A kalászos gombaölő szerek jövője

Agro Napló
A szélsőséges időjárási körülmények egyre több gondot okoznak a magyar termelőknek és jelentős kihívásokat jelentenek számunkra. Ezért a BASF agrodivíziója – nemzetközi kutatási hátterét felhasználva – olyan korszerű növényvédelmi megoldásokat fejlesztett ki, amelyekkel a termelők a szélsőséges időjárási körülmények ellenére is növelhetik a termésbiztonságot.

A BASF legújabb kalászos gombaölő szereit tavaly ősszel mutatta be németországi központjában. Ez év júniusának második felében a magyar gazdálkodók megismerhették a legújabb innovatív gombaölő szereket Szekszárdon, ahol a gyakorlatban is megtapasztalhatták a legújabb gombaölő szereket és azok hatékonyságát.

Az Agro Napló munkatársa a helyszínen a BASF Hungária Kft. fejlesztőmérnökeitől kért felvilágosítást a jövő kalászos gombaölő szereiről. Hangyel Attila elmondta: a mostani rendezvény célja és lényege az volt, hogy a magyar termelőknek bemutassák a Xemium® alapú gombaölő szeres technológiákat. A kalászos gabonában a fungicides kezelés gerincét a fluxapiroxad nevű, más néven Xemium®-nak nevezett hatóanyag adja majd. Ezzel a Xemium® alapú technológiával a BASF egy hatékonyabb gombavédelmet tud biztosítani az árpában és a búzában, amely engedélyezési szempontból is hosszú távú megoldás a felhasználók számára.

Hangyel Attila

„A BASF gombaölő szeres portfóliójában az egyik nagy változás ez az új hatóanyag. A másik nagy változás pedig az, hogy szeretnénk bevezetni azt a típusú gombaölő szeres csávázást, amely nem a csírakori betegségek ellen véd, hanem a lombot megfertőző gombák ellen nyújt hatásos védelmet.” – mondta el Hangyel Attila fejlesztőmérnök.

Felhívta a figyelmet: a Xemium® speciális tulajdonságára, hogy vízben is és zsírban is jól oldódik. Ez pedig alkalmassá teszi arra, hogy a vetőmag felületére felvitt csávázószert a kelő fiatal növény gyökerével felszívja és belsejébe jutva fejlődését követve minden részébe eljut.

A jelenlegi gyakorlat a termelők körében általában az, hogy a betegség tüneteinek megjelenésekor permeteznek. Ilyenkor nagyjából azt teszik, hogy már a meglévő, beköltözött fertőzést gyógyítják. De általában a gyógyításból is a legnehezebb verziót választják, a legtöbben az úgynevezett eradikatív módszert alkalmazzák. Egy növényvédő szer eradikatív módon (tünetek megjelenésekor) kijuttatva kevésbé hatékony, mintha preventív módon (a gomba még nem jutott be a növénybe), megelőző jelleggel használják. Ezért hatékonyabb a Systiva® csávázószer, hiszen már keléstől kezdve megtalálható a növényben és így preventíven, belülről védi a növényt a betegségek ellen.

Nagyon fontos tény, hogy a lombra kipermetezett gombaölő szer nem nő együtt a növénnyel – hívta fel a figyelmet a fejlesztőmérnök. Hozzátette: az így kijuttatott hatóanyag ugyanis a levélemeletek között nem áramlik, a lepermetezett levélszinten marad, és így az új levelek védtelenek maradnak. Viszont mivel a Systiva® csávázószer a gyökéren át jut be a növénybe, ezért képes a friss növekményekbe is eljutni és belülről védve ki tudja váltani a korai lombvédelmi kezelést. Így biztonságosan megvárható, hogy megjelenjen a zászlóslevél, amikor az ideális kezelést Priaxor®-ral befejezhetjük.

Hangyel Attila rámutatott: általában a szisztemikus gombaölő szerek felszívódás után gyorsan eljutnak a levél csúcsába, ott összegyűlnek, a levél alapi része pedig kitett lesz a fertőzésnek. A Xemium® a levél viaszrétegén átjutva az alatt depókat képez, amelyek kristályszerkezetbe rendeződnek. A kristályszerkezetből pedig folyamatosan kerül hatóanyag a növénybe.

„Szoktam mondani, hogy a kijuttatott Priaxor® egy része mozdul el a növényben először. Utána a depókból szép lassan, fokozatosan áramlik be a növényi részekbe, mintha minden nap megpermeteznénk. Ezek a depók nagyon erősen kötődnek a növényhez, nagyon erős a tapadásuk. 50–60 milliméter eső sem mossa le, így minden körülmény között lehet 4–5 hetes tartamhatásra számítani.” – tájékoztatta az Agro Naplót a BASF fejlesztőmérnöke.

-an-

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Amistar® Prime Pack

Amistar® Prime Pack

Napjainkban a növényvédelem szakterületén belül sorozatosan találják szembe magukat a növényvédő szer gyártók és gyakorlati szakemberek, valamint a ga...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!