Hatékony megoldás az amerikai szőlőkabóca elleni kiélezett küzdelemben (x)

Agro Napló
Az amerikai szőlőkabóca (Scaphoideus titanus) - a szőlő egyik legveszélyesebb betegségének - a szőlő aranyszínű sárgaságát okozó karantén fitoplazmának (Candidatus Phytoplasma vitis, más néven Grapevine flavescence dorée) a vektora.

Ez a fitoplazma a fertőzött növény háncsrészében él, azonban növényről növényre való terjedésre önmagában nem képes. Új területekre és ültetvényekbe fertőzött szaporítóanyaggal kerülhet, valamint igen jelentős és gyors lehet az amerikai szőlőkabócával történő természetes terjedése is. Fontos megemlíteni azt is, hogy az aranyszínű sárgaság fitoplazma ellen jelenleg nincs közvetlen növényvédőszeres védekezési módszer, a fertőzött növények nem gyógyíthatóak, azokat meg kell semmisíteni. Ezen okok miatt a fitoplazma továbbterjedésének megakadályozásában alapvető fontosságú mind a szaporítóanyag előállító telepeken és mind a termő ültetvényekben is az amerikai szőlőkabóca elleni vegyszeres védekezés.

Mivel már a lárvák is képesek fertőzni, ezért fontos, hogy ezen fejlődési alak ellen is védekezzünk.

A lárvák elleni hatékony védekezésre kiválóan alkalmas a Dow AgroSciences ReldanTM 22 EC nevű készítménye 2.2 l/ha dózisban.

A permetezést a fiatal (L1-L2-es) lárvák ellen időzítsük, ügyelve arra, hogy a szőlőtőke tövéből fakadó hajtások leveleinek fonáki részére is eljusson a permetszer, mivel itt nagy számban tartózkodhatnak a lárvák. Ez a kezelés szerencsés esetben egybeeshet a szőlőilonca és a szőlőmolyok első nemzedéke elleni védekezéssel.

A Reldan 22 EC hatékonyan alkalmazható a kifejlett kabócák ellen is, mivel kiváló gázosodó hatása révén a mozgó kabóca alakok ellen is hat. A Reldanos kezelést a rajzáscsúcs idejére időzítsük.

Részletes információval kapcsolatban keresse a Dow AgroSciences szaktanácsadóit, akik örömmel segítenek Önnek vagy keresse a Dow AgroSciences termékeiről szóló információs honlapot a www.dowagro.hu címen az interneten!

A fent leírtak tájékoztató jellegűek.

Felhasználás előtt mindig olvassa el és tartsa be a termékeken található címke utasításait! TM a Dow Chemical Company (“Dow“) vagy a  Dow leányvállalatának márkaneve

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Elmaradt a szőlő-túltermelési válság

Elmaradt a szőlő-túltermelési válság

Tévedtek a szakemberek, elmaradt a szőlő-túltermelési válság, ugyanis a vártnál kevesebb szőlő termett az idén hazánkban és más európai országban is –...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!