Készüljünk együtt a repceszezonra!

Agro Napló
Az őszi káposztarepce napjaink egyik legfontosabb kultúrnövénye. A vetésterület 2016-ban meghaladta a 250 000 ha-t és az országos termésátlag elérte a 3,4 t/ha-t.

Az őszi vetésű növényeink közül a repce az egyik legérzékenyebb, termesztése során számos kihívással szembesülünk, éppen ezért növényvédelme kiemelt jelentőségű.

A repcetermesztés őszi kihívásai:

  • a gyakran előforduló vontatott kelés teret enged a gyomok felszaporodásának,
  • általában az egy- és kétszikű gyomok együttesen jelennek meg a területen,
  • talajlakó kártevőktől és kórokozóktól kell megvédenünk a fiatal állományt,
  • a gyakran csapadékmentes őszi időszakban az állomány felkészítése az áttelelésre.

A repcevetés idején, nyár végén és kora ősszel a gyomnövények kelése folyamatos és időben elhúzódó. Általában az egy- és kétszikű gyomok együttesen jelennek meg a területen. Ezért olyan gyomirtási technológiára van szükség, amely rugalmasan időzíthető és széles gyomirtási spektrummal rendelkezik. Ennek a kihívásnak felel meg az ADAMA portfóliójában található Sultanra alapuló gyomirtási rendszer.

A metazaklór hatóanyagú Sultan 50 SC hosszú és megbízható tartamhatása révén képes a repcét a vetéstől gyommentesen tartani. A metazaklór quinmerak hatóanyaggal való kombinálása – Sultan Top – tovább növeli a kétszikűek (pl. veronikafélék, pásztortáska, árvacsalán) elleni hatékonyságot, ráadásul rugalmas kijuttathatóságot biztosít (pre- és postemergens kijuttatás). A Sultan-Salsa Duo (metazaklór + etametszulfuron-metil) alkalmazása pedig olyan nehezen irtható kétszikű gyomok ellen nyújt hatékony megoldást, mint a sebforrasztó zsombor, a vadrepce, a repcsényretek, a mezei pipitér, a mezei tarsóka és az ebszékfű. A kombináció további előnyei a kitűnő szelektivitás, hosszú hatástartam és rugalmas kijuttathatóság.

Amennyiben területén erős galaj-, pásztortáska- és pipacsfertőzés jellemző, megoldásunk a Sultan R Pack (klomazon + metazaklór), melynek kijuttatását a repcevetést követő 3 napon belül, preemergensen javasoljuk.

Az egyszikű gyomok ellen (pl. gabona árvakelés, nagy széltippan, parlagi ecsetpázsit, tarackbúza, fenyércirok) ősszel és tavasszal is célzottan tudunk védekezni speciális egyszikűirtó készítményekkel. Az ADAMA portfóliójában erre a problémára megoldást jelent az Agil 100 EC és a Leopard 5 EC. Rendkívüli szelektivitásuk mellett már alacsony dózisban is hatékonyak az árvakelésű gabona ellen.

A kártevők őszi betelepedésének és kártételének megakadályozására három megoldást ajánlunk, a Bulldock 25 EC, a Pyrinex 25 CS és a Pyrinex Supreme nevű készítményeinket.

Használatuk előnyei:

  • a Bulldock 25 EC gyors taglózó hatású,
  • a Pyrinex 25 CS mikrokapszulák révén hosszan tartó kontakt hatású,
  • a Pyrinex Supreme taglózó és gázhatással rendelkezik,
  • a Pyrinex Supreme esetében a két hatóanyag felerősíti egymás hatékonyságát és alkalmazása esetén a rezisztencia kialakulásának veszélye csökkenthető.

 

A repcetermesztés harmadik őszi kihívása a télre való felkészítés és a megfelelő növénykondíció kialakítása. Az ADAMA programozott növénykondicionálási technológiájának elemei a Multiflow és az Orius 20 EW. A Multiflow alkalmazásával stimuláljuk a növény fejlődését, az Orius 20 EW segítségével pedig az optimális fejlettségi állapotban reguláljuk a növény növekedését, ezáltal kialakítva az átteleléshez szükséges kondíciót.

Az ADAMA portfóliójában a növény és a termelő igényeihez igazodó megoldásokat kínálunk a sikeres repcetermesztés megvalósításához. További információkért keresse régiómenedzserét vagy látogasson el a www.adama.hu oldalra!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Hogyan tovább őszi káposztarepce?

Hogyan tovább őszi káposztarepce?

Az éghajlatunk átalakulása szemünk elött zajlik le. A meteorológiai mérések kezdete óta nem volt ilyen aszály hazánkban, mint az idén. Hatását, követk...

Ősszel az ősziek ellen

Ősszel az ősziek ellen

Az elmúlt években jómagam is számtalan szakcikket olvastam különböző elektronikus és nyomtatott sajtóban, ami az őszi kalászosok őszi gyomirtásával vo...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!