A malacok szeretik az új játékokat

Agro Napló
USA – Nem tehetünk róla, de kísértésbe esünk az új dolgokkal. Látjuk egy gyerek szemében, amikor kibont egy új játékot és ezt érezzük mindig, mikor kiadják az iPhone új típusát. Szeretjük a fényes, új dolgokat, ami eléggé univerzális az állatvilágban is.  Igen, a malacok is az új játékokat preferálják!

Egy friss kutatásban, melyet a Piglet Nutrition and Cognition Laboratórium végzett az Illnois-i Egyetemen, 3 és 4 hetes malacoknak adtak kutya-játékokat. Ezután, egy meghatározott késleltetéssel újra megkapták azt a játékot egy újjal együtt. A kutatók azt szerették volna látni, hogy a késleltetés csökkentette-e az első tárgyra való emlékezést. Kocák és az emse 4 hetes malacok mindkét nemből kicsit jobbak voltak, mint a hímek és a 3 hetesek az első tárgyra való emlékezésben, még két nap után is. De a malacok nagy része egyenesen az új játékhoz ment. A kutatás nem igazán arra irányult, hogy bizonyítsa a malacok tanulási és emlékezési képességeit, ami már amúgy is jól ismert. „Megkérdezheted bármelyik állattartót milyen okosak a sertések és azt fogják mondani, hogy értelmesebbek, mint a kutyák. Ez a része nem új.” – mondta Stephen Fleming, a tanulmány fő szerzője és egy doktorandusz hallgató az Illinois-i Egyetem Animal Sciences and the Neuroscience Tanszékén. A tanulmány nem is az állati viselkedés tesztelésének új módjára irányult; ugyanazt a módszert használták, mint a rágcsálók esetében. A valódi haszna az volt, hogy a teszt működött a sertéseknél.


A sertések agya rendkívül hasonlít az emberi agyhoz, tehát sokszor alanyai az idegrendszeri kutatásoknak. „Ha emberekkel dolgozunk, tőlük meg tudjuk kérdezni, hogyan hatnak bizonyos dolgok a tanulásukra vagy viselkedésükre; az állatoknál ezt nem tudjuk megtenni. Történetesen, a kutatók dolgoztak olyan állatokkal, amelyek kijutottak a labirintusból vagy megnyomtak egy fogantyút, ha felvillant egy lámpa. De ha megpróbáljuk ezt átvinni az emberekre, nehézségekbe ütközünk. Általában nem teszünk embereket labirintusba.” – magyarázta Mr. Fleming. A tanulmány kétféleképpen nézte a tárgyfelismerést, melyek mindegyikénél az agy más részeiben volt aktivitás. Az új tárgyak felismerése, mint azt már leírták korábban, a perifinal cortex nevű agyi régió által kontrollált. Az új helymeghatározást vagy a malacok esetében az ismert tárgy elhelyezkedésére való emlékezést valószínűleg a hippocampus szabályozza. Kiderült, hogy a 3 és 4 hetes malacoknak, akiknek agyi fejlődése nagyjából megegyezik a 3-4 hónapos csecsemőkével, rossz a térbeli memóriája: amikor az ismert játékok más helyen voltak, a malacok úgy játszottak velük, mintha újak lennének. A teszt elsődlegesen további kutatások alapjául fog szolgálni. Például a tudósok meghatározhatják vele minden takarmányadalék vagy tápelemhiány viselkedési vagy neurológiai hatását. „Bizonyítani akartuk, hogy a malacok emlékeznek tárgyakra és azt, hogy a teszt érzékeny. Most már bizonyított, hogy felismerik, ha a tárgyak újak, beléphetünk egy tápanyaggal és meglátjuk, hogyan viselkednek.” – mondta Mr. Fleming.

Forrás: ThePigSite News Desk, 2017. 06. 22.

A cikk szerzője: Agro Napló

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!