelő talajtápanyag-utánpótlást. Így biztosak lehetünk benne, hogy akár a táblánkénti tápanyagigényeket is megfelelően elégítik ki – a lehető legoptimálisabb megoldást kínálják, hogy a pénzt se veszítsünk a felesleges műtrágyázással, ám a növény is megfelelő tápanyaghoz juthasson.

A 10 éves évforduló alkalmából indítottak egy nyereményjátékot, amelyben a Timac AGRO terméket vásárlók között 2016-ban 5 új NISSAN NAVARA-t sorsolnak ki. A játék szabályairól a Timac AGRO szaktanácsadóinál lehet érdeklődni.

Hardi Judit

A cikk szerzője: Hardi Judit

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Drága mulatság az epertermesztés

Drága mulatság az epertermesztés

A téli és a tavaszi fagyok idén nem okoztak érdemi kárt a szamócaültetvényekben, így a termelők az átlagos hozamú évekhez hasonlóan, 700-800 hektárról...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!