Még igényelhetők az agrártámogatások

Agro Napló
Több mint 175 ezer gazdálkodó nyújtotta be a meghosszabbított határidőig az egységes kérelmét a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz. Összesen mintegy ötmillió hektárra érkezett területalapú támogatási igény.

Idén is a tavalyihoz hasonló nagyságrendben érkeztek egységes támogatási kérelmek a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz a szankciómentes igénylésre megadott határidőig. Igaz, az eredetihez képest egy héttel, május 23-a éjfélig meghosszabbított határidő is segítette a gazdálkodókat. A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz ez ideig 175 355 kérelmet adtak be a termelők összesen mintegy 5 millió hektárra igényelve terület alapú támogatást. Az idei volt a második olyan év, amikor az új támogatási rendszerben adhatták be kérelmeiket a gazdálkodók.  2016-ban 32 jogcímen lehetett támogatást igényelni az egységes kérelem keretében.

A hivatal tájékoztatása szerint május 24. és június 17. között még beadhatóak a kérelmek. Ebben az időszakban azonban már minden nappal egy százalékkal csökken a megítélt támogatási összeg. A határidőig benyújtott kérelmeket pedig június 15-ig szankciómentesen, június 17-ig szankcióval terhelten lehet módosítani.

 A gazdálkodóknak érdemes áttekinteniük a kérelmeiket, mivel a Földművelésügyi Minisztérium még a múlt héten is adott ki támogatásokkal kapcsolatos figyelemfelhívást. Ez a szálas fehérjenövényeket – lucernát, bükköny és hereféléket – termelőknek szólt, és azt egyértelműsítette vele a szaktárca, hogy csak azok a termelők igényelhetik a támogatást, akik a 9/2015. (III. 13.) FM rendelet 7. mellékletében szereplő növényeket vetették. Amennyiben a mellékletben felsorolt kultúrákat zöldtömeg növelése érdekében fűfélékkel keverték a gazdák, már nem jogosultak a támogatásra. A tárca a kérelmek elutasítását elkerülendő azt javasolja az érintett termelőknek, hogy módosítsák a kérelmeiket.

Ugyancsak a közelmúltban változott, hogy az Európai Bizottság döntése nyomán a 100 százalékban lucernával vagy herefélékkel vetett területet nem tekinti ideiglenes gyepnek. A pázsitfűfélékkel kevert lucernatáblákat azonban továbbra is elfogadják ideiglenes gyepként, és igényelhető rájuk a zöldítési támogatás. Az ökológiai jelentőségű másodvetések – amelyek többnyire zöldtrágyanövényként hasznosulnak – szaporítóanyagának igazolására változatlanul három különböző lehetősége van a gazdálkodónak: minősített (fémzárolt) vetőmag vásárlása, saját minősített vetőmag használata, vagy a Gazdálkodási Napló megfelelő betétlapjának vezetése.

A gyorsabb kifizetés érdekében ettől az évtől új szolgáltatást vezet be az MVH, és az úgynevezett egyszerűsített ellenőrzés keretében az egyszerűbb, formai hiányosságokról, például lemaradt mellékletekről, hiányzó igazolásokról a hivatal értesítést küld az érintett termelőknek, akik ezt követően elektronikus felületen szankciómentesen pótolhatják a hiányosságokat.

Az MVH megkezdte az átmeneti nemzeti tejtámogatás kifizetését is. Az októberről előrehozott kifizetéssel 11,4 milliárd forintot utalnak el a tejtermelők sürgős megsegítésére. A támogatási összeg folyósításának feltétele az egységes kérelem benyújtása és annak keretében az alaptámogatás igénylése. A jogosultság ellenőrzése után rögtön elindítja a kifizetéseket az MVH. A tejtermelők megsegítése érdekében az elmúlt hetekben a tej de minimis kifizetéseket is lezárták. Ennek keretében 3,3 milliárd forintot juttattak el az érintett termelőknek.

–kmk–

A cikk szerzője: Kiss Melinda Katalin

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Hódít a szermaradvány mentes jelölés

Hódít a szermaradvány mentes jelölés

Egy felmérés szerint a franciák 79 százaléka úgy véli, hogy az élelmiszerek árthatnak az egészségüknek. Ez csak tovább ösztönözte, hogy az egyik legna...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!