A zöldítésnek akarunk megfelelni, vagy a jövedelmezőség okán vetjük a szóját?

Agro Napló
Tette fel kérdését Bene Zoltán, a Karintia Kft. ügyvezetője Pécsett, a Karintia országos road­show-jának második állomásán. A vetőmag-, növényvédő szer-, műtrágya- és  terménykereskedelmi üzletágakat felvonultató vasvári székhelyű Karintia Vas megye legnagyobb árbevételű agrárkereskedelmi vállalatává nőtte ki magát az utóbbi években. Köszönhető mindez az országos lefedettséget biztosító kereskedelmi hálózatuknak, a kalászos és szója vetőmagok-, illetve a bio és sörárpa szegmensben elért értékesítési eredményeiknek, továbbá a vetőmag-szaporítás és -feldolgozás terén tapasztalható dinamikus fejlődésnek.

Bene Zoltán

Bene Zoltán hangsúlyozta: a zöldítési korlátozások következtében nem várnak jelentős szója vetésterület-csökkenést. Ennek oka, hogy a szóját nem elsősorban a zöldítési előírások megfelelése miatt termesztik a gazdák. A termelők visszajelzése azt mutatja, hogy az első számú szempont a szójatermesztésnél a jövedelmezőség, mely 2 tonna felett már biztosított, a második a kiemelkedő mértékű, előző évben 67.000 Ft/ha összegű termeléshez kötött támogatás, valamint a biztos piac.

Az már csak „hab volt a tortán”, hogy a szójatermesztők a 0,7-es területszorzóval automatikusan megfeleltek az előírt 5%-os ökológiai célterület kritériumának is. Ez viszont arra enged következtetni, hogy a zöldítés szigorítása talán nem befolyásolja jelentős mértékben a szójatermő terület alakulását, hiszen a növénnyel realizálható profit az elsődleges motiváló tényező. Keresni kell a lehetőséget más zöldítési módoknak, Bene szerint a szóját ki kell venni ebből a „kényszerhelyzetből”, annak technológiájára és jövedelmezőségére kell koncentrálni, a zöldítésre pedig más alternatívát kell keresni.

Felkészült a Karintia arra az eshetőségre, ha a gazdák a zöldítést más eszközzel, például másodvetésű zöldítő keverékekkel, kívánják megoldani. Több célcsoportnak, eltérő termelési célra sorakoztatnak fel termékeket, így a gazdaságos, a prémium és az egyedi kívánalmaknak megfelelő zöldítő keverékekkel valamennyi piaci igényt kedvező áron tudnak kiszolgálni – hangsúlyozta az ügyvezető.

A szója kilátásai biztatóak, egyfelől a nemzeti szinten életre hívott Fehérje Takarmányprogram, másrészt az EU szinten 2017 nyarán aláírt magyar–német kezdeményezésű Európai Szója Nyilatkozat adta „hátszélnek” köszönhetően. A Karintiának, mint a hazai szójatermesztés egyik meghatározó szereplőjének óriási a felelőssége a tájékoztatásban, a 9 helyszínt érintő országos rendezvénysorozatukkal elsősorban az újonnan belépő szójatermelőknek kívánnak szakmai támogatást biztosítani.

SZÓJAFAJTÁK

A Közép-Európa egyik legjelentősebb agrárvállalatához, a Mauthner csoporthoz tartozó Karintia modern genetikákat felvonultató portfóliója lehetővé teszi, hogy egyre szélsőségesebb körülmények között is lehessen eredményesen szóját termeszteni. A kiemelkedő termésátlagok mellett a termés stabilitását hangsúlyozta a cégvezető. E kívánalmaknak az ENERGY (0), a REGALE (I), és az ATLANTIC (I) bőtermő fajtáik felelnek meg, a déli (olaszországi) nemesítés garancia a kiemelkedő szárazságtűrő képességre.

Új a kínálatban a korai (00) bőtermő, probsdorfi nemesítésű ANGELICA, amely fajtánál külön említést érdemel a 15-16 cm-es alsó hüvelymagasság és a bőtermő képesség. A pergésre nem hajlamos, jó szárszilárdságú ANGELICA stabilitásával és kiváló termés­eredményével hívja fel magára a figyelmet.

A legnépszerűbb, legnagyobb területen vetett korai fajtáik a SIGALIA és SINARA az ország egész területén vethetők biztonsággal. A SIGALIA (00) fajtát azoknak a szójater­mesztőknek ajánlják, akik a korai betakaríthatóságot, a vetésszerkezetbe való beilleszthetőséget tartják fontosnak, ugyanakkor a terméspotenciált tekintve nem hajlandóak kompromisszumot kötni. A SIGALIA-nál 3–5 nappal hosszabb tenyészidejű fajta a SINARA (00), az ország egész területén biztonsággal termeszthető, jól illeszthető a vetésforgóba az őszi vetésű gabona előveteményeként.

A Karintia Szója Roadshow ez évi üzenete:

Válassz a Karintia bőtermő szójafajtái közül, vedd ki a zöldítésből, a zöldítést oldd meg zöldítő keverékkel! Ezt mi jelentős kedvezménnyel megtámogatjuk!

-ga -

A cikk szerzője: Gáspár Andrea

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Kiút lehet a szója?

Kiút lehet a szója?

A szójával az idei évben a gazdák biztonságosabb terméseredményt és ezáltal stabilabb profitot tudtak realizálni. Konkrét számokat említve elmondhatju...

Kiváló szójafajták a szomszédból

Kiváló szójafajták a szomszédból

A hazai fehérjeigény mintegy 30%-át fedező szóját, extrahált szójadara formájában, 4–600 ezer t/év mennyiségben importálunk. Fő beszállítóink az USA,...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!