25 év margójára - Jubileumi sajtótájékoztatót tartott az AXIÁL Kft.

Agro Napló
Megalakulásának 25. évfordulóját ünnepli 2016-ban az AXIÁL Kft. Negyed évszázados fennállásuk soron következő állomása a 2016. január 27. és 30. között az AGROmashEXPO-val egyidőben és helyen megrendezett AgrárgépShow volt, amelyen ismét a legnagyobb területtel képviseltette magát, ugyanis több mint 5000 négyzetméteren, látványos show-elemekkel, újdonságokkal és szórakoztató interaktív programokkal várta látogatóit.


Jubileumi megjelenéshez jubileumi sajtótájékoztató dukált. Ennek megfelelően a jelenlévőkkel megismertették az elmúlt 25 év céljait, azt, hogy milyen irányba halad a bajai székhelyű vállalat, valamint, hogy a következő két és fél évtizedben mit szeretnének elérni. 


Harsányi Zsolt, az AXIÁL Kft. tulajdonos-ügyvezetője

Harsányi Zsolt tulajdonos-ügyvezető felszólalásában kitért a mezőgazdasági szektor a világot és Európát érintő jelenlegi helyzetére. Beszélt a népességnövekedésről, valamint az elvárt termésnövekedési volumen elmaradásáról. Kitért továbbá arra, hogy a világ mezőgazdasági gépgyártása a 2015-ös évben csökkenő tendenciát mutatott, függetlenül attól, hogy a szépen csengő 91 Mrd EUR jóval magasabb, mint a 2005–2008 közötti időszakokban. Véleménye szerint a jövőben ez a szám 80 Mrd EUR körül fog tartósan stagnálni, mivel összértékét tekintve ennyi gépre lesz szükség. Egyértelműen látszik, hogy a világ hat legnagyobb traktor- és mezőgépgyártó tömörülése, a Big Six Club is – ahogy a tulajdonos-ügyvezető fogalmazott – lejtmenetben van. A „nagy hatos” tagjai közül egyedül a CLAAS volt képes forgalmát megtartani 2015-ben. Ugyanakkor 2018-ban együttesen fellendülést várnak az értékesítésben.

Visszaesés volt tapasztalható az európai gépgyártók szegmensében is. A világpiac mintegy 25%-át kitevő európai cég tavaly 23,8 Mrd EUR értékben forgalmazott mezőgazdasági gépet, ami elmarad a korábbi három évben tapasztalt éves átlagtól. 2016-ban az európai gépgyártók éves forgalma várhatóan 22 Mrd EUR körül fog mozogni – adott hangot véleményének Harsányi Zsolt.

Az AXIÁL Kft. ügyvezetője betekintést nyújtott a mezőgazdasági gépgyártásban tapasztalható hihetetlen mértékű fejlesztésbe, beszámolt a legújabb technikák, technológiák nyújtotta lehetőségekről, majd ezek itthoni tapasztalataira tért ki. Ezt követően beszélt a hazai versenytársakról, továbbá az összes hivatalos gépforgalmazót egyaránt sújtó problémáról, a szürkeimportról.

A földvásárlás és -bérlet kapcsán a Hód-Mezőgazda Zrt. jövőjéről is szó esett. Harsányi Zsolt tájékoztatása szerint a 2004-ben, privatizációban megkezdett úton haladnak tovább. Beavatott, hogy az út keskenyebb lesz, hiszen részben állami földterületen gazdálkodtak, melyeknek földbérlete 2016 decemberében lejár. Az állattsűrűség alapján 11.000 ha a szakmailag elvárható terület, de Hódmezővásárhelyen sokkal kisebb területen fogják a gazdálkodást megoldani. Bíznak abban, hogy a tej- és húsárak emelkedni fognak és elérik termelési költségeiket. A nehéz időszak ellenére az évenként megrendezett Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok idén huszonharmadik alkalommal nyitja meg kapuit a nagyérdemű előtt. A szervezők május 19–22. között várják a látogatókat a Hód-Mezőgazda Zrt. telephelyén.


Az oktatás elősegítése rendkívül fontos célja az AXIÁL Kft.-nek, mondta el beszédében a cég ügyvezető-tulajdonosa, Harsányi Zsolt. A Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége (MEGFOSZ) életre hívta a „Legyél Te is mezőgépész!” programot, mellyel azt a célt tűzték ki, hogy a fiataloknak még vonzóbbá tegyék az agráriumot. Bekapcsolódva a kezdeményezésbe, az Agro Napló a szövetséggel szorosan együttműködve, különböző programokon keresztül igyekszik a jövő generációt, a középiskolásokat a szakma irányába terelni és a mezőgazdasági szektort vonzóbbá tenni. A bajai cég régóta a fiatalokban, a fiatal szakemberekben látja a jövőt. Erre nem csak az a bizonyíték, hogy a dolgozói átlagéletkor 40 év alatti, hanem az is, gyakornoki programjuk keretében kooperatív képzéseket valósítanak meg a cég központjában.  Az elmúlt években mintegy 30 gyakornok dolgozott, illetve ennek egy része dolgozik Baján.


Pintér Zsolt, az AXIÁL Kft. ügyvezetője

A magyar mezőgazdaságba értékesített gépekről és ehhez kapcsolódóan az AXIÁL Kft. tevékenységéről, valamint az eddig megtett útról adott átfogó képet a cég ügyvezetője, Pintér Zsolt. Mindössze 34 m2 volt az az irodahelység, amit Harsányi Zsolt 25 évvel ezelőtt bérelt, ahol az AXIÁL története kezdetét vette. Mára 18 telephellyel, ahogy az ügyvezető fogalmaz, szolgáltatói központtal rendelkeznek – utalva arra, hogy e kirendeltségek a legnagyobb és legmodernebb mezőgazdasági gépek ellenőrzésére, karbantartására és javítására, valamint partnereik legmagasabb szintű kiszolgálására alkalmasak. A komplex, mai kornak megfelelő elvárt szolgáltatás alapját a folyamatos modernizálás és újabb központok megnyitása adja. 2015-ben mintegy 500 millió forintot fordítottak fejlesztésre. 2016-ban mintegy 900 millió forint fejlesztési beruházás várható.

A cég ügyvezetője tájékoztatta a jelenlévőket a tavalyi évben elért forgalmi eredményekről. Hangsúlyozta, hogy a 2014-ben elért 77 Mrd forinthoz képest – ami kiemelkedő volt az AXIÁL Kft. életében – a tavalyi évi eredményeik csak megközelítették azt, ugyanakkor büszkén adott hangot annak, hogy az üzletágak arányosan teljesítették az éves tervet, esetenként növelték azt. Érdekesség, hogy az AXIÁL 1991-es indulása óta mintegy 680 Mrd forint forgalmat generált, ami megegyezik a 2015-ben elért összeg tízszeresével. Kitért továbbá az erőgépek, kombájnok, teleszkópos rakodók és önjáró permetezőgépek piacára, valamint az AGROmashEXPO, AgrárgépShow Termékverseny eredményeire. Gépesítés kategóriában összesen nyolc általuk forgalmazott terméket talált elismerésre a verseny zsűrije. Nemzetközi Termékfejlesztési Nagydíjjal jutalmazta a CLAAS QUADRANT 5200 RFT bálázót és a Fendt 1000 Vario traktor szériát, míg a Horsch BoomSight permetező keretvezérlési rendszer kiegészítő Nemzetközi Termékfejlesztési Prémium Oklevelet ért. A CLAAS AXION 800, a Landini 6-140C LS traktorok, a Manitou MLT 960 teleszkópos rakodógép, az Oehler DDK 240 B bálaszállító Krassort rakományrögzítővel és a TUME Titan 3000 aprómag- és gabonavetőgép pedig Nemzetközi Termékfejlesztési Elismerő Oklevélben részesült.

Üzletágaik sikerének kulcsát a megfelelő tapasztalati háttér és a kiegészítő szolgáltatások, úgymint motorteljesítmény vizsgálat, vonalba fúrás, hidraulika és kardántengely javítás, átalánydíjas szerződések, előrendelési szolgáltatás, kezelői tanfolyamok stb. meglétében látja Pintér Zsolt. Példaként említette, hogy az elmúlt több mint 10 évben 42 Mrd forint értékben értékesítettek használt gépet és 24 ezer állapotfelmérést végeztek, de ezt támasztja alá az is, hogy 2015-ben az átalánydíjas szerződések keretében mintegy 620 partnert szolgáltak ki, ami 25%-kal volt több a korábbi évhez képest. Gépbérlet szolgáltatásukat a Manax Kft.-n keresztül ma 80 partnerük veszi igénybe, ami 125 darab éves tartós bérleti szerződést jelent.

A változás szele érintette a szerviz és alkatrész üzletágakat, reagálva arra, hogy a két szolgáltatási forma kéz a kézben jár. Az üzletágak közös vezetés alá kerültek, amelyek Mezőfi Gábor vevőszolgálati igazgató irányítása alatt állnak. Az alkatrész üzletág vezetését Koszorus Gábor, a szervizét Torgyik Attila látja el. Munkájukat négy régióigazgató segíti. Vezetésük alatt ma több mint 500 munkatárs dolgozik.


Ünnepélyes díjátadás pillanata. A képen (balról): Torgyik Attila, Mezőfi Gábor, Harsányiné dr. Fodor Gyöngyi és Borbély István

A sajtótájékoztató jó alkalmat adott az átalánydíjas szolgáltatásukhoz kapcsolódó díjátadó ünnepségre. A szolgáltatás lényege, hogy az AXIÁL Kft. által forgalmazott gépekre, amelyek a partnereiknél üzemelnek, egy előre meghatározott díj fejében szervizkapacitást köt le az ügyfél. E partner minden esetben előnyt élvez az eseti jellegű szolgáltatást igénybe vevőkkel szemben. Ebben az évben Kelet-, Közép- és Nyugat-Magyarországról igyekeztek kiválasztani az AXIÁL Kft.-nek, a vevőszolgálatnak és azon belül is az adott szolgáltatói központhoz tartozó meghatározó partnereit, akik példaértékű gazdálkodást folytatnak. A díjakat Harsányiné Dr. Fodor Gyöngyi és Torgyik Attila adta át a három kiváló partnernek, a Dunavecse-Solt környékén gazdálkodó Borbély Istvánnak, a szolnoki Búzavirág Kft. és a szombathelyi régióhoz tartozó Répcevölgye 2001 Kft. képviselőinek.

-an-

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!