A fagykár, az fagykár – természetes terméskorlátozás nem létezik (x)

Agro Napló
Tíz-, húsz-, kilencven-, sőt százszázalékos fagykárokról szólnak a hírek azóta, hogy április végén sokfelé nulla fok alá süllyedt a hőmérséklet. De mit jelent a tízszázalékos fagykár, és mit a kilencven? És mit jelent majd mindez a termést és főleg a borok minőségét illetően? „A fagy sújtotta borászatokat van miért sajnálni, de ha az év hátralevő része jól alakul, a fogyasztó alig fog észrevenni valamit” – állítja Kathona Krisztián, a Borháló borkereskedés beszerzési igazgatója.

Naptár szerint ezen a héten érkezik el a fagyosszentek, de a szőlőkben, gyümölcsösökben gazdálkodók már a pusztítás mértékét számolgatják, miután április 27–28-án hideghullám vonult át az országon. A lapok 10-től 100 százalékig terjedő szőlőfagykárról cikkeznek, de kevesen tudják, hogy ez valójában mit is jelent. „A fagy furcsa szerzet, sokféleképpen tud lecsapni. Van, ahol a tőkék alja fagy el, de nagy területen, másutt egy sávban, néha soronként éri fagy a növényeket, miközben a szomszédos sorokban alig esik kár. Éppen ezért a kár százalékos becslése sem egyértelmű” – mondja Kathona Krisztián.

Az április végi fagy ezúttal meglehetősen sporadisztikusan jelentkezett: a legtöbb kár a Nyugat-Dunántúlon érte az ültetvényeket, de károkról érkezett jelentés Somogyból és az Alföldről is, kisebb fagyok pedig a Mátraalján is előfordultak.

„A Győrújbaráton mért mínusz 6 fokos hideg ellen nincs védelem, a tavaszi fagy különben sem válogat – mondja Babarczi Zsuzsa, a Pannonhalmi borvidéken található Babarczi Szőlőbirtok borásza. – A téli fagykárral szemben lehet fagytűrő fajtákat telepíteni a fagyzugokba, de tavasszal minden azon múlik, milyen állapotban éri a hideg a szőlőt. Most éppen a legrosszabban: a természet két héttel a szokásos előtt járt, így a fagy pont a fiatal hajtásokat találta meg.”

A pannonhalmi borász különösen nehéz helyzetben van, mert nagyrészt reduktív technológiával dolgozik, így nincs lehetősége rá, hogy a korábbi évek termésével maradjon jelen a piacon a következő évben – tavalyi borait idén ki kell pörgetnie. Fahordós technológia esetében vagy vörösboroknál létezhet olyan tartalékolási stratégia, amivel a borász megúszhatja a piacvesztést, de a reduktív technológiával dolgozóknak erre tárolókapacitásuk sincs.

Elvileg segíthetne a károk mérséklésében és a megszokott fajták piacon tartásában a szőlővásárlás is, de a Babarczi Szőlőbirtok nem tervez ezzel. „Inkább kevesebb bort készítünk – mondja a borász, aki kicsit még reménykedik a természet gyógyító erejében is. – Még előfordulhat, hogy az elfagyott szőlő magához tér, új hajtásokat hoz. Az már biztos, hogy olyan termésünk nem lesz, amire akár csak egy átlagos évet alapozni lehetne” – mondja Babarczi Zsuzsa.

Az épen maradó szőlőrészek persze ugyanúgy teremhetnek, mintha semmi sem történt volna, tehát ha egy tőke alja elfagy is, a teteje még hozhat szép termést, hívja fel a figyelmet a Borháló beszerzési igazgatója. „Mondták többen is szakmában, hogy sok helyütt megtörtént a természetes terméskorlátozás. Ez persze pontatlan: terméskorlátozásnak azt nevezzük, amikor a már meglevő fürtök közül a borász válogatja ki és hagyja meg a legígéretesebbeket. A fagy sajnos nem válogat ilyen jól” – mondja Kathona, aki szerint a részleges fagykár által sújtott területeken kisebb marad a borász mozgástere, és ez kockázatot jelent az év hátralevő részében. Ha viszont a továbbiakban jól alakulnak a dolgok, remek borok is születhetnek akár a fagy sújtotta területeken is, bár a szokásosnál kisebb mennyiségben.

„A mennyiséget illetően nem az a kérdés, hogy most mekkora volt a fagy, hanem hogy mekkora lesz a fagykár, a jégkár, az aszály vagy éppen egy esős augusztus miatti terméskiesés” – mondja Kathona Krisztián. Ilyen károk jószerivel minden évben vannak, csak nem mindig ilyen látványosak, és nem mindig koncentrálódnak ennyire pusztító jelleggel egy-egy területre. Az Alföldön tavaly valószínűleg nagyobb gondot okozott a fagy, mint idén, de végül sem a mennyiséggel, sem a minőséggel nem lett probléma. „A nagy fagykárt elszenvedő borászokat sajnáljuk, és nagyon bánnánk, ha a fagy miatt kimaradna néhány kedvenc tételünk a Borhálóból, de ha szüretig minden rendben lesz, jövőre is lesz mit innunk” – árnyalja a képet a Borháló igazgatója.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Emelné a bor árát a HNT

Emelné a bor árát a HNT

Az elmúlt években a magyar borok nagykereskedelmi árai nem, vagy csak igen csekély mértékben változtak, annak ellenére, hogy az ágazat termelési költs...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
EZT OLVASTAD MÁR?