Milyen stratégiát kövessünk a műtrágya beszerzésekor?

Agro Napló
A műtrágya beszerzése jellemzően nem egyszerű feladat, az utóbbi években, de különösen az utóbbi hónapokban pedig kiemelt odafigyelést igényel. A piaci szereplők nem győzik kapkodni a fejüket, ahogyan a világ túlsó felén fekvő ország(ok) lépései drámai módon tudják befolyásolni az európai árakat és a termékek elérhetőségét. Megkérdeztük a gyártókat, forgalmazókat arról, hogy milyen műtrágya-beszerzési stratégiát érdemes követni?

„Érdemes megosztani a beszerzést, akár 3 vagy 4 tételre.”

Manapság, az árak változása miatt egy rossz döntéssel a termelő egész éves munkáját veszélyeztetheti, helyes és esetleg szerencsés döntést hozva viszont növelheti profitját. A beszerzés sikerét számos tényező befolyásolhatja: árváltozások, a termék elérhetősége, megosztott beszerzés esetén az adott időszakban beszerzett termék mennyisége, a raktárakban lévő készletek stb.

A magyar piacon koncentráljunk a legnagyobb mennyiségben értékesített, illetve felhasznált műtrágyára, a 27%-os mészammonsalétromra, és nézzük meg, melyek lehetnek a tipikus beszerzési forgatókönyvek:

  • A teljes szezonális igényt az időszak elején, egy tételben vásárolja meg a termelő:
  • Lehetséges hátrány: a szezon egészéhez viszonyítva, csökkenő árak esetén a termelő túl drágán vásárol, ahogyan az például a 2013-as szezonban is előfordult (ábra, 1. időszak).
  • A teljes, a termeléshez szükséges mennyiség megvásárlásának tavaszra halasztása, mondván „Drágán bármikor tudok venni…“
  • Lehetséges hátrányok: a szezon egészéhez viszonyítva, emelkedő árak esetén a termelő túl drágán vásárol, ahogyan az például a 2014/2015-ös szezonban is előfordult (ábra, 2. időszak).
  • A felhasználás fő időszakába a termékellátás problémás lehet, a gyárakhoz hirtelen beérkező nagy megrendelés-mennyiség, az ezzel párhuzamos jellemzően megfigyelhető alacsony készletek, illetve az adott országból megfigyelhető exportok miatt.

Mit javaslunk a termelőknek?

Érdemes megosztani a beszerzést, akár 3 vagy 4 tételre, például az összes igény 1/3-a már a harmadik negyedévben, 1/3-a a negyedik negyedévben, a maradék pedig tavasszal (ábra, narancsszínű időszakok). Az elérhető átlagár így magasabb lesz, mint a legalacsonyabb ár pl. 2013 őszén, ellenben jóval alacsonyabb, mint a szezoncsúcsokban megtapasztalható árak. Továbbá:

  • a megosztott beszerzéssel a termelő minimalizálhatja az ellátással kapcsolatos kockázatokat,
  • valamint kombinálni tudja a műtrágya beszerzését terményértékesítéssel is.

Az elmúlt néhány év tapasztalatai alapján megállapítható, hogy a termékelérhetőség fontossága egyre inkább közelít az ár jelentőségéhez.

A MAS árak alakulása Európában

„A műtrágyázást talajvizsgálaton alapuló szaktanács alapján végezzék a termelők.”

A termelők műtrágya beszerzését sok minden meghatározhatja, de alapvető, hogy a termelő látja a saját lehetőségeit, szükségletét és minden esetben Ő dönti el, hogy mikor és milyen feltételekkel szeretne vásárolni.

Segítségként a döntéshez az alábbi dolgokat érdemesnek tartjuk megfontolni:

Az árérzékeny vásárlóknak tanácsként elmondható, hogy a műtrágya árának alakulását nem lehet előre megjósolni, de amennyiben visszanézzük az előző éveket, a műtrágya ára nagy általánosságban a mezőgazdasági keresztév (június-augusztus) kezdetén a legolcsóbb és a felhasználási időszakhoz közeledve emelkedik és a felhasználás idején éri el a csúcspontját. Természetesen azt nagyon nehéz előre megmondani, hogy az árváltozások mikor és milyen mértékben következnek be, azt minden esetben az aktuális helyzet (piac, kereslet-kínálat, energiahordozók ára stb.) határozza meg. Érdemes tájékozódni és a műtrágyát gyártó és forgalmazó cégek képviselőivel tartani a kapcsolatot. Tőlük hasznos információkhoz juthatnak a termelők.

Nagyon fontos, hogy a műtrágyát még időben, a felhasználási szezon előtt vásárolják meg és fogadják is le, mert ez adja azt a biztonságot, hogy a műtrágya időben a felhasználás helyére kerül és nem kell a csúcsszezonban kapkodni. Ilyen tekintetben két nagyon fontos időszakot említhetünk meg: Az egyik a február elejére tehető, amikor a búza fejtrágyázás kapcsán lényeges a kijuttatás pillanata, mely a nem megfelelően előrelátó rendeléssel a kiszállítások torlódása miatt csúszhat. Másik a lombtrágya beszerzése; leginkább talajvizsgálatra alapozott szaktanács szerinti tápanyag-visszapótlási tervnek megfelelően, szezon előtt előre érdemes a beszerzéséről gondoskodni és későbbiekben az esetlegesen fellépő nem várt hiánytünetek kezelésére vagy előre nem látható, tervezhető növényvédelmi beavatkozások alkalmával utólag, gyors kiszállítást kérve – sokszor felárral – soron kívül megrendelni a termékeket.

A műtrágya beszerzésekor a termelők minden esetben törekedjenek a biztos forrásból történő beszerzésre. Győződjenek meg arról, hogy az általuk vásárolni kívánt műtrágya valóban azt a hatóanyagot tartalmazza-e (főleg NPK termék esetében) melyet a termék specifikációja tartalmaz és melyre szükségük van, illetve a hatóanyagok a megfelelő formában vannak-e jelen (pl. mennyire vehetők fel a növény számára, vízoldhatóság stb.)? Nem biztos, hogy a legolcsóbb műtrágya a legjobb választás. Az árakat a hatóanyagok pontos ismeretében hasonlítsák össze, hogy a legjobb ár-érték arányú terméket tudják választani. A műtrágyázást talajvizsgálaton alapuló szaktanács alapján végezzék és fokozottan figyeljenek a növény igényeire ne csak makro-, hanem mikroelem szintjén is.

„Nem feltétlenül a legolcsóbb termék a leggazdaságosabb.”

A műtrágya-beszerzés során általában jó minőségű és kedvező árú, valamint időben rendelkezésre álló műtrágyát szeretnének a termelők. Az alacsonyabb árak kihasználására és a kora tavaszi esetleges hirtelen szezonindulás biztosítására kiváló lehetőség az előszezoni vásárlás. A korai beszerzésen sokat tudunk spórolni, de fontos megjegyezni, hogy csak akkor, ha megfelelő tárolóhellyel rendelkezünk. Ennek hiányában a több hetes-hónapos helytelen tárolás bizonyos mértékű minőségromlást eredményezhet, amely a felhasználást jelentősen megnehezítheti, és a szórásképet is hátrányosan befolyásolja.

A műtrágya árak megközelítően fél éves csúszással követik a kőolaj- és gázárak alakulását. Ennek világszinten, vagy akár a nyugati országok szintjén történő folyamatos nyomon követése segítheti a vásárlás időzítését. Magyarországra is érvényesek ezek a tendenciák, még ha némi késéssel is érezzük hatásukat.

A költségek csökkentése mellett a hatékonyság növelésére szeretnénk a figyelmet felhívni. Nagyon sok múlik a megfelelő műtrágya kiválasztásán, ugyanis az egyes műtrágyák közötti különbségek nemcsak a fizikai minőségben, de a kémiai összetételben, vagy a hatóanyagok formájában is megnyilvánul. Ezek ismerete, illetve számba vétele is döntő lehet. Ha a nitrogén műtrágyák közötti különbségeket emeljük ki a példa kedvéért, akkor a felhasználási cél döntően befolyásolja, hogy melyik nitrogénformára van szükségünk. A nitrát- és ammónium-nitrogén tartalmú műtrágyák azonnal hatnak, ezáltal gyors reagálást tesznek lehetővé, ami különösen a vegetáció indulásakor fontos. Az amid-nitrogént tartalmazó karbamidnak a talajban előbb nitráttá kell alakulnia ahhoz, hogy megfelelően hasznosulni tudjon. Ezt főleg a hűvös kora tavaszi időszakban érdemes figyelembe venni, hiszen ilyenkor az átalakulási folyamatok több hétig is tarthatnak, jelentős ,,relatív” nitrogénhiányt eredményezve. Ilyenkor az eleve nitrát formájú nitrogént tartalmazó termék kijuttatása jelentős előnyt biztosít.

Összességében azt mondhatjuk, hogy nem feltétlenül a legolcsóbb termék a leggazdaságosabb. Olyan műtrágyát érdemes beszerezni, ami az adott területnek és időjárásnak megfelelően a legnagyobb hatékonysággal, a legmegfelelőbben segíti a növények fejlődését, a maximális árbevétel elérésének érdekében.

„A beszerzési stratégia alapkérdése, hogy: megbízom-e a szállítómban.”

A műtrágya beszerzése egy jelentős értékű és feltételeiben sokrétű és szigorú megállapodás, egy stratégiai együttműködés egy körültekintően kiválasztott szállítóval. A termelő döntése előtt mindig alaposan kell, hogy mérlegelje a szállítójával kötendő megállapodásban rejlő üzleti előnyöket, és a nagy értékre és a szigorú feltételekre figyelemmel az üzleti kapcsolatban rejlő kockázatokat. A termelő döntésének alapvető fundamentuma tehát a szállítójáról kialakult kép és tapasztalat, vagyis a bizalom. A beszerzési stratégia alapkérdése tehát, hogy: megbízom-e a szállítómban?

 

A szállítóról

Legjobb, ha a szállító egy specialista, aki kimagasló agronómiai ismeretekkel, tudományos és technikai háttérrel, innovációs tevékenységgel és korszerű termékekkel rendelkezik. Erős anyagi háttérrel rendelkezik, és szervezete, managementje, tulajdonosi háttere átlátható és megbízható. Megfelelő infrastruktúrával, vállalati szervezettel és erős finanszírozási háttérrel rendelkezik, a korrekt üzleti kapcsolatot felkészült, együttműködő és megbízható képviselők és menedzsment garantálja.

A termékről, származásról, minőségről

Legjobb, ha a szállító saját gyártású terméket tud szállítani, vagyis, ha a szállító vagy a szállítóhoz tartozó cégcsoport rendelkezik a termelő által is jól ismert saját termelési potenciállal, saját műtrágyagyárral. Szemben azzal, amikor egy vállalkozó vagy kereskedő ismeretlen forrásból kínál műtrágyát, és az ebből származó kockázatot aztán a termelő viseli. Értek már termelőket kellemetlen „meglepetések” olyan esetekben, mikor ismeretlen felrakási helyről, ismeretlen eredetből kapták a műtrágyát, és a kifizetett műtrágya más összetételben vagy hatóanyaghiányosan érkezett.

A kiszolgálásról, szállításról

Legjobb, ha a szállító a termelő felhasználási helyének körzetében rendelkezik műtrágyaraktárral, ahol a megrendelt műtrágyát a felhasználás előtt már készletezi, így a termelő igénye szerinti ütemezésben a pontos kiszolgálás a raktárból biztonsággal megoldható. Szemben azzal, amikor egy vállalkozó vagy kereskedő helyi raktárak nélkül, saját készletek hiányában ismeretlen forrásból, vagy nagy távolságról felelőtlenül ígér határidős szállítást, és az ebből származó kockázatot aztán a termelő viseli. Egyes vállalkozók vagy kereskedők nem akarnak, vagy nem tudnak a szezonra készletezni – mert nincsenek raktáraik, vagy, mert nincs finanszírozási lehetőségük, vagy, mert nem vállalják a készletezés költségeit, vagy, mert kockázatkerülésből eleve nem vállalják a készletezést. Egyre gyakrabban felmerülő probléma és konfliktus, hogy a szezonális időszakban kevésnek bizonyulnak az előraktározott készletek, vagy készletek híján jelentős késedelemmel kerül leszállításra a termelő műtrágyaigénye, vagy nem tud szállítani a vállalkozó.

Áfa

Legjobb, ha a szállító egy transzparens, megbízható cég – átlátható tulajdonosi szerkezettel, megbízható managementtel, átlátható szervezeti működéssel és jogosítványokkal, látható és működő infrastruktúrával stb.). Szemben azzal, amikor egy vállalkozó vagy kereskedő működése, vállalati kapcsolatrendszere, szervezete, tulajdonosi-, érdekeltségi köre nem kellően transzparens, és az ebből származó kockázatot aztán a termelő viseli. Érheti-e a termelőt kellemetlen „meglepetés”, amennyiben egy szállítási, értékesítési, számlázási láncolatban az érintett vállalkozók közül szándékosan nem mindenki fizette meg az adókat és járulékokat?

Az elmúlt időszakban sorozatban jelentek meg híradások, közlemények a NAV felderítéseiről, amikor műtrágyaszállításokkal kapcsolatban adó meg nem fizetése miatt visszaéléseket, bűncselekményeket leplezett le, és a felderítések során raktárakban, vevőknél műtrágyakészleteket foglaltak le, és gyanúsítások, letartóztatások történtek.

Milyen műtrágya-beszerzési stratégia szükséges internetes vásárlás esetén?

Manapság az internetes vásárlás annyira a mindennapjaink része, hogy különösebb stratégiát nem igényel a beszerzés ezen módja. Az interneten keresztüli vásárlás rendkívül kényelmes, hiszen az ajánlattételhez és -elfogadáshoz (adásvételhez) egy centit nem kell pluszban megtennünk a tartózkodási helyünkhöz képest.

Mindannyian tudjuk, hogy az időjárási anomáliák és hiánytünetek váratlanul is megjelenhetnek a termesztés folyamán, ilyenkor stratégiai fontosságú lehet, hogy a kialakult probléma megoldásához szükséges termék 24 órán belül a rendelkezésre álljon, ez már ma online rendelés után lehetséges.

Fontos szempont, hogy a webes árak tükrözzék a lerövidült kereskedelmi láncból eredő árelőnyöket.

Ha nem rendelkezünk megfelelő kapacitású raktárral, ismételten előnyt jelenthet ez a fajta beszerzési mód, hiszen időzítve akkora tudom kérni az árut, amikor arra szükségem van. Az online nyitva tartás 0–24 óráig terjed, ami hatalmas előny egyéb értékesítési pontokhoz képest. Érdemes megnézni, hogy a megrendelést meddig kell leadni, hogy másnapra megkapjuk az árut, nehogy csalódás legyen belőle. Nagyon fontos a megbízható forrásból való beszerzés. A webáruházaknak minden esetben tartalmazniuk kell, hogy ki a konkrét gyártó vagy forgalmazó a webáruház felület mögött. Így személyesen meg lehet győződni a forrás megbízhatóságáról. A vevői bizalmat online módon ma már ugyanúgy építik, mint a területen lévő promoterek. Online felületek mondhatjuk, hogy ma már megbízhatóbbak mint más források, hiszen ebben a térben gyorsabban terjednek a jó és a rossz hírek egyaránt. A vásárláskor átadott összegekre komoly banki garanciák vannak, hogy csalók kezébe ne juthasson a pénzünk, még máshol csak az adott szó és peres eljárásban felhasználható bizonylatok keletkeznek.

Melyek a kertészeti kultúrák sajátosságai a beszerzési stratégiát nézve?

Kertészeti kultúrák esetében nagyobb az egy hektárra vagy egységnyi területre eső befektetés mértéke (persze a haszna is), de ennek megvannak a speciális velejárói. Nagyon fontos az időzítés, mivel vannak pár hetes,  pár hónapos kultúrák, és vannak ma már olyan termesztő berendezések is, ahol lényegében egész évben folyamatos a termelés. Emiatt a pontos szállítás elengedhetetlen. Itt nem lehet megcsúszni. Inkább jó előre legyen ott az input anyag, mint későn. Emiatt jellemzően a kertészeti kultúrákkal foglalkozók előrébb gondolkoznak, pl. tápoldatozásnál bekeverik az egyik törzs­oldatot, majd kijuttatják, utána jön a következő törzsoldat bekeverése. Nem lehet csúszás, mert ahogy fejlődik az állomány, meg kell adni neki ott és akkor, amire “szomjazik”. Jellemző tehát a következetes előre tervezés.

Termékek beszerzésekor nagyon fontos a minőség. De nemcsak a minőség fontos, hanem hogy a származása is megbízható legyen. Azt látom, hogy a termelők nem váltanak ha jól bevált egy termék és árban, minőségben is megfelel nekik. Természetes, hogy ragaszkodnak a jól bevált termékekhez, hiszen itt nagyobb értékű kultúráról van szó… pont emiatt jobban megnézik a költségeket, ha lehet így fogalmazni, sokkal jobban “kifillérezik”. Természetesen itt is nagy szórások vannak. Van, akinek 1-2 tonna kell egy évben, de van, akinek 300 tonna ugyanabból az anyagból. Emiatt néznek jobban utána az áraknak. Egyszóval azt is mondhatnánk, hogy árérzékenyebb. Ott, ahol nagyobb volumen beszerzésére készülnek, gyakran előfordul, hogy megtendereztetik a beszerezni kívánt terméket és mennyiséget. Tender esetén a bejövő ajánlatok között lehet a legjobbat megtalálni, de a változó beszállítóknak adott esetben hátránya is lehet. 

Kisebb tételeknél jellemzőbb, hogy kiszámítható, hosszú távú partnert keresnek, mint beszállítót, akik vevőiknek hűségük jutalmául a piacon elérhető legjobb árat kínálják, akkor is, ha ez egy azonnali kedvezményes formában nyilvánul meg a listaárhoz képest. Van, ahol ez működik jobban. Mindenesetre az eredményes termesztésért a beszállítóknak is alkalmazkodniuk kell a vevőik jobb kiszolgálása érdekében. Hiszen a termelők sikere a kereskedő sikere is!

-an összeállítás-

A cikk szerzője: Agro Napló

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Egy meg nem értett „ZSENI”

Egy meg nem értett „ZSENI”

Az elmúlt években a Yara Hungária fő sikertörténete a YaraVita lombtrágyacsalád. Ezen termékek használata, pozitív hatása, elismertsége folyamatosan n...

Gondolatok az idei tavaszról

Gondolatok az idei tavaszról

Az a szép ebben a szakmában, hogy nincs két egyforma szezon. Persze trendek azért vannak. Sajnos ilyen a kora tavaszi aszály legalább 5-6 éve. Tudjuk,...

Aszály ellen a kalászosokban

Aszály ellen a kalászosokban

A tápanyag-utánpótlás egyik alaptétele, hogy a makroelemek (N, P, K) pótlását hatékonyan és gazdaságosan a gyökéren keresztül kell elvégezni a szántóf...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?