A' nyereség az első mozdítószer,
a' többi mind abbul származik.”
Gróf Széchenyi István
BUSTYAHÁZAI László köszöntőjében hangsúlyozta: az UBM, a szakmai műveltség bővítését, a legkorszerűbb módszerek folyamatos közreadását, a kölcsönösen előnyös partnerkapcsolatok építését, hagyományosan fontos feladatának tartja. A meghívásunkra kereken 220-an jöttek el: cégtulajdonosok, szakmai vezetők, döntéshozók, köztük szép számmal a külföldi partnereink.
E jelentős megtisztelő érdeklődés bizonyítja, hogy a résztvevők és a program-szervezők szándéka összecseng. Általános vélemény szerint, az időszerű témák, a rangos előadók hasznos információkkal szolgálnak – mondotta az UBM igazgatóság tagja.
Mi érdekli ma legjobban a sertéstartókat?
Egy legfrissebb felmérés szerint: a piaci esélyek, eligazodni – a világtendenciának számító – egyre kiszámíthatatlanabb, bonyolultabb piaci folyamatok között, a jövedelmezőségi viszonyok, a támogatások, a pályázatok, fejlesztések, beruházások, a genetikai kapacitás bővítésének lehetőségei, az állatok egészségvédelme és a termelés költségeit alapvetően meghatározó takarmányozás áll az érdeklődés középpontjában.
A Sertés Szakmai Nap szervezői mindezekre figyelemmel építették fel a programot.
A sertéságazat jelentősége meghatározó. A mezőgazdaság bruttó kibocsátásából az állattenyésztés részesedése 33 %, ezen belül a sertés 8,7 % (baromfi 12,6, szarvasmarha 8,9, egyéb 2,8 %).
A hat előadást szakmai eszmecsere követte, ami este jó hangulatban folytatódott. Való igaz, a hagyományos magyar mondás:„Az emberek úgy istenigazából a fehér asztal mellett ismerik meg egymást.” A hat előadás kiemelt gondolatait a következőkben vázlatosan ismertetjük.
Dr. BIKSI IMRE, egyetemi docens, Állatorvostudományi Egyetem
A nyelőcsőtájéki gyomorfekély kialakulása és hatásai
A sertések jelentős veszteségeket okozó betegsége.
Tünetek: az állat étvágytalan, sápadt, vérfogyottnak látszik, fájdalmat jelez, fogát csikorgatja, üres rágómozgásokat mutat.
Kiváltó okok: a takarmány szemcsézettsége és eloszlása, a gabona típusa, a darálási- és a feldolgozási technológia (minél finomabbra őrölt a takarmány, annál nagyobb a megbetegedés esélye); a táplálék gyomorbeli rétegződése, elhúzódó keveredése; az intenzív tartás: gyors növekedés, stresszhatások); E-vitamin- és Zn-hiány, antioxidáns tartalom, a szénhidrátokból felszabaduló nagymennyiségű illózsírsavak, epesavak, magas energiatartalom, rost- és ivóvízarány – a hajlamosító tényező!
A Helicobacter károsító hatása, sertéseknél nem bizonyított.
Az előadó egy látványos, gyakorlatias diagnosztikai döntéssort vázolt fel, amelyen, kizárásos alapon végighaladva, felállítható a diagnózis.
A következmények: vízvesztés, csököttség, jelentős termeléscsökkenés, hízó- és vágótulajdonságok romlása, gazdasági veszteség.
Kezelés. A nagyüzemekben kérdéses. Kisüzemekben egyedi kezeléssel megkísérelhető (a fekély bevonása segíthet). A granuláltról dercés tápra való átállás megoldás lehet. A humán gyógyszerek lényegében hatástalanok és drágák.
A közérthető, érdekes, gyakorlatias témát látványos, lényeget láttató fotók tették teljessé.
BESSENYEI István, globál termék kategória menedzser, Trouw Nutrition
Tartalékok és lehetőségek a malacok takarmányozásában
Tudományosan megalapozott, gyakorlati tapasztalatokkal szolgáló előadás. Széleskörű nemzetközi kitekintés. Így jellemezhető tömören a nagy érdeklődéssel kísért téma.
Az alapgondolat: a kocatartásban és malacnevelésben jelentős, mintegy 40 százalék a tartalék; hasznosításához – van megoldás.
Mitől függ az alomkiegyenlítettség és az alomtömeg-gyarapodás? A vemhes- és szoptatókoca szakszerű takarmányozásától, itatásától, tejtermelőképességétől (kapacitásától); a malacok tej (föcstej!) felvételétől (föcstej: energia – testhőmérséklet – melegen tartás – életben maradás, ellenanyag-ellátás, passzív immunitás.) A föcstej ellenanyaga gyorsan csökken. A kisebb malacok – általában – kevesebb fölcstejet szopnak, kevésbé védettek, több az elhullás.
4 kg kocatej = 1 kg malactömeg-gyarapodás. A 10 malacot szoptató koca napi takarmányadagja 6,5-7 kg. Ivóvíz igénye 30 liter.
A malacok felszáradásának és csecshez segítése alapvető feladat.
A koca alacsony tejtermelésének jelei: hasán fekszik, nem engedi szopni a malacait; csecsei melegek, kemények, ödémásak, érzékenyek, mirigyei csomósak, a csecsbimbók roncsoltak; kevesek eszik, iszik. A malacok fehérek és szőrösek. A hátsó csecsek kevesebb tejet termelnek.
Ha több a malac, mint a csecs? Dajkásítás, minőségi takarmányok etetése a megoldás. A korai takarmányfelvétel hatása hosszantartó.
A malac a nedves takarmányt jobban szereti.
Miből etessünk? Az előadó a kedvező gyakorlati tapasztalatok alapján a pontos, biztonságos
WEDA nutrix rendszert ajánlotta (teljesen automatizált, 1-2 „extra csecs”, nagyobb a takarmányfelvétel, gyors a megtérülés).
Elengedhetetlen a kiegészítő takarmányozás, ha a malacok száma meghaladja a működő csecsek számát, ha a takarmányfelvétel nincs összhangban a táplálóanyag igénnyel (szőrős, fehér malacok), ha a választást követő takarmány-felvétel alacsony (a malacokat még a választás előtt meg kell tanítani enni).
Mit etessünk? Javaslat Milkiwean „tejpótló” takarmányt, mert: a tápanyag oldatban marad, emészthetősége jó, maximálisan kielégíti a malacok élettani és táplálóanyag szükségletét.
CSÍKÁSZ Szabolcs, ügyvezető igazgató, UBM Genetics Kft.
A vásárolt és a telepen előállított süldő előnyei, hátrányai.
A süldő ésszerű használata. Állománycsere.
Vásárolja, vagy maga állítsa elő az üzem a süldőket? Melyek az optimális férőhely kihasználás követelményei? Mindez hogyan hat a járványhelyzetre, egészségre, a termékenyítés szervezésére, végül a végtermék értékesítésére? Előnyök és hátrányok?
Az előadó emlékeztetett rá, hogy Nyugat-Európában a fenti kérdésekre már régóta megvan a válasz.
A saját telepen előállított süldő előnyei: tetszés szerinti számban előállítható, nem függ a külső előállító teleptől, nem kell karantén épület és nincs fuvarköltség; Hátrányai: több férőhelyre van szükség, az almok jelölése és nyomon követése előírás, a tervezés ellenére esetenként több, vagy kevesebb lehet az állomány, az „ellenivar” ronthatja az állomány minőségét és homogenitását.
A vásárolt süldő előnyei: a kocaselejtezés jobban tervezhető, nincs szükség jelölésre és nyomon követésre, az „ellenivar” nem rontja az állomány minőségét és homogenitását, a süldőneveléshez kevesebb férőhely szükséges. Hátrányai: a rendszeres süldő-behozatalhoz karantén-épület kell. Kiszolgáltatottság. Nagyobb az állategészségügyi kockázat.
Bármi legyen a megoldás, döntő a humán erőforrás, a felkészült emberek munkája és az állategészségügyi előírások szigorú megtartása – vonta le a következtetést az előadó.
KUN Zoltán, MSTSZ régióvezető
A Magyarországi Sertéstenyésztők és Sertéstartók Szövetség (MSTSZ) tevékenysége
Stratégiai célok, feladatok. A 2018. évi támogatási rendszer
2012. Válsághelyzet a sertéságazatban: az állomány 3 millió alá csökkent; becslések szerint a feketegazdaság aránya meghaladta a 40 %-ot; a termelők és a feldolgozók kapcsolatára a bizalomhiány a jellemző.
Fő feladatai: többek között a tenyészkoca állatjóléti támogatások igazolása. Krotália-forgalmazás. Hatósági adatszolgáltatási kötelezettség segítése. Adatgyűjtés, nyilvántartások vezetése.
Az előadó beszélt az állatjóléti támogatás mértékéről, a kérelem benyújtás szabályairól.
Az MSTSZ a PRRS-rendelet szigorítását, a takarmány-alapanyagok, a készítmények, az előkeverékek, a premixek általános forgalmi adójának 5 %-ra való csökkentését kezdeményezte.
Kiváló Partnereink
Az UBM két referencia üzemének beszámolója a gyakorlati sertéstartásról szólt.
POLYÁK Ferenc, főállattenyésztő, TEDEJ Agrártermelő és Szolgáltató Zrt.
A társaság 1993-ban alakult elsősorban állattenyésztéssel foglalkozik. Az állomány: 1.400 koca, 2.000 holstein fríz tehén, 1.000 húshasznú limousin tehén.
A növénytermesztési ágazat legfontosabb feladata, a nagy létszámú szarvasmarha- és sertésállomány ellátása jó minőségű takarmánnyal.
Fő növényük a kukorica, emellett az árpa és a lucerna fontos szerepet játszik a vetésszerkezetben.
A folyamatos technológiai, környezetvédelem fejlesztésére 3 milliárd forintot fordítottak.
A Hypor fajtakonstrukcióval dolgoznak. A takarmányozásban 10 éves együttműködésnek együtt az UBM-mel.
A végtermékeiket egyrészt a regionális húsüzembe, másrészt az EU szabvánnyal rendelkező nagy vágóhidak és húsfeldolgozókhoz szállítják.
A kistérség legnagyobb munkaadója. A dolgozók létszáma kb. 300 fő.
A TEDEJ Zrt.-nél minőségbiztosítási rendszer és a HACCP élelmiszerbiztonsági rendszer működik. A követelmények megtartását évente a TÜV Rheinland InterCert Kft. tanúsítja.
Veres Agro, Szatmárnémeti
VERES Árpád tulajdonos, a most is tovább korszerűsödő sertéstelep látványát és a technológiai folyamatokat drónfelvételes videóval mutatta be.
Az 1994-ben 1000 hektáron alakult családi vállalkozás fő növénye a kukorica. Emellett búza, árpa és tritikálé szerepel a vetésszerkezetükben.
A hizlalda bővítését tervezik.
Veres Árpád a nyilvánosság előtt is megköszönte az UBM folyamatos takarmányozási és tartástechnológia segítségét.