2024. május 4. szombat Mónika, Flórián

Magas energiatartalmú vitamin és ásványi anyag nyalótömbök

Agro Napló
A 2015-ös év számunkra egy meghatározó időszak volt. Ekkor jelentek meg termékpalettánk első darabjai a piacon. Izgalommal vártuk az első tapasztalatokat. Hittünk abban, hogy amihez a nevünket, tudásunkat adtuk megállja helyét a piacon. Szándékunk a tenyésztők eredményes munkájának segítése prémium minőségű termékeinkkel.

Debütálásunk helyszíne XXII. Alföldi Álltenyésztési napok volt. Itt jelentünk meg először, mint kiállítók, valamint osztottunk ki különdíjat a tenyésztők között.

Egyik díjazottunk Major Károly, a Derecske Petőfi Mg. Kft. húsmarha ágazatvezetője. Kapcsolata Cégünkkel azóta is töretlen. Tapasztalataira, véleményére hallgatunk, bízunk benne, hogy még sokáig számon tarthatjuk Partnereink között.

Kedves Karcsi bácsi! Mondj néhány szót magadról!

1975-ben végeztem a Kertészeti Egyetem Gyöngyösi Főiskolai Karán, mint növénytermesztési és gépüzemeltetési üzemmérnök. Középiskolában is kiemelt tárgyként szerepelt az állattenyésztés, valamint főiskolai éveim alatt is őszinte figyelemmel kísértem ezt a szakirányt.

Tanulmányaim elvégzése után jövőmet szülőfalumban, Konyáron képzeltem el. A helyi TSZ-ben növénytermesztési ágazatvezetőként, majd később főagronómusként tevékenykedtem. 1999-ben, a Szövetkezet megszűnt, így 2000-ben átkerültem a Derecske Petőfi Mg. Kft-be takarmányozási előadóként, valamint húsmarha ágazatvezetőként. Azóta is itt dolgozom.

Bemutatnád röviden a Cégeteket?

A Petőfi Mg. Kft több lábon álló cég. Tejelőtehenészettel, húsmarha teleppel, sertésteleppel rendelkezünk, valamint bő 1350 hektáron gazdálkodunk, aminek zöme szántóföldi növénytermesztés valamint legelő.

Cégünk ügyvezetője, Békési Imre a Magyartarka Tenyésztők Egyesületének elnökségi tagja. Húsmarha állományunk éves szinten 400-450 anyatehén és annak szaporulata, ami összességében mintegy 800-900 állatot jelent. Ennek 3/4 része törzskönyvezett magyartarka, 1/4 része charolais. Magyartarkából bikanevelő törzstenyészettel rendelkezünk, melynek 99%-a „A” törzskönyves húshasznú magyartarka.

Nagyon sok díj van a tarsolyotokban. Melyik rendezvény, díjazás áll szívedhez a legközelebb?

A 2013-as OMÉK. A kiállított anyatehenünk borjával első helyezett lett, valamint a három vemhes üszőnk arany, ezüst és bronzérmet hozott el.

Elárulod mi a titka a sikereteknek?

Amikor ide kerültem, jó alapanyagot kaptam kézhez. Olyan állományt, amellyel biztonsággal lehetett dolgozni, tervezni. Próbáltam tudásommal, szorgalmammal tartani, valamint amennyire tudtam, javítani ezt a szintet. A mesterséges megtermékenyítés eredményeként az ország legjobb bikáit tudom rávinni az állományra, valamint az utóbbi időben sok Szimentáli import spermát hozunk be az egyesületen keresztül.

Hol találkoztál először cégünkkel?

A tavalyi év folyamán, a XXII. Alföldi Állattenyésztési Napokon. 100.000 Ft értékű különdíjat kaptunk tőletek nyalótömb formájában. Az ott bemutatott anyatehenünk borjával szintén első helyezett lett.

Volt e olyan probléma, amin javítani szerettél volna, de még nem jutott el hozzád megfelelő megoldás?

Igen, mégpedig a rosszabb minőségű szálas takarmány megfelelő hasznosulása az állati szervezetben. Mivel a kaszálóinkat különböző okok miatt csak későn tudjuk kaszálni, így a széna minősége nem optimális. Sajnos így beltartalmilag egy csökkent értékű rétiszéna áll rendelkezésünkre, mely kevesebb energiával és egyéb tápanyagtartalommal bír. Így hosszabb a termelési időszakunk, amely azt eredményezi, hogy a vágóállat és tenyészállat előállítás magasabb költséggel jár.

Tömegtakarmányként zömében csemege csuhé szilázst etetünk, ami szintén alacsony beltartalmú takarmány. Abraktakarmányt (kukoricadara) csak a borjak és a növendék üszők kapnak kis mennyiségben. A tehénállomány nincs abrakolva, csak a tömegtakarmányt és a szénát kapják.

Tehát, összességében olyan megoldást kerestem, amely segítségével ezeket a hiányosságokat pótolni tudom, egységesen eljut minden állathoz, valamint anyagilag sem megterhelő a Cég számára. Bíztam abban, ha megtalálom a számunkra megfelelő megoldást, rövid időn belül javulást érek el állomány szinten. Ekkor jöttetek Ti, a különdíjjal. Mivel a minta ingyen volt, a próbába nem kellett anyagi befektetés sem.

Milyen termékmintát kaptál?

Maxx Energy-t és Maxx Original-t.

Melyik terméket használod?

Magyartarkánál túlnyomórészt az Originalt használom, mivel a tejtermelés fokozása ennél a fajtánál nem cél. A vemhesség utolsó fázisában lévő teheneknek adom a terméket. Mivel a legelőről jöttek be, aminek alacsony a beltartalma, így kondíciójavítás volt indokolt. Azt tapasztaltam, hogy jobb volt az étvágyuk, könnyebb volt elleniük. Mióta a terméket használjuk, anyagforgalmi zavar nincs. Amíg nem működtünk együtt, addig szórványosan előfordult ellés előtti, utáni elfekvés valamint magzatburok visszatartás. Ezek a problémák gyakorlatilag megszűntek.

Az Energyt a Charolais fajtánál alkalmazom, mivel általános probléma –első sorban az elsőborjas üszőknél- a nem megfelelő mennyiségű tej. Az Energy fokozta a tejtermelést, a borjak felnevelése problémamentesen zajlott, így ezen a téren is pozitív változást értünk el.

Általánosan elmondható, hogy a vemhesség előrehaladtával a borjú egyre nagyobb helyet igényel, így az anyaállat kevesebb takarmányt tud felvenni pont akkor, amikor a legnagyobb szüksége lenne rá. A termékben azonban megtalálható minden fontos ásványi anyag, nyomelem és vitamin, amire az állatnak szüksége van a problémamentes elléshez.

Mindkét termék nagy előnye, hogy nádmelasz alapú és mivel az állatok szabadon hozzáférnek, naponta több alkalommal is esznek belőle, a bendő mikróbák folyamatos ellátást kapnak, ami kiegyenlítettebb gyomor pH-t eredményez. Ez az acidózis elkerüléséhez elengedhetetlen.

Milyen kiszerelést használsz a tömbökből és milyen szisztéma alapján helyezed ki?

Téli tartásnál alkalmazom, amikor az állathoz nem jut el a megfelelő mennyiségű, minőségű tápanyag. A fogyástól tartottam egy kicsit, de hozza azt a beígért 300 g/nap/állat fogyási mennyiséget. Ettől magasabb felhasználást nem tapasztaltam. Előhasi üszőknél 15 állatra, teheneknél 10 állatra teszek ki egy darab 22,5 kg-os tömböt. Így kiegyenlített a hozzáférés, nem indul meg a versengés, ami a magasabb fogyást eredményezné.

Mennyire vagy megelégedve Cégünkkel?

Maga a termék számunkra megfelelő, a kiszolgálás pedig gyors, pontos, precíz.

Mozsár-Molnár Bettina

KÖZPONT

+ 36 30 337 36 68

info@animaxx-premium.com

KÖZÉP-MO

KISS ATTILA

+36 30 229 67 94

NYUGAT-MO

MOLNÁR HELÉN

+36 30 952 96 78

KELET-MO

MOZSÁR-MOLNÁR BETTINA

+36 30 334 25 92

A cikk szerzője: Mozsár-Molnár Bettina

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Zöldségtermesztés: hogyan tovább?

Zöldségtermesztés: hogyan tovább?

A magas energia- és inputanyagárak átrendeződést hozhatnak a hazai mezőgazdasági termelésben. A gabonatermesztők számára kedvező a helyzet, a kertésze...

A fóliasátrak is drágulnak

A fóliasátrak is drágulnak

Tavaly 60-80 százalékkal drágultak a mezőgazdasági fóliasátrak főbb alapanyagai, az acél ára pedig több mint 100 százalékkal emelkedett.

„Tízezer óra”

„Tízezer óra”

„Tölts el ennyi időt azzal, amit igazán szeretsz csinálni, ez legyen intenzív, mondjuk max. 5 év......és abban, amivel foglalkozol, nemzetközi szinten...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!