2024. május 3. péntek Tímea, Irma

Munkaerőhiány Magyarországon: középtávon nem javul a helyzet

Agro Napló
A munkaerőhiány egyre súlyosabb problémává válik Magyarországon. A munkanélküliségi ráta 2016 végére a rendszerváltás óta mért legalacsonyabb szintre, 4,4%-ra süllyedt. Egyre több munkaadó szerint korlátozza a termelés bővülését a munkaerő szűkössége, a bérek pedig gyorsuló ütemben emelkednek. Az idénre várható 4 és a jövőre várható 3%-os növekedés miatt pedig várhatóan tovább csökken majd a munkanélküliség. A kormányzat a közmunkások munkaerőpiacra terelésével, az állami alkalmazottak számának csökkentésével növelheti a magánszektor számára rendelkezésre álló munkaerőt. A magasabb bérszint pedig lassíthatja, vagy akár megfordíthatja a kivándorlást, miközben a bejelentett járulékcsökkentés mérsékeli a magasabb bérek költségvonzatát. A problémát ezen lépesekkel azonban csak enyhíteni lehet, a megoldást az jelentheti, ha a cégek munkaerőt kiváltó beruházásokat hajtanak végre.

Nagyot fordult két év alatt a világ. 2014-ben még úgy tűnt, hogy a csökkenő munkanélküliség és az emelkedő foglalkoztatottság elsősorban a közmunka és az emelkedő külföldi foglalkoztatottság következménye. 2015-ben látványosan nőtt a piaci foglalkoztatottság is, 2016-ra pedig már az elérhető munkaerő szűkössége vált a hazai gazdaság legégetőbb kérdésévé. A munkanélküliségi ráta 2016 végére a rendszerváltás óta mért legalacsonyabb szintre, 4,4%-ra süllyedt. A munkaadók egyre szélesebb köre – például a feldolgozóipari cégek háromnegyede, az építőipari cégek fele, a szolgáltató cégek 40%-a – számol be arról, hogy a termelés bővülésének első számú akadálya az, hogy nem áll rendelkezésre megfelelő minőségű és mennyiségű munkaerő. A helyzethez a vállalatok a meglévő munkaerő hatékonyabb kihasználásával próbálnak alkalmazkodni: a részmunkaidős foglalkoztatottak részaránya csökken, miközben tovább emelkedik a ledolgozott munkaórák száma a szolgáltatási szektorban.

A betöltetlen állások emelkedő száma, a vállalatok munkaerő-felvétellel kapcsolatos várakozásai, valamint a várakozásaink szerint 4% környékére várható gazdasági növekedés alapján a foglalkoztatottak száma tovább bővül az idén, a munkanélküliségi ráta pedig 4,1%-ra csökkenhet. Erős munkaerő-keresletet vetít előre az is, hogy 2017-ben várhatóan a munkaintenzív ágazatok, a szolgáltatások és az építőipar lesznek a növekedés motorjai.

Ebben a környezetben már a munkáltatók versenyeznek a munkavállalókért, ami a bérek bérgyorsulását eredményezi. Miközben 2015 előtt hosszabb ideig 3-4%-kal nőttek a bérek a magánszektorban, 2016 első három negyedévében a bérdinamika 5,7%-ra gyorsult, meghaladva a várakozásokat. A 2016 novemberében bejelentett 15%-os minimálbér-, illetve a garantált bérminimum 25%-os emelése 2–2,5%-ponttal 9% környékére emeli meg a 2017-re várható béremelkedési ütemet (így kb. 6%-os reálbér-növekedést várunk). Az erősebb bérdinamika egyrészt élénkíti a fogyasztást, azonban nagyobb költségoldali inflációs nyomást is jelent. A szolgáltató szektorban már kimutatható az infláció gyorsulása: a 2015. évi 1% alatti mélypontról decemberre 2,4%-ig gyorsult a szolgáltatás-infláció és a szektor szereplői további áremelkedésre számítanak. Mivel a szolgáltatásban rendszerint az év elején emelik az árakat, a 2017. januári és februári inflációs adatok a munkapiaci folyamatok fényében is különösen érdekesek lesznek.

Mennyi ideig kell küzdeniük a hazai vállalkozásoknak a munkaerő hiányával? Az alap forgatókönyv szerint 2018 végéig a foglalkoztatás minimum 150 ezer fős bővülését vártuk a magánszektorban. Ezek a várakozások akár túl pesszimistának is bizonyulhatnak, különösen, ha figyelembe vesszük a választásokat 2018-ban, illetve annak következményeit az állami szektorral nézve. Noha a kínálati oldal még „rejteget” olyan tartalékokat, ezek legfeljebb mérsékelni tudják a munkaerő-szűkösséget. A külföldre, elsősorban Ausztriába és Németországba ingázók egy része a (gyorsuló bérdinamika ellenére még mindig) magas bérkülönbség ellenére is visszatérhet a hazai munkapiacra, miközben a közfoglalkoztatottak képzettebb része szintén beléphet az elsődleges munkapiacra, kivált, hogy ez utóbbi csoport „újrapozicionálását” a kormány is ösztönözheti. A reálbérek 6%-os bővülése pedig számításaink szerint 25–30 ezer fővel növelheti meg a munkapiacon aktívak számát. Így ezek a tartalékok 2–3 éves horizonton legfeljebb 150 ezer fős bővülést hozhatnak a kínálati oldalon. Így csak nagyon kedvező esetben nem súlyosbodna tovább a munkaerőhiány, de alap-előrejelzésünk szerint 2018 végére 4%-ig csökkenhet a munkanélküliségi ráta.

A munkaerőhiányt középtávon az enyhítheti, ha a vállalkozások olyan beruházásokat hajtanak végre, amellyel képesek emberi munkaerőt kiváltani. Ez a folyamat már elindult, az EU-s források visszaesése által nem érintett ágazatokban – kereskedelem-javítás, kommunikáció-távközlés, szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás és pénzügy – a beruházások gyorsan bővülnek, a hitelkereslet növekedésnek indult és emelkedik a működőtőke-beáramlás is. Mindenesetre az új beruházások létrehozása további munkaerőt igényel, így a vállalatok rövid távon még nagyobb munkaerőhiánnyal szembesülnek.

Rátkai Orsolya
OTP Bank Elemzési Központ

A cikk szerzője: Rátkai Orsolya

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Jó állapotban az idei költségvetés

Jó állapotban az idei költségvetés

Az államháztartás nemzeti számlák szerinti hiánya a GDP 1%-ra csökkent 2019 második negyedévére. Mindez elsősorban a 2018 közepe óta GDP-arányosan mér...

Technical trends in crop protection

Technical trends in crop protection

If you rank agricultural machinery topics by the degree of controversy they produce few, if any, would beat chemical crop protection. However, this is...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!