Horsch Tiger – szántás nélküli alapművelés

Agro Napló
A szántás nélküli talajművelés fejben dől el! – vallják azon termelők, akik már több éve így művelik földjeiket. Többször hallani azt is, hogy három-négy évente meg kell szántani a földet! Erre is az a válasz, hogy azon termelők, akik már több éve szántás nélküli talajművelést végeznek és eladták az ekét, nem szántanak, és mégis megélnek!

Tiger 4 AS Repce magágykészítésben

A szántás nélküli talajművelés olyan, mint amikor a dohányzó le akar szokni a cigarettázásról. Addig, amíg ott a zsebében, mindig rá fog gyújtani, és azzal biztatja magát, hogy bármikor abbahagyhatom.

Miért szántunk? Megszokásból? Növényvédelmi okokból?

A szántás nélküli talajművelést is, ha eldöntöttük, hogy ezt fogjuk művelni, meg kell tanulni.

A tarlóhántást majdnem mindenki elvégzi. Az árvakelést általában időben bedolgozzák, aki meg elengedi nagyra nőni, ott tényleg nem marad más hátra, mint az eke.

Az őszi magágykészítést is egyre többen végzik valamilyen kultivátorral. A repce magágykészítését, habár találkozunk olyan termelőkkel, akik még szántanak, általában szántás nélkül, lazítózással, szántóföldi kultivátorral végzik. Miért? Mert az általában száraz talajt a nagy hőségben felszántva elég nehéz apró morzsás talajt készíteni. Azonban sokszor hallani, hogy nem sikerült a vetés, vagyis gyenge a kelés, mert a repce vetőmag az igen szalmás vetőágyba került. Ennek egy oka van, hogy a szalma nem lett eléggé jól bekeverve a talajba – és ilyenkor kapjuk a választ, „igen mert ha megszántottuk volna…”.

Tiger nagyon száraz talajon

Egy jó szántóföldi kultivátorral, mint a Horsch Tiger, a nagy mennyiségű szalmát is jól be lehet keverni a talajba. Természetesen a mennyiségnek megfelelően kell megválasztani a művelési mélységet is. Minél nagyobb a szalmatömeg annál mélyebben kell dolgozni.

Zöldtrágya bedolgozás

Egy másik kritikus helyzet a kukorica utáni vetés. 10–12 tonna kukoricatermés után ugyanekkora tömegű szármaradvánnyal találjuk szembe magunkat. Mit csináljunk? Ha lehetséges, minél szélesebb vetésforgót! Ha el tudjuk kerülni, hogy a kukorica után ne kelljen ősszel búzát vetni, akkor ezzel már fél nyereségünk is van. Azonban ha minden áron a kukoricaföldbe búzát szeretnénk vetni, akkor el kellene végezni néhány dolgot: ne sajnáljuk a legjobb kukoricaasztalt megvenni a kombájnhoz.

Rossz minőségben vágott kukoricatarlón

Olyan asztal legyen, amelyik a szármaradványt a legapróbb darabokra vágja és az aratásnál a lehető legalacsonyabb tarlót hagyjuk! Ott, ahol ezeket a kritériumokat betartják, garantált a siker. Még akkor is, ha valaki szánt és nem hiszi el, hogy szántás nélkül is lehet kukorica után búzát termeszteni, a legjobb kukoricaasztal meghálálja a beruházást!

Kukorica utáni magágykészítés

Kukorica után nagyobb a rizikó a búza fuzáriummal való fertőződésére. Azonban ha a szármaradvány tökéletesre le van zúzva, akkor a Tiger nehéz szántóföldi kultivátor olyan mennyiségben és minőségben bedolgozza a szármaradványt, hogy kellő odafigyeléssel már sikeresen tudunk kitűnő minőségű búzát termelni.

A Horsch Tiger a szántás nélküli talajművelés mestere – a gazda jobb és bal keze!

Szász Zoltán
+36-30/743-0302

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A klímaváltozás a nyakunkon!

A klímaváltozás a nyakunkon!

Már a 70-es években voltak előrejelzések, hogy mi fog történni, de ezt akkor nem sokan vették figyelembe, és úgy látszik, hogy még ma is csak többen s...

ProfiBio – hagyományosan

ProfiBio – hagyományosan

Érdekes időben élünk. Lehet, hogy a mezőgazdaság az elmúlt 60–70 évben nem változott annyit, mint manapság és amennyit a közeljövőben változnia kell....

A sekély talajművelés – művészet

A sekély talajművelés – művészet

A sekély talajművelés egyre fontosabb lesz a csapadékszegény időjárás következtében. A tarlóhántás és tarlóápolás ill. a felszín feketén tartását csak...

Az ősznek még nincs vége

Az ősznek még nincs vége

Az őszi munkálatoknak már lassan mindenütt vége. Az utolsó simításokkal is leállnak a gépek, a permetezőket is kezdik téliesíteni. A terményárak még m...

Egy majdnem feledésbe merült vetőgép

Egy majdnem feledésbe merült vetőgép

Az őszi talajművelést megnehezítette a hosszan tartó aszálynak beillő időjárás. Sok helyen nagyon sok mm csapadék hiányzik. Ezeken a földeken igen neh...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!