NEHÉZ MEGBIRKÓZNI A MADÁRINFLUENZÁVAL

Agro Napló
Az európai és az USA-beli baromfitartók még nincsenek túl a nehezén, ha a madárinfluenza-fertőzésről beszélünk. Ez a legveszélyesebb vírus, amit a vándormadarak terjesztenek tovább. Most már itt az ideje megvitatni és értékelni, hogy a megelőző intézkedések mennyire hatékonyak.

A madárinfluenza itt marad

Talán a tartási szabályok és a vakcinázás opcióként állnak fenn a további fertőzések kitörése ellen? Egy dolgot mindenki megértett, mégpedig azt, hogy a madárinfluenza soha nem fog eltűnni. Lehet klímaváltozás, a vándorlási útvonalak eltolódása, fogékonyabb háziasított madarak vagy csupán a vírusok sokasága a levegőben, a madárinfluenza ott van.

Kínában aggasztó a helyzet

Európában és az USA-ban a helyzet nem endémikus vírusra utal. A kiirtás, és a megfelelő biztonsági intézkedések (biosecurity) a kitöréseket egyszerű incidensekké teszik. De a világ sok országában nem ez a helyzet. Indonéziában, Kínában és sok más ázsiai országban a vírus, járvány szintjén van jelen, melyet még a vakcinázás sem tud kordában tartani. Különösen aggasztó a jelenlegi helyzet Kínában. A FAO-t és az Állategészségügyi Világszervezetet (OIE) is riasztották a legújabb fejlemények miatt. A H7N9 vírus által okozott humán megbetegedések – melyet először 4 éve azonosítottak Kínában, majd 2016 decemberében – száma hirtelen megnőtt. 2017 márciusában több jelentés érkezett influenza „A” vírusos (H7N9) fertőzésekről, mint a többi típusáról összesen.

 

 

H7N9: Változás állt be a patogenitásában

A baromfitenyésztésben a vírus egyértelmű és közvetlen veszélyt jelent. Napjainkig a H7N9 alacsony patogenitást mutatott, ami azt jelenti, hogy enyhe vagy nem kimutatható fertőzést okoz a baromfiknál. Az új bizonyíték szerint azonban, amely Kína Guangdong tartományából érkezett az derül ki, hogy a H7N9 továbbra is súlyos megbetegedéseket okoz az embereknél, plusz magas patogenitással fertőzte a baromfikat is, mely egy genetikai változás következtében magas elhullást okozott 48 órán belül. Ez könnyebben észrevehetővé teszi, hogy melyik állat fertőzött, így megkönnyítve az ellenőrző intézkedések bevezetését a gazdaságok szintjén is, de növeli is a súlyos állati és gazdasági károk kockázatát az előállítók és értékesítők számára. Az emberek és az állatok védelme továbbra is komoly kihívást jelent.

Forrás: AllAbautFeed, Poultry World, 2017. 04. 10.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ismét napirenden a madárinfluenza

Ismét napirenden a madárinfluenza

Tavasszal újra magas patogenitású madárinfluenza-vírus jelenlétét igazolta a Nemzeti-Élelmiszerlánc- biztonsági Hivatal, most éppen Hajdú-Bihar megyéb...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!