A think.BDPST konferencián a mezőgazdaságot a Videokontroll képviselte (x)

Agro Napló
A Külgazdasági és Külügyminisztérium és az Antall József Tudásközpont (AJTK) az innováció és a jövő technológiáinak kutatásáról szóló konferenciát szervezett think.BDPST címmel 2016. március 8-10. között. A startup-ok az impozáns Várkert Bazárban mutatkozhattak be.

Videokontroll csapata a Startup Corner-ben

A nemzetközi konferencián a magyar innovatív megoldások között a Videokontroll az egyetlen agrár startup. A think.BDPST nemcsak az ötletekről és megvalósításukról szól. A rendezvény arra mutat rá, hogy az új technológiák, megközelítések, startup-ok, innovatív megoldások, a civil társadalom és a közigazgatás szinergiája hogyan eredményezheti a gazdaság megújulását, és az egész közép-európai régió együttes fejlődését.

Hogyan jelenhet meg valaki a kiállításon?

A think.BDPST nem olyan, mint egy szokványos kiállítás vagy konferencia. A jelenlévő vállalkozások nem jelentkeztek, hanem kiválasztották őket. Nagyon pozitív a rendezvény üzenete, a fenntartható fejlődés megoldásait kutatja és mutatja be a nagyközönségnek. Ehhez az irányvonalhoz a Videokontroll is kapcsolódik, mivel a szárítók optimalizálásával a gázfelhasználás csökken, ezzel együtt a CO2 kibocsátás is, sőt javul a termény minősége, ez pedig kevesebb toxint jelent. „Nagy megtiszteltetésnek vettük a hírt, hogy a Videokontroll, a szemestermény-szárítók felügyeleti rendszere felkerült a meghívottak listájára.” – mondja Speiser Gábor kereskedelmi igazgató.


Videokontroll standja a think.BDPST konferencián

Mire jó a Videokontroll?

A Videokontroll-ra épül a precíziós szárítás, melynek legfontosabb sarok köve, hogy a termény minőségének megőrzését helyezi a középpontba, ezzel is tiszteletben tartva a növénynemesítés és növénytermesztés eredményeit, valamint az állattenyésztés igényeit. Egyedülálló megoldásunk révén csökkenthető a toxinok mennyisége a raktározás során. Egészségesebb takarmányt kapnak haszonállataink, egészségesebb ételhez jutunk mindannyian. Felelősséget érzünk unokáinkért, a jövő generációért, ezért dolgozunk – fogalmazza meg a családi vállalkozás filozófiáját Speiser Ferenc ügyvezető.

A Videokontroll azoknak a mezőgazdasági vállalkozásoknak készült, akik rendelkeznek szemestermény-szárítóval. Rendszerünk ezeknek a sokszor százmilliós gépeknek a precíziós beüzemelését és tűz elleni védelmét látja el.

Hogyan működik a szárítófelügyeleti rendszer?

A rendszer figyeli a szárítás folyamatát, a kilépő levegő hőmérsékletét méri, és rögzíti az adatokat. Ezek az adatok számunkra mindent elárulnak a vízelvonás folyamatáról. A szolgáltatásunkhoz szorosan hozzátartozik az eltérések feltérképezése és a korrekciós lehetőségek ajánlása, együttműködés a tulajdonossal az optimalizálási folyamat végéig.


think.BDPST konferencián Speiser Gábor mutathatta be a Videokontroll-t az érdeklődőknek

Mikor indult a Videokontroll gyártása?

Az első Videokontroll-t 2013-ban értékesítettük, azóta a telepített rendszerek száma közelíti az 50 darabot. Elsősorban arra törekedtünk, hogy a lehető legszélesebb legyen a Videokontroll-lal felszerelt szárítótípusok palettája. Mára tucatnyi különböző típus „lelkébe” látunk bele, a rögzített adatok utólag is értékelhetők, így nem csak szezon közben dolgozhatunk. A növekedést fékezte, hogy nagyon sok olyan szárítóval találkoztunk, melynek működése eltér az ideálistól, azonban mindegyik eltérésre találtunk megoldást. Közben fejlesztettük is a Videokontroll-t, a régi terv megvalósult, sőt az elmúlt szezonban új vevőink már az új mobil applikációt is használhatták, a távjelzést megoldó szoftver frissítését természetesen térítésmentesen régebbi partnereinknek is felajánljuk. A szárítók 3 hónapot üzemelnek egy évben, ekkor van időnk adatot gyűjteni és készülni a következő szezonra, hogy javítsunk a folyamaton. A partnereink nem csak terméket vásárolnak, hanem egyben szolgáltatást is, a kezelő személyzet, a tulajdonosok és a Videokontroll csapata együttesen kell ahhoz, hogy az optimális szárítás megvalósulhasson.

Mennyi idő alatt térül meg a befektetés?

A szárítókban üzemelő gázégők kb. 250 m3 gázt használnak fel óránként. A szárító szezonálisan üzemel, de akkor folyamatosan, akár 30-50 napig is. Nem ritka a 20-30 milliós gázszámla egy szezonban. Az optimálisan üzemelő szárító egyenletesen melegíti fel a terményt, hogy az leadhassa a nedvességtartalmát. Ennek az optimumnak az elérésében segítünk partnereinknek, akik így szemestermény-szárítónként típustól függően 10-50% energiát takaríthatnak meg a korábbi állapothoz képest. Az esetek nagy százalékában egy év alatt megtérül a befektetés, a további években javítja a gazdaság nyereségességét. A kisebb gázfelhasználással a környezetet is óvjuk, a CO2 kibocsátás csökkenését is eredményezi az optimalizálás.

Miért keres befektetőt egy agrár startup?

Az üzlet így is dinamikusan növekszik, mégis nagyon örültünk a meghívásnak. Ha lehetőséget lát valaki a rendszerünkben, akkor nagyobb sebességre is lehetne kapcsolni. A megrendelések száma évről évre nő, ezért csak komoly befektetői szándék esetén tárgyalnánk erről. – mondta Speiser Ferenc Péter fejlesztőmérnök. A hazánkban működő kb. 1500 szárítóüzem nagy hányadában hasznos lenne az optimalizálás. Ahhoz azonban, hogy a Videokontroll a nemzetközi piacon is megjelenjen, jelentős tőke szükséges. A környező országokkal együtt több ezer szárítóüzem optimalizálását kell elvégezni, a tűz elleni védelmét fokozni. Ebben lehetne hasznosítani a negyven évre visszanyúló, terményszárításban szerzett tapasztalatokat, a felhalmozott tudást a mezőgazdasági gépész üzemmérnök apa és a modern számítástechnikai ismereteket, térinformatikai megoldásokat alkalmazó fiúk, azaz az idősebb és az új generáció közös munkájával.


think.BDPST konferenciát Budapesten a Várkert Bazárban rendezték meg, ahová a Videokontroll agrár startup vállalkozást is meghívták

Forrás: www.termenyszaritas.hu

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!