Bayer repcék

Agro Napló
A repce vetőmagpiac nagyon dinamikusan változik, mert jelentős a genetikai haladás, az innováció. A néhány éve még korszerűnek számító repcékhez képest az újgenerációs repcehibridek jelentős termés-előnnyel rendelkeznek. Jelzi ezt az is, hogy egy-egy hibrid életciklusa egyre rövidebbé válik.

Egy ilyen gyorsan változó piacon az innováció kulcsfontosságú. Jó példa az értékteremtő innovációra a Bayer magas olajtartalmú repce portfóliója. Az extra olajtartalom többletjövedelem forrása a termelőknek a bonifikációs értékesítésen keresztül javító minőséget jelent a terménykereskedőknek és a hatékonyság növekedését eredményezi a feldolgozó üzemekben.

A repcéknek alapvetően két értékmérő tulajdonsága van: a termés és az olajtartalom. Szem előtt tartva, hogy a termés és olajtartalom a két legfontosabb tulajdonság a partnereink számára, létrehoztuk a magas olajtartalmú hibrid repcék csoportját. Ezeknek a hibrideknek a sztenderdeket meghaladó termőképesség mellett minimum 2% plusz olajtartalmat kell produkálniuk.

Az első ilyen repcénk a Puncher volt. 2014-ben a legnagyobb termésű hibrid repce volt az államilag elismert korai repcék közt. A hibrid nagy előnye a homogén virágzás és az egyöntetű érés, ami könnyű arathatóságot biztosít. Sok helyen különleges, vöröses színű magját magas olajtartalma miatt javító repceként használják. A 2016. évi jó eredményei az értékesítésben is meglátszottak: a Puncher az egyik legnagyobb volumenben eladott hibrid repcénk. A magas olajtartalmú termékkör egyik gyöngyszeme a Lexer.

Ez a hibrid maga a magosított olaj: nem ritkán akár 50% feletti olajtartalmat is mérünk, amit hivatalos kísérletek is megerősítenek. De talán a rekord magas olajtartalomnál is fontosabb, hogy üzemi körülmények közt is bizton lehet számítani az extra olajtartalmára. A Lexer zömök, kompakt repce, az elágazások száma akár 15 fölött is lehet, ezért széles sortávú vetésekhez is ajánljuk.

E különleges portfólió legújabb csillaga a Safer. Már a regisztráció első évében mindkét értékmérő tulajdonságban a legjobb volt. Mivel egyszerre képes magas termést és kiváló olajtartalmat elérni, egy új kategóriát teremtett a korai éréscsoportban. Olajhozama, amit a termésből és az olajtartalomból számítunk, és amit a bonifikációs értékesítésnél kifizetnek, jelentősen meghaladja a konkurens termékekét. Kiváló értékmérő tulajdonságai mellett kiemelkedő termésstabilitással is rendelkezik. 2015-től a regisztrációs kísérletek egyik sztenderdje. És nem is akármilyen sztenderd: 2016-ban a legbőtermőbb kontroll fajtának bizonyult, megelőzve a közép­érésű sztenderdeket is.

Természetesen van ajánlatunk azoknak is, akik a fix áras terményértékesítést részesítik előnyben. A Silvernek az erőssége éppen a termőképességében van. Olyan meggyőző eredményeket produkált a regisztrációs kísérletekben, hogy már két év alatt állami elismerést kapott. 2014-ben a középérésű sztenderdek szintjét 7,8%-kal haladta meg, és ezzel második lett a termésrangsorban. 2015-ben pedig több mint 14%-kal bizonyult jobbnak a sztenderd átlagnál. A nagy termőképesség kulcsa a látványosan hosszú becőkben, és a nagy ezermagtömegű szemekben rejlik.

Ugyanebben a kategóriában ajánljuk az INV1022-t, mely 2017-ben lesz először kapható, és ezzel Magyarországon is megkezdődik az INVIGOR repcék forgalmazása. 2014-ben az INV1022 a legnagyobb termőképességű hibrid volt a középérésű kategóriában.

Az elsők közt végzett 2015-ben is, mely meleg és száraz tavaszi időjárásával tette próbára a repcéket, hasonlóan az idei évjárathoz. Jellemző az INV1022-re, hogy ebben a stresszes évben is képes volt minden kísérleti helyen legyőzni a nagynevű sztenderdeket. 2016-ban, ami szintén egy kedvező évjárat volt, az 5,39 t/ha átlagtermésével az egyik legbőtermőbb repcének bizonyult.

A repcéinkben megtestesülő innovációval magasabb termés­szintet, jobb beltartalmi mutatók elérését célozzuk meg, hogy hozzájáruljunk az eredményesebb repcetermesztéshez. Szavazzanak bizalmat a Bayer repcéknek!

Szundy Péter
Bayer Hungária Kft.

A cikk szerzője: Szundy Péter

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
KWS repcék: kulcs a sikerhez!

KWS repcék: kulcs a sikerhez!

A KWS vállalat olyan egész Európára kiterjedő kísérleti hálózatban tesztelt repcehibrideket kínál a gazdálkodóknak, amelyek eltérő termesztési adottsá...

Évjáratstabil Gabonakutató repcék

Évjáratstabil Gabonakutató repcék

A mezőgazdaságban minden év teli van kihívásokkal. 2019 ősze a repce számára kedvező volt, az állományok jól indultak a télbe. Idén tavasszal viszont...

InV1266 CL – A teljesség igényével

InV1266 CL – A teljesség igényével

A Clearfield® repcehibridekkel szemben sokféle elvárást támasztanak a termelők. A rugalmas gyomirtási lehetőség mellett legyen kiváló a termőképessége...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!