2024. május 3. péntek Tímea, Irma

Tudatos tápanyag-utánpótlás

Agro Napló
Az intenzív növénytermesztés és az egyre extrémebb időjárási körülmények megkövetelik a tudatos lombon keresztüli tápanyag-utánpótlást. A szélsőértékek előfordulásának gyakoriságát, kockázatát is figyelembe kell venni, mivel a növények toleranciája alapvetően az átlagos értékekre alakult ki. A lombtrágyák kiválasztása nem könnyű, sok tényezőre oda kell figyelni, ezért a tudatos és szakmai alapokon történő választással jelentős hozamnövelő hatás érhető el. A Biofit prémium minőségű lombtrágyák használatával a kultúrnövények bármilyen típusú stresszel szemben ellenállóbbá válnak, csökkentik a szélsőséges időjárás okozta káros hatásokat.

A napraforgó esetében az újabb hibridek igényei alapvetően megváltoztatták a korábbi termesztési technológiát, ez azt eredményezte, hogy költségigényesebb, intenzívebb technológiával lehet csak eredményesen termeszteni, aminek meghatározó tényezője a tápanyagellátás. Fokozott figyelmet fordítsunk a megfelelő kénmennyiség kijuttatására, ami az úgynevezett másodlagos anyagcseretermékek felépítésének egyik nagyon fontos eleme, ilyen vegyületek például a növényi olajok is. Szerepe elsősorban az olajképződésben van, minőségjavító tényező, pótlása levélen a leghatékonyabb, mivel azonnali hatást fejt ki és teljes mértékben felvehető a növény számára. A mikroelemek közül még a bórnak van kiemelkedő szerepe a napraforgó esetében. Segít a megtermékenyülésben, illetve a gyökérnövekedésben, a szénhidrátok-, zsírok anyagcseréjében, szállításában. Manapság a napraforgó táp­anyag-gazdálkodási technológiájának részévé vált a levéltrágyázás, ezen belül is a bór, valamint a különböző mikro-, mezoelemek pótlása.

A PLANT FEED PRÉMIUM NAPRAFORGÓ (4-5 l/ha), a PLANT FEED PRÉMIUM KÉN 750 (2-3 l/ha), illetve a PLANT FEED PRÉMIUM BÓR 140 (2-3 l/ha) tökéletes megoldást biztosítanak a tápanyag-utánpótláshoz. Kedvező élettani hatást fejtenek ki, gyógyító hatásúak. Növényvédő szerekkel együtt alkalmazható, de keverési próba elvégzése minden esetben ajánlott!

A kukoricatermesztésben a mikroelemek közül a cink játszik jelentős szerepet. Mivel Magyarország talajai legnagyobb részben cinkhiányosak, ezért a pótlásuk a megfelelő termésmennyiség eléréséhez elengedhetetlen. Cinkhiány esetén a kukorica növekedése visszafogottá válik, az ízközök megrövidülnek, és az állomány lemarad az adott fenológiai fázisra jellemző növénymagasságtól. A cinkhiány a kezdeti tünetek megjelenésekor még orvosolható. A cink mellett a másik fontos mikroelem a bór, mely a virágzás idején a megtermékenyülésben segít a növénynek. A PLANT FEED PRÉMIUM KUKORICA (4–6 l/ha) kiemelkedően magas cinktartalmú készítmény, mely speciálisan a kukorica igényeinek kielégítésére lett kifejlesztve. A kukorica számára gyorsan és közvetlenül felvehető tápelemeket biztosít, ezáltal növeli a terméshozamot és javítja a beltartalmi értékeket.

Keresse bizalommal a magas szakmai tapasztalattal rendelkező szaktanácsadó kollégáinkat! 


              www.biofitsystem.hu

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Belső erőket mozgósított az RAGT

Belső erőket mozgósított az RAGT

Több mint negyven év szakmában eltöltött idő, ebből 14 év RAGT-nál betöltött országvezetői státusz után Lonsták János nyugdíjba vonul. A szakember nev...

Újdonságok a Portfólió Farmokon

Újdonságok a Portfólió Farmokon

A hagyományokat nem megszakítva, a szigorú biztonsági előírásokat betartva idén Szarvason és Dombóváron tekinthették meg az érdeklődők a vetésidő- és...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!