2024. május 7. kedd Gizella

MAVRIK DUO

Agro Napló
A növénytermesztés sikerességének egyik meghatározó tényezője a virágzás-termékenyülés időszaka. Ebben a termés szempontjából kulcsfontosságú folyamatban olyan külső tényezők vesznek részt, mint a beporzást végző rovarok. A rovarok többsége azonban nem segíti a gazdálkodást, hanem különböző kártételekkel annak eredményességét csökkenti.

Adott tehát a feladat: a hasznos rovarok kímélése mellett a kárt okozó rovarok visszaszorítása. Az ADAMA ebben a környezettudatos szemléletű és fenntartható növényvédelemben eddig is élen járt a méhekre nem jelölésköteles MAVRIK 24 EW (240 g/l tau-fluvalinát) készítményével.

A siker záloga azonban a folyamatos fejlődés és a veszélyek felismerése. Megfigyelésünk szerint a felhasznált készítmények kiválasztásánál a gazdálkodók inkább piaci szempontok (ár) alapján hozzák meg döntéseiket, semmint a hosszú távú szakmai szempontokat figyelembe véve. Ennek azonban vannak veszélyei:

  • a szigorodó szabályozások hatására egyre inkább nő az ún. méhekre nem jelölésköteles szerek iránti igény, amely a szerválasztást az ilyen típusú készítmények irányába tolja,
  • a rovarölő szerek hatóanyagait is érintik a hatóanyag-kivonások, csökken a szerválaszték,
  • az egyébként is szűk szerpalettán még szűkebb a virágzásban is alkalmazható készítmények köre, aminek hatására erősödhetnek az ún. „fekete technológiák”,
  • a virágzó állományokban több kezelést is alkalmazunk, ezért előfordulhat, hogy ugyanazt a hatóanyagot egy termelési ciklusban többször is felhasználjuk, amivel a rezisztencia kialakulását segítjük elő.

Ezekre a veszélyekre hívja fel a figyelmet az IRAC (Insecticide Resistance Action Committe) rovarrezisztenciával foglalkozó nemzetközi szervezet, melynek 2008 óta Magyarország is tagja. Az IRAC ajánlása szerint a rezisztencia kialakulásának elkerülése érdekében célszerű eltérő hatásmechanizmussal rendelkező, eltérő hatóanyagcsoportba tartozó készítményeket alkalmazni egymás után.

Az ADAMA Hungary Zrt. MAVRIK DUO ajánlata két, hatásmechanizmus szempontjából eltérő hatóanyagcsoportba tartozó készítményből áll. A két szer méhveszélyességi szempontból nem jelölésköteles, hatásmechanizmus szempontjából pedig piretroid (tau-fluvalinát, Mavrik), valamint neonikotinoid (acetamiprid, Spilan) besorolású hatóanyagok. E két kivételes rovarölő szer egymás után történő alkalmazása lehetővé teszi a méhek kímélése mellett a virágzó kultúrák védelmét a kártevő rovarokkal szemben, ugyanakkor e technológia segítségével csökkentjük a rezisztencia kialakulásának esélyét.

Az ajánlat repce-, napraforgó- és almakultúrákban egyaránt felhasználható. Tartalma repce és napraforgó esetében 20 ha kétszeri kezelésére elegendő. Összetétele 5 liter MAVRIK 24 EW + 3 kg SPILAN 20 SG. Ültetvényre vonatkozó ajánlatunkért keresse régiómenedzsereinket.

Alkalmazásának előnyei:

  • virágzásban korlátozás nélkül kijuttatható,
  • a méhek kímélése mellett a hasznos élő szervezetekre is szelektív,
  • a károsítókra taglózó- és tartamhatással egyaránt rendelkezik,
  • a két különböző hatóanyagcsoportba tartozó készítmény csökkenti a rezisztencia kialakulásának esélyét.

Legyen előrelátó és virágzó kultúrák védelmére keresse az ADAMA Hungary Zrt. MAVRIK DUO ajánlatát!

Spilan 20 SG a Farmmix Kft. saját márkás terméke, azonos a Mospilan 20 SG, 04.2/2883-1/2011 MgSzH számon engedélyezett rovarölő permetezőszerrel.

 ADAMA Hungary Zrt.

csapata

 

 

A cikk szerzője: ADAMA Hungary Zrt

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Új ásványvízgyár épül Soltvadkerten

Új ásványvízgyár épül Soltvadkerten

Mintegy 400 millió forint európai uniós támogatásból két csarnokkal és új, innovatív eszközökkel bővíti ásványvízgyártó kapacitását a soltvadkerti Pho...

Nem épül fel az óriási tojófarm

Nem épül fel az óriási tojófarm

Termelői összefogással és a helyiek közreműködésével derítették fel és akadályozták meg azokat a nagy ívű, német befektető által tervezett beruházások...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!