A legkiválóbb mezőgazdasági gépésztanulókat díjazták

Agro Napló
Az elmúlt hónapokban rendezték a két legfontosabb szakmai tanulmányi versenyt a mezőgazdasági gépészek és gépésztechnikusok számára, melyekre az Agro Napló is meghívást kapott. A szakközépiskolások március végén Kenderesen találkoztak a Mezőgazdasági Gépész Szakma Kiváló Tanulója Verseny (SZKTV) döntőjében, míg a technikusok április 10. és 12. között csaptak össze a Mezőgazdasági Gépésztechnikus Országos Szakmai Tanulmányi Verseny (OSZTV) döntőjén Jánoshalmán.

A döntőkben – ahova írásbeli forduló alapján került be a legjobb 24, illetve 15 tanuló – egyrészt szóbeli fordulóban, másrészt gyakorlati feladatokban kellett bizonyítani tudásukat, amelyek között szerepelt szántás, fémmegmunkálás, illetve szerelési feladat is.

Szakközépiskolások számára az átalakult képzés miatt először rendeztek ilyen országos versenyt. A kenderesi díjátadó ünnepségen Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter elmondta, hogy a magyar mezőgazdaság kibocsátása az elmúlt hat évben másfélszeresére nőtt, ez a gazdák, dolgozók szakértelme, odafigyelése nélkül nem sikerülhetett volna. A mezőgazdasági gépészszakma tanulói számára meghirdetett országos verseny azért is fontos, mert előtérbe helyezi a szakértelmet, amely nélkül ma már nem lehet eredményesen dolgozni a mezőgazdaságban sem.

A legeredményesebb az FM Kelet-magyarországi Agrár-szakképző Központ Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium diákja, Hunyadi Ármin lett, akinek Fazekas Sándor gratulált és adta át a megérdemelt jutalmat.

A jánoshalmi OSZTV ünnepélyes eredményhirdetését Román István, a Földművelésügyi Minisztérium agrárszakképzésért felelős helyettes államtitkára nyitotta meg. Elmondta, hogy a jövőben újabb lehetőségek nyílnak meg a magyar mezőgazdasági gépésztechnikus fiatalok előtt, hiszen Magyarország Kormánya a napokban döntött a hazai mezőgépgyártás Irinyi Terv keretében történő fejlesztéséről, amely az agrárszakember-képzést is érinti. Román István kitért arra is, hogy a közeljövőben a minisztérium a fenntartásában működő intézmények számára készül egy, a mezőgazdasági gépészképzés technológiai, műszaki korszerűsítésére vonatkozó fejlesztési terv.

A verseny végül a jánoshalmi FM Kelet-magyarországi Agrár-szakképző Központ, Mezőgazdasági Szakiskola és Kollégium számára hozta el a legnagyobb sikert, hiszen az első és második helyen is az iskola tanulója végzett. Ezzel az iskola egészen kiemelkedő évet zár, hiszen az SZKTV-n aratott győzelmen és az OSZTV első két helyének megszerzésén túl az AGRO NAPLÓ és a MEGFOSZ által szervezett MezőgépÉSZek vetélkedőn is második helyen végzett „A Profik” nevű csapatuk.

Az intézmény főigazgatója, Taskovics Péter kérdésünkre elmondta, hogy az egyedülálló siker egyrészt az oktatói kar felkészültségének és nagy odaadásának köszönhető, másrészt szerencsére a gépészképzést 60 éve folytató iskola tárgyi feltételei is adottak: gépparkjukban 43 erőgép és rengeteg szemléltető darab, metszet áll rendelkezésre.

Dr. Szabó Gusztáv országos szakmai vetélkedő

Május 12-13-án rendezték János-halmán a Dr. Szabó Gusztáv mezőgazdasági gépész országos szakmai vetélkedőt, amelyen a gépészképzést folytató iskolák három fős csapatai mérték össze tudásukat.

Az első Dr. Szabó Gusztáv-vetélkedő 1981-ben került megrendezésre Kiskunhalason, majd 1997-től Jánoshalmára költözött a verseny. Az ünnepélyes eredményhirdetésen Taskovics Péter főigazgató megköszönte a Szent István Egyetem és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szakmai és anyagi támogatását. Elmondta, a vetélkedő jövője szempontjából fontos fejlemény, hogy a képzés átalakulása miatt összeértek azok az osztályok, akik a technikusi, illetve a szakközépiskolai ágazati képzésben tanulják a mezőgazdasági gépészetet. Ezért gondolkodnak azon, hogyan integrálják a jövő évtől a versenyben a kétféle képzésben résztvevőket.

A VERSENYEN:

  • ELSŐ HELYEZÉST ért el a csornai Csukás Zoltán Mezőgazdasági Szakképző Iskola csapata (Gaál Ernő, Hoffmann Patrik László, Kertész Péter),
  • MÁSODIK HELYEN a házigazdák csapata végzett (Kiss Ádám, Horváth Tamás, Tóth Attila),
  • míg a HARMADIKAK a Gál Ferenc Főiskola Békési Szakképző Iskola, Gimnázium és Kollégium tanulói (Kunstár Csaba, Kozma István, Téren Gergő) lettek.

 

További képek:

SzKTV: http://bit.ly/SzKTV2017

OSzTV: http://bit.ly/OSzTV2017

Dr. Szabó Gusztáv: http://bit.ly/DrSzaboG

A cikk szerzője: Agro Napló összeállítás

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!