A PAT® technológia hatása a tápanyagok felvételére
A technológia bizonyítottan hatással van a növény táplálkozás-élettani folyamataira és az ásványianyag-felvételére, melynek köszönhetően egyes tápelemek felvétele a talajból szignifikánsan megnő.
- Tudományosan is igazolt tény, hogy a GA 142 alga-extraktum a nitrát-reduktáz enzim aktiválásával fokozza a növények nitrogénfelvételét. Az enzim kulcsszerepet tölt be a nitrogén felvételének és növényen belüli szállítódásának folyamatában. A GA 142 alga-extraktummal történő kezelés hatására jelentősen növekszik a felvett nitrát átalakulása és elszállítása a gyökerekből, amely együttesen lehetővé teszik a nitrogén fokozottabb felvételét a talajból. A növény növekvő nitrogéntartalma a klorofilltartalmat is kedvezően befolyásolja, amely hatással van a fotoszintézis mértékére és intenzitására is.
- A talaj ásványi foszfortartalma a gyökér által termelt foszfatáz-enzim hatására válik felvehetővé. Ez az enzim alakítja át a talajkolloidokon lekötődött foszfort a növény számára felvehető anorganikus foszfáttá. A GA 142 alga-extraktummal kezelt növények esetében az enzim kibocsátása a gyökereket körülvevő talajrétegekbe megnő, amely lehetővé teszi a fokozott foszforfelvételt.
- A növény az életfolyamatokhoz szükséges vas felvételét a vas-reduktáz enzim termelésével biztosítja. A kezelés hatására a gyökér enzimkibocsátása megnő, ami különösen lúgos talajokon növeli meg a felvehető vas-ionok mennyiségét a vaskomplexek bontásával.
- Az előzőekben ismertetett folyamatok – a makro-, mezo- és mikroelemek talajból történő felvételének stimulálása – a tápanyag-felvételben szerepet játszó enzimek termelését meghatározó gének fokozottabb működésén alapulnak, amely hatás könnyen mérhető génexpressziós vizsgálatokkal. A PAT technológia bizonyítottan hat ezekre a folyamatokra.
A PAT® technológia hatása a fotoszintetikus aktivitásra
A GA 142 alga-extraktummal történő kezelésnek pozitív hatása van a növények fotoszintézisére is. A korábbiakban leírt biológiai folyamatoknak köszönhetően fokozódó tápanyagfelvétel hatására nő a növény klorofilltartalma, ami növeli a fotoszintetikus aktivitás mértékét.
Ez egyben a vegetatív növekedés intenzívebbé válását is jelenti, ami az ásványi anyagok és a szén-dioxid felvételét is tovább növeli. Mindezek együttesen a növény zöld tömegének, illetve szárazanyag-tartalmának növekedését váltják ki.
A PAT® technológia hatása a termékenyülésre és a betakarított termés minőségére
A GA 142 alga-extraktumban található elicitorok hatással vannak a növény poliamin-termelésére. A poliaminok olyan természetes virágzási hormonok, amelyeknek leginkább a termésképzés és terméskötődés folyamatában van szerepük. Növényben mérhető koncentrációjuk a virágzást megelőzően indul növekedésnek, csúcspontját pedig a teljes virágzás időszakában éri el. Hatásukra a terméskötődés folyamata lerövidül a gyorsabb pollencsírázás és pollentömlő növekedési ütem miatt.
A GA 142 alga extraktummal történő kezelés hatására megnő a virágzó növények poliamin-szintje, amivel egyrészt megnövelhetjük a bekötött termések számát, másrészt javíthatjuk a betakarításkor várható minőségüket.
A PAT® technológia hatása a stresszhatásokra jelentkező növényi válaszreakciókra
Közvetett hatás: az algakivonatban lévő hatóanyagok hatására intenzívebbé válnak a növény életfolyamatai, így pl. megnő a tápanyagok felvétele. Intenzívebbé válik a növényen belüli szállítódásuk is, továbbá nő a fotoszintézis mértéke és intenzitása.
A kezelt növények gyökérrendszere is fejlettebb lesz, tovább fokozva a növény stresszel szembeni ellenálló képességét (pl. aszálytűrés). Ezek a hatások összességében jobb kondíciót eredményeznek, így a kezelt növények a környezeti behatásokkal szemben ellenállóbbakká válnak.
Közvetlen hatás: a GA 142 alga-extraktummal kezelt növényekben mérhetően nő a termelődő poliaminok mennyisége, melyek a növény etiléntermelésének csökkentésével a sejtek öregedési folyamatára is pozitív hatással vannak. A növényt érő környezeti stresszhatások során megnövekvő szabad gyökök arányát a poliaminok antioxidáns hatásuknak köszönhetően jelentős mértékben csökkentik. A kezelést követően a növény a környezeti vagy technológiai eredetű káros behatásokkal szemben ellenállóbbá válik, illetve könnyebben jut túl azok hatásán.
A fenti rövid áttekintésből jól látható, hogy a Physio Activator® technológia sokrétűen hat termesztett növényeink életfolyamataira, melyek közvetlen előnyt biztosíthatnak a vegetációs időszak meghatározott időszakaiban. Sorozatunk következő részeiben azokat a készítményeket mutatjuk be, melyek magukban hordozzák a Physio Activator® technológia által biztosított előnyöket.
Vitéz Péter
Arysta Magyarország Kft.
A cikk szerzője: Vitéz Péter