Horsch Tiger MT – a legnehezebb körülmények között is utat vág magának

Agro Napló
A növénytermesztés sikeressége nagyban a talajművelés milyenségétől függ. Emlékszem még gyerekkoromban azt tartották, hogy a legrosszabb őszi szántás is felér a legjobb tavaszival. Azóta viszont nagyon sok víz lefolyt a Dunán, és nemcsak okostelefonunk lett, hanem a talajművelés technológiája is fejlődött.

A szántás nélküli talajművelésre egyre több termelő esküszik, és akik megtanulták a technológiát, azok eke nélkül is sikeresek. Egyik partnerünk szerint a szántás nélküli talajművelés sikeressége fejben dől el! Az is igaz, hogy a gyomosodás és ennek a kézben tartása nagy odafigyelést igényel, ellenben a tanulópénz drága lehet. Máskor más gyomok jelennek meg, mint a hagyományos szántásos technológiában, de egy jó agronómusnak ez nem jelenthet gondot, inkább kihívást.

A sekély tarlóhántást soha ne hagyjuk el! A gyom- és kihullott magvakat sekélyen bekeverve csírázásba hozzuk. Az árvakelésre is nagyon oda kell figyelni, hogy ne nőjön nagyra, ellenben nehéz lesz eldolgozni, és a megerősödött árvakelés nagyon sok vizet visz ki a talajból, ami egy őszi vetésnél nagyon nagy hiány lehet.

Nagy árvakelés


Az árvakelés bedolgozását vagy magágykészítést végezhetjük a Tiger MT-vel. 

Árvakelés bedolgozása és magágykészítés


A nagy 68 cm átmérőjű tárcsák intenzíven kevernek és aprítanak, még az igen nagy mennyiségű és vastag szárú kukorica szármaradvánnyal is jól elboldogulnak. A lazító kapák akár 35 cm-ig tudnak dolgozni, nagyon sokféle kapabetéttel.

A Tigerrel akár mélylazítást és tarlóhántást egy menetben is tudunk végezni, ha a tárcsákat tarlóhántásnál sekélyen járatjuk és a kapákat maximális mélységben. Ebben az esetben a MulchMix kapák helyett az LD vagy ULD kapákat használjuk szárnyakkal. A talajműveléssel egy menetben műtrágyázni is lehet!

Műtrágyázás


A kukoricaszár bedolgozása a legnehezebb a nagy mennyisége, és általában a hosszú szára végett. A nagy csipkés tárcsák viszont ezt felaprítják és bekeverik, a kapákkal pedig még mélyebbre keverjük, ill. mélyre lazítunk.

A Tiger utat vág magának


A Tiger MT megoldja a szántóföldön a gondokat, így fejfájásra vegyen Tigert!

Szász Zoltán
+36-30/743-0302

A cikk szerzője: Szász Zoltán

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Kevesebbel többet

Kevesebbel többet

A mezőgazdászt a közelmúltban, és úgy látszik a jövőben is többet „foglalkoztatják” a külső elemek, mint maga a termelés. Hol azzal kell megküzdeni, h...

ProfiBio – hagyományosan

ProfiBio – hagyományosan

Érdekes időben élünk. Lehet, hogy a mezőgazdaság az elmúlt 60–70 évben nem változott annyit, mint manapság és amennyit a közeljövőben változnia kell....

A sekély talajművelés – művészet

A sekély talajművelés – művészet

A sekély talajművelés egyre fontosabb lesz a csapadékszegény időjárás következtében. A tarlóhántás és tarlóápolás ill. a felszín feketén tartását csak...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!