2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Agrárdigitalizációs megoldások a hatékonyság növelésére

Agro Napló
A digitalizáció évről évre nagyobb teret hódít magának a mezőgazdaságban, különböző megoldásokkal a fenntarthatóság, jövedelmezőség növelése, illetve az egyre nagyobb agrárszektort sújtotta munkaerőhiány miatti nyomás, valamint költségek csökkentése céljából.

A KWS Magyarország Kft. is nagy hangsúlyt fektet a termelők különböző eszközökkel, szolgáltatásokkal való digitális agronómiai támogatására. Ezeket a szolgáltatásainkat egyesíti a MyKWS platform, amely webfelületen számítógépről és mobiltelefonos applikációval egyaránt elérhető. Kultúrnövényenként különböző szolgáltatásokat kínálunk a hozam növelésének, stressztényezők csökkentésének céljából.

Kukoricatermesztés esetében különösen elmondható és az utóbbi évek időjárási körülményei, szélsőségei is alátámasztják, hogy minden eszközt érdemes megragadni és használni, ami segíti a gazdálkodás fenntarthatóságát. Erre kínálunk egyre több megoldást a MyKWS-en keresztül.

TáblaVitalitás-ellenőrző

A gazdálkodó, regisztrációt követően, a saját táblájának a virtuális megfelelőjét létrehozhatja a MyKWS portálunkon keresztül akár mobiltelefonos applikációval, vagy számítógépen. A rendszer néhány órán belül heti szintű műholdképek elérését teszi lehetővé, amiken keresztül figyelheti a termelő táblája vitalitásának alakulását.

Differenciált tőszámkalkulátor

Ezen szolgáltatásunk is műholdképek analízisén alapul. A MyKWS-ben megrajzolt, létrehozott táblára kérhető differenciált tőszámkalkuláció ez esetben az adott tábla vitalitását 5 évre visszamenően elemzi a rendszer, majd létrehoz egy zonális térképet, különböző tőszámjavaslatokkal az adott zónákra vonatkozóan. Ez a térkép a termelő számára jó alapot kínál, hogy az egyéb esetlegesen meglévő információk (tápanyag-ellátottság, hozamtérkép, egyéb észrevétel stb.) alapján utólagos szerkesztéssel létrehozza a végső zónatérképet. Amennyiben elkészült a térkép, csak ki kell exportálni az üzemeltető által használt rendszernek/gépnek megfelelő fájlformátumba, majd feltölteni azt a vetésvezérlő monitorba.

Digital4Cast

A Digital4Cast a Drón alapú szolgáltatásunk elnevezése. A termelő által kiválasztott táblát lerepülve, a készített fényképeket összeillesztve kapott ortomozaik térképen különböző analíziseket futtatva riportokat hozunk létre a táblára vonatkozóan, pl.: tőszámlálás, gyom­analízis, elemi károk felmérése stb.

Vetésforgó-Kezelő, Vetőmagigény, Gazda szeme

A vetésforgó-kezelővel virtuálisan modellezheti a termelő a különböző kultúrák kombinációját, a rendszer az előveteményeket kategorizálja, és bizonyos esetekben felhívja a felhasználó figyelmét az elővetemények okozta stressztényezőkre, közös betegségekre stb.

Vetőmagigény kalkulátorral a vetési adatokat (kívánt tőszám, sortáv) megadva másodpercek alatt kiszámolható, hogy hány zsák vetőmagra lesz szüksége az adott táblán.

A gazda szeme eszközzel a szántóföldre (a táblára, illetve annak környezetére) vonatkozó megfigyeléseket lehet létrehozni, ez szintén működik mobiltelefonos applikációval. Táblabejáráskor a helyzetmegjelöléssel, akár a megfigyelésre vonatkozó fénykép csatolásával azonnali jegyzeteket hozhatunk létre.

Hamarosan elérhetővé váló szolgáltatások

Hőösszeg-ellenőrző

A termelés régióját, illetve a vetés időpontját megadva, a termelő egy kapott grafikonon ellenőrizheti a kukorica érettségi állapotát, illetve a becsült érésidőt 35%-os nedvességtartalommal az elmúlt 10 év átlaga alapján.

Talajhőmérséklet-ellenőrző rendszer

A termesztés helyének azonosítása után az eszköz egy görbén szemlélteti a termelőnek talaja hőmérsékletének alakulását, és javaslatot tesz az optimális vetésidőre, amennyiben elérte a küszöbértéket (8°C-t).

Szárítási költség kalkulátor

A jelenlegi igen magas, illetve folyamatosan változó gázárak mellett fontos, hogy tisztában legyen a termelő a várható szárítási költségeivel. Erre nyújt megoldást a szárítási költség kalkulátor. A becsült hozamot, illetve a nedvességi adatokat (kiindulási, elérni kívánt) megadva kiszámítható a várható ráfordítás.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Agrárdigitalizáció a mindennapokban

Agrárdigitalizáció a mindennapokban

Az állattenyésztés számára az elmúlt húsz év legnagyobb kihívását az jelentette, hogy miképpen lehet talpon maradni a folyamatosan növekvő input költs...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!