2024. május 3. péntek Tímea, Irma

Megoldások mindenkinek

Agro Napló
Egyértelmű üzenetet tolmácsolt a KITE Zrt. hódmezővásárhelyi alközpontjában megrendezett nyílt napján: a hagyományos és a precíziós gazdálkodáshoz kapcsolódó gépesítési megoldást nyújtani minden mezőgazdasági termelőnek üzemmérettől és technológiától függetlenül.

A hódmezővásárhelyi kiállítás négy szektor köré csoportosult: technológia, betakarítás, logisztika és a szálastakarmány gépesítése, melyekhez tartozó gépeket Balogh Viktor gépkereskedelmi üzletág-igazgató mutatott be.

A technológia gépsor bemutatása egy Orthman sorkozművelő kultivátorral kezdődött, amely kiválóan illeszkedik a precíziós gazdálkodás eszközrendszerébe. A kultivátorral a vetés nyomvonalán szinte hibamentes sorközművelés végezhető, továbbá egy menetben megoldható a növény tápanyag-utánpótlása. Az Orthman gépek elérhetők a 2016-ban elindított KITE Bérgép Programban is. A szolgáltatás igénybevételekor lehetőség van a hagyományos gépbérlet mellett a precíziós gazdálkodás eszközeit is igénybe venni.

Egyszerűbb és könnyebb munkaeszköz a Kongskilde sorközművelő kultivátora, melyet a rászerelt rugós kapaszerszámok miatt a cserepes talajok feltörésére ajánlanak.

Betakarítás-technikában különböző technológiával ellátott, szalmarázóládás vagy rotoros John Deere kombájnokat kínál a KITE Zrt. 200-tól 600 LE-ig. A helyspecifikus hozamtérképet használó betakarítógépekből kinyert adatok egy térképen mutatják a termésmennyiséget, a -minőséget és a vágás helyét. A kinyert adatok historikus adatsorrá állításával lehet következtetni a tábla termőképességére. Mindezt kiegészítve egy talajmintavétellel könnyen mérhető a talajminőség és a tápanyag-ellátottság, így rendkívül pontos kép kapható arról, hogy az adott táblának milyen potenciálja van, esetleg milyen talajművelést és tápanyag-utánpótlás szükséges a magasabb hozam eléréséhez. A kombájnokba adaptálható az az RTK alapú automata kormányzás, ami már a John Deere 6-os szériájú traktoroktól kezdődően a 9-es szériáig elérhető.

„Egy korszerű kombájntól elvárható a magas teljesítmény, viszont ezt nagyban befolyásolja a kiszolgálás és annak minősége”. Akár 20%-os időveszteséget is jelenthet, ha betakarításkor nem megfelelő a logisztika. A veszteségek csökkentésére egy hagyományos felépítésű, forgózsámolyos és egy teknős kivitelű, tandem futóművel szerelt Joskin pótkocsi volt látható a kiállításon. Utóbbi manőverező képessége jobb a szekrényes változaténál, illetve abroncsozása miatt kevesebb terhet ró a talajra.

A KITE Zrt. anyagmozgatási portfóliójában a rakodógépeket a JCB teleszkópos rakodók képviselték, melyből két változat volt jelen Hódmezővásárhelyen. Ahogy az üzletág-igazgató fogalmazott, a John Deere mellett hasonlóan fontos termékként gondolnak a JCB-re, mivel rakodástechnikában kimagasló szerepet tölt be, illetve a gyártó különböző rakodási feladatokra tud megoldást kínálni mérettől és teherbírástól függetlenül.

A John Deere 8000-es szériájú silózóra, mint a szálastakarmány eszközeinek zászlóshajójára tekint a KITE Zrt. A 8 tagból álló járvaszecskázó külseje a Porsche formatervezőinek keze munkája, így nem épp véletlen, hogy 2016-ban elnyerte Németországban a RedDot formatervezői díjat. További elimerést kapott az idei AGROmashEXPO-n, valamint a tavalyi Agritechnica kiállításon is aranyéremmel jutalmazták. Tudását tekintve két dologra érdemes figyelmet fordítani,  a Harvest Lab teljes körű beltartalom elemző szenzorra és a KernelStar szemroppantó rendszerre.

Széles, különböző kapacitású fix vagy vario kamrás John Deere bálázó termékpalettával áll partnerei rendelkezésére a vállalat. A nagykocka bálázók piacára most tért vissza az amerikai gyártó, így a kiállítás jó apropója volt a JD L1534-es típus bemutatásának. A John Deere szálastakarmány gépeit a Kuhn kaszák és rendkezelők egészítik ki.

További képek

-an-

A cikk szerzője: Agro Napló

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Rendszerszemléletű gondolkodásmód

Rendszerszemléletű gondolkodásmód

Év elején került megrendezésre a KITE Zrt. által szervezett Precíziós gazdálkodási konferencia, amely negyedik alkalommal fogadta a gazdálkodókat. A r...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!