Genezis vetőmagok – a tökéletes megoldás az őszi vetéshez!

Agro Napló
A Genezis Partnerhálózat üzletkötői az őszi vetések előkészületeiben, fajtaválasztásban és vetőmagbeszerzésben is biztos pontot jelentenek a gazdálkodók számára. Kínálatunkban minden hazai és nálunk (Magyarországon vagy az országban) jelen lévő külföldi nemesítőház fajtái beszerezhetők.

Kedvező áraink gyors és pontos kiszolgálással és az egész termelési folyamatot végigkísérő szaktanácsadással is párosulnak. Vetőmagkészleteink az ország közel 40 pontján elérhetőek. Készleteink döntő része saját vetőmag-előállítási programból származik. Vetőmag-termeltetésünkben 3 őszi gabona faj 11 fajtája szerepel, amik a következők:

  • őszi árpa: Zenek
  • őszi búza: Sailor, Cornetto, Mv Ikva, Mv Nádor, Mv Ménrót, Mv Kolo, Basmati, Farinelli, Sofru
  • őszi tritikálé: Salto

Több fajta ezek közül csak a Genezis Partnerhálózat termeltetési és kereskedelmi hálózatában érhető el. Ez már a második termelési év volt, ahol nagyüzemi körülmények között és fajtakísérletekben is vizsgáztak fajtáink. Eredményeik figyelemre méltóak és meggyőzőek.

A Zenek hatsoros őszi takarmányárpa. Kiváló télállóság és nagyon jó alkalmazkodóképesség jellemzi. Debrecenben, Szentistvánon és Siófokon nagyüzemi körülmények között is igen jól teljesített. Intenzív viszonyok között 7 t/ha feletti terméseket adott, míg gyengébb termőterületeken, arid viszonyok között is markánsan hozta a terméselőnyét, hiszen az alacsony termésszint ellenére 0,5 t/ha többletet adott az egyik köztermesztésben elterjedt versenytársának. Hódmezővásárhelyen a fajtasor legbőtermőbb őszi árpája lett, 15%-kal múlta felül a kísérleti átlagot. Fehérjetartalma 10,50–13,10% között változott, hektolitertömege pedig 63–70 kg/hl intervallumban mozgott.

Tar kalászú malmi minőségű búzánk a Sailor. Bő termése és jó minősége mellett kiváló állóképessége és rezisztenciális tulajdonságai figyelemre méltóak. Magas szintű toleranciát mutat a kalászfuzáriózissal szemben. A debreceni vetőmag-előállító partnerünknél az elmúlt két évben az üzem 3 legjobban termő fajtái között volt. Fajtakísérletekben a kísérleti átlagokat meghaladó terméseredményeket adott, két kísérleti helyen pedig a legjobb fajták egyike lett. Nedves sikértartalma 27–34% között, nyersfehérje tartalma 12,60–14,80% között változott. Sikér- és tészta minőségi mutatói optimális értékeket mutatnak.

A hazai őszi búzafajta szortiment legkorábbi érésidejű fajtája az Mv Ikva. Az őszi árpákkal együtt érő szálkás kalászú búza. Koraisága ellenére télállósága és termőképessége kiváló. Szerencsen 45 ha terület átlagában 9,30 t/ha termést adott és ezzel a több ezer hektáros üzem legbőtermőbb őszi búza fajtája. Tolna megyei fajtakísérletben terméseredménye 8,50 t/ha lett, így 18%-kal felülmúlta a kísérleti átlagot. Beltartalmi értékei alapján malmi búza, nyersfehérje tartalma 11–13%, nedves sikértartalma között várható, sütőipari értéke A2-B1.

Későn lekerülő elővetemény vagy az őszi vetés számára kedvezőtlen viszonyok esetén ha fakultatív fajta vetőmagját szerezzük be lehetőségünk van a vetésidőt rugalmasabban kezelni. Az ilyen fajta őszi vagy tavaszi vetésben is eredményesen termeszthető. A Cornetto szálkás kalásztípusú, igen bőtermő malmi búza. Őszi vetésben nagy termésre számíthatunk szerényebb minőség mellett, tavaszi vetésben pedig jó malmi minőségre, de az őszi vetésnél tapasztalt termésszint alatt fog teljesíteni. Tavasszal vetve 4,50–5,00 t/ha, míg ősszel talajba téve 7–8 t/ha termést várhatunk tőle. Nedves sikértartalma
30% körüli, nyersfehérje tartalma pedig 12–15% között változik, sütőipari értéke A2-B1.

Tritikálétermelők számára kiváló új lehetőség a Salto nevű őszi tritikálé fajtánk. Megbízható télállósággal és agronómiai tulajdonságokkal rendelkezik, betegség ellenálló képessége igen jó. Moderáltabb típus, tehát középmagas állományt fejleszt, bokrosodása nagyon intenzív. Rekordtermések elérésére képes fajta, ezt az elmúlt két évben üzemi viszonyok között és kísérletekben is bizonyította. Karácsondon 7,70 t/ha termést adott az elmúlt évben, itt is és több más üzemben is felülmúlta a közismert versenytárs fajtákat. 2017-ben egyetlen kísérleti helyen lett második, a többi helyen markáns előnnyel nyerte meg a termésversenyt. Néhány eredmény: Szekszárdon 9,62 t/ha (kísérleti átlag 8,76 t/ha), Chernelházadamonyán 6,70 t/ha (kísérleti átlag 6,25 t/ha), Cegléden 6,48 t/ha (kísérleti átlag 5,33 t/ha). Nyersfehérje tartalma 11–13% között, hektolitertömege 76–80 kg/hl között változott.

Fajtáink vetőmagjai fémzároltan, jogtisztán és szabvány szerinti minőségben kerülnek forgalomba. Teljes körű értékesítési szolgáltatásunk révén a vetőmagokat minőségi csomagolásban leszállítva biztosítjuk Önöknek.

A legjobb vetőmagajánlatot a GENEZIS üzletkötőinél találja!
www.genezispartner.hu

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A Gabonakutató bőtermő kalászosai

A Gabonakutató bőtermő kalászosai

A szegedi nemesítőház őszi kalászos gabonái közül több fajtát is tudunk javasolni a kifejezetten nagy termőképességű fajtákat kereső gazdáknak, melyek...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!