„A minőségi és mennyiségi tejtermelésnek lehet jövője”

Agro Napló
A Timac AGRO állattenyésztési termékeit Farsang János (Arany-Tej Kft.) 2014-ben kezdte el használni. Abban az évben a takarmányok magas toxinszennyezettsége miatt szüksége volt egy olyan termékre, ami hatékonyan köti a legnagyobb gazdasági károkat okozó mikotoxinokat. Tapasztalatairól kérdeztük a gazdaság vezetőjét.

Miért döntött a Timac AGRO terméke mellett? 

A Litharumen toxinkötő készítmény már az első beszélgetés alkalmával felkeltette a figyelmemet. Egy olyan komplex készítményt ismertettek meg velem, ami nem csak a Zearalenon és DON toxinok ellen nyújt hatékony védelmet, de a bendőműködésre gyakorolt pozitív hatása miatt segíti az emésztést, ezáltal hozzájárul a magasabb tejtermeléshez.

Mi volt az első személyes tapasztalata?

A Litharumen kiszerelése és formulázása nagyon könnyű felhasználást tesz lehetővé, egyenletesen lehet a takarmányhoz keverni, így biztos lehetek benne, hogy az összes tehenem felveszi a szükséges mennyiséget.

A termék hatására kevesebb petefészek cisztát találtunk, kiszámíthatóvá vált a tehenek ivarzása, egyszóval javultak a szaporodási mutatóink. Azt is tapasztaltam, hogy a tehenek étvágya javult, illetve az a nyári hőstresszes időszakban sem csökkent jelentősen. 

Milyen gazdasági előnyökkel jár a Litharumen használata az Önök telepén?

Az állattenyésztésben nagyon nehéz egy adott termék gazdasági hasznát szám szerint kimutatni, hiszen összetett rendszerben kell gondolkodnunk. Abban azonban biztos vagyok, hogy a javuló szaporodásbiológiai eredményekhez és a két ellés közötti idő csökkenéséhez hatékonyan hozzájárult a Litharumen toxinkötő készítmény.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!