Most tervezzük az őszi gyümölcstelepítéseket!

Agro Napló
Gyümölcsültetvényt létesíteni hosszú távra szóló beruházás. A technológia bizonyos elemei nem, vagy csak korlátozottan változtathatóak az ültetvény élettartama alatt. Ilyen az alany- és fajtahasználat, valamint az ültetvény térállása, a sor- és tőtávolság. A telepítés előtti döntések 15–25 évre meghatározzák a termelés gazdaságosságát.

A térállás helytelen megválasztása sok nehézséget és felesleges ráfordítást okozhat, de nem végzetes hiba. A rossz alany- és fajtaválasztás viszont alapjaiban megkérdőjelezi az ültetvény üzemeltetésének gazdaságosságát. Egy jól működtetett gyümölcsültetvény alapvetően nem gyümölcsöt, hanem profitot termel a tulajdonosának, ezért érdemes már jóval a telepítés előtt utánajárni a telepíteni kívánt alany- és fajtakombinációk speciális igényeinek. Ismerni kell azok előnyeit és hátrányait.

 

A telepítőnek tisztában kell lennie a telepíteni kívánt terület ökológiai viszonyaival. Ezek közül az egyik legfontosabb a talajviszonyok ismerete, valamint az ennek megfelelő alanyválasztás! A legtöbb ismeret ebben a tárgykörben a faiskoláknál halmozódott fel, ezért érdemes kikérni szakértő tanácsukat. Egy alacsony szervesanyag-tartalmú, kötetlen talajra nem szabad gyenge növekedésű alanyon álló oltványokat tervezni. Csonthéjasok esetében ez nem olyan kardinális probléma, mint az almatermésűek esetében. Az alanyválasztás elsősorban az ültetvénytelepítő felelőssége, de sok múlik a faiskolás hozzáértésén és lelkiismeretességén is. A Holland Alma Kft. munkatársai különös gondot fordítanak arra, hogy a telepítőket megfelelően tájékoztassák. Kizárólag talajvizsgálati eredmények ismeretében adnak üzemi méretű telepítések esetében alanyhasználatra vonatkozó tanácsot. Az étkezési rezisztens almafajták specialistájaként ismert faiskola nagy gondot fordít arra, hogy törpe növekedésű, intenzív ültetvényekbe alkalmas alanyokat csak a legjobb adottságú talajokon gazdálkodóknak ajánljon. A Holland Alma Gyümölcsfaiskola alma esetében alapvetően négyféle típust használ. Intenzív almaültetvények alanyául főként az M9 T337-es klónalanyt használják, speciálisan a piros fedőszínű fajtáknál magas szervesanyag-tartalmú talaj és fagyveszélyes területek esetében a B9-es alanyt. Alacsony szervesanyag-tartalmú homoktalajoknál az MM106-os alany T9a klónját, ami különösen újratelepítések esetén javallott, ugyanis ez az alany toleráns a talajlakó gombák nagy részével szemben. Ha a szervesanyag-tartalom a talajban extrém alacsony szintű, az MM111-es alanytípust használják. Ezenkívül M26-os átmeneti növekedési erélyű alanyon is szaporítanak külön rendelésre, valamint a B118 és M25 alanytípusok is elérhetők. Telepítés előtt ismerjük meg talajunk adottságait és forduljunk a faiskolához szaktanácsért. Az alanyok és a hozzájuk kapcsolódó technológiai elemek megismerése érdekében a Holland Alma júniustól októberig számos szakmai napot szervez bemutató ültetvényeiben, melyekre hírlevélben meghívót küld partnereinek. Ha nem akar ezekről lemaradni, regisztráljon hírlevélre a hollandalma.hu oldalon!

 

 

A faiskola fajtaválasztási kérdésekben is igyekszik hatékony segítséget nyújtani. Az alap világfajták mellett megtalálhatóak a Holland Almánál a közelmúlt újdonságai mellett a jövő fajtái is. Ez a faiskola különösen fontosnak tartja, hogy gazdálkodó partnerei valóban ne csak gyümölcsöt, hanem profitot termeljenek. A világ meghatározó nemesítő műhelyével együtt dolgoznak. Bemutató és kísérleti ültetvényeikben megtalálhatók a legújabb nemesítői eredmények. Ezek olyan fajtajelöltek, amelyekből csak néhány év múlva lesznek elismert és csak egy évtized múlva közismert fajták. A 2008-ban elkezdett fajtahonosítási törekvéseik eredményeként számos új, étkezési rezisztens almafajta vert sikerrel gyökeret a hazai fajtaszortimentben. Ilyenek a Luna, Sirius, Orion, Rozela és Red Topaz fajták mellett a legújabbak is, az Allegro és a Bonita, de említésre méltó a Galarina és a Galiwa is. A faiskola szakemberei mindig hangsúlyozzák: nem szabad egy kiállításon látottak vagy egy katalógusban olvasottak alapján fajtát választani! Meg kell ismerni a fajta valódi értékeit és hibáit, ezt pedig csak évek alatt lehetséges! Azt a tudást, ami a fajtaújdonságokról felhalmozódott a Holland Alma korlátozás nélkül átadja patnereinek. Csobádi bemutató ültetvényük folyamatosan tárt kapukkal fogadja az érdeklődő közönséget. A téli metszési időszaktól kezdve a virágzáson át, egészen a nyári metszési időszakon keresztül a gyümölcsérésig több gyakorlati bemutatót tartanak, ahol a gyümölcsös gazdák testközelből ismerhetik meg a fajtákat és fajtajelölteket. Itt választhatják ki eljövendő telepítéseik alany- és fajtakombinációit.

 

A fajtára irányuló döntések másik fontos tényezője az idő! Nem elegendő a tervezett telepítés előtti hetekben felkeresni a faiskolát. Az újdonságok iránt bel- és külföldön egyaránt nagy érdeklődés van Európában és azon kívül is. A nagy bel- és külföldi telepítők legalább fél–másfél évvel előre gondolkodnak és rendelnek. Tehát a mai szaporítások nagy része már előfoglalásra készül. Ezt a tendenciát vélhetően még fokozni fogja a hazai telepítési pályázatok határozatainak kézbesítése. Az őszi telepítési szándékkal rendelkezőknek már most meg kell keresniük a faiskolákat, hogy a szaporítóanyag-igényt biztosítani tudják. Az oltványhiány a legkurrensebb fajtákból már a nyári időszakban jelentkezni fog. A Naturalma márkanév alá tartozó fajtákból, ezeken kívül Bonitából, Red Idaredből, Red Jonaprince-ből, Jeromine-ból, és a „Top sorozat”-ba tartozó szilvákból – így a Topend Plusból, Toptaste/Kulinaria-ból, Jofelából – abszolút hiány várható! Oltványigényeikkel keressék a Holland Almát már most! Megkönnyítjük alany- és fajtaválasztási kérdéseit! Jöjjön el fajtabemutató rendezvényeinkre! Ha weboldalunkon regisztrál hírlevelünkre, nem fog lemaradni nyári és őszi fajtabe­mutató rendezvényeinkről!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!