2024. május 5. vasárnap Györgyi

AGROTEC Magyarország Kft. – Fél évtizedes dinamikus fejlődés

Agro Napló
Néhány hete hivatalosan is átadták az AGROTEC Magyarország Kft. új telephelyét Dél-Dunántúlon, Marcali városában. A beruházás, amely modern körülményeket biztosít az ott dolgozó szakembereknek, mintegy 350 millió forintból valósult meg. Mindez pedig a Dél-Veszprém mintegy, valamint a somogyi és a zalai gazdálkodók, vásárlók számára azt jelenti, hogy helyben juthatnak hozzá az AGROTEC által forgalmazott legkorszerűbb traktorokhoz, kombájnokhoz és egyéb mezőgazdasági, valamint a profilbővítés eredményeként építőipari gépekhez is – közölte Illés Zoltán, az Agrotec Magyarország Kft. ügyvezetője a telephelyátadó ünnepségen a jelenlévőkkel.

Az ügyvezető igazgató kiemelte: a területi központ tervezésekor és kivitelezésekor a legkorszerűbb, energiahatékony technológiákat alkalmazták, és olyan környezetet hoztak létre, amely biztosítja a zökkenőmentes, gyors és hatékony munkavégzést az ott dolgozók számára, valamint igazodik a vásárlók igényeihez is. Így az új központ teljes mértékben kielégíti a vonzáskörzetében élő gazdálkodók szervizszolgáltatási és alkatrész-ellátási igényeit, továbbá megfelelő teret biztosít a színvonalas gépértékesítésnek.

Illés Zoltán emlékeztetett: az AGROTEC Magyarország 2013-ban kezdte meg működését, és a cég az eltelt 5 év alatt a teljes országot lefedő hálózatot épített ki. A társaság működésének eredményességét mutatja, hogy a múlt évi forgalma meghaladta a 20 milliárd forintot. A forgalom legnagyobb részét, mintegy 75 százalékát a gépértékesítés adta, emellett jelentős bevétel származott, mintegy 20 százalék, az alkatrészek eladásából, a fennmaradó hányadot pedig a szervizszolgáltatás bevétele adta, amely mintegy 1 milliárd forintra rúgott.

Illés Zoltán

Az AGROTEC Magyarország első embere mindehhez még hozzátette azt is, hogy az első saját telephelyet a cég Szentlőrincen hozta létre, ezt követte a szekszárdi, a füzesabonyi, a komáromi és most a marcali saját telephely. Emellett az ország számos pontján működik a cégnek olyan telephelye, amelyet az IKR Agrártól bérel. A tavalyi év egyértelműen legnagyobb befektetése az AGROTEC Magyarországnál a marcali telephely fejlesztése volt. Ez zöldmezős beruházásként valósult meg, amelyhez a forrást az Agrofert cégcsoport biztosította.

Az átadóünnepségen jelen lévőket üdvözölte Martin Rada, az Agrotec-csoport vezérigazgatója, aki elmondta, hogy a cégcsoport mindig az ügyfeleket, a vásárlókat állítja a középpontba, így az új marcali telephely is ezt a célt szolgálja, vagyis azt, hogy a vevők minél eredményesebben és hatékonyabban tudjanak gazdálkodni. Emellett természetesen az új létesítmény a dolgozók számára is korszerűbb munkafeltételeket jelent, és várhatóan Marcali városára is pozitív hatással lesz.

Dr. Sütő László, Marcali polgármestere jelezte: a város életében több aspektusból is jelentősek az AGROTEC fejlesztéséhez hasonló beruházások. Hangsúlyozta: szakemberek és szaktudás nélkül mit sem érnek a gépek, de a megfelelő körülmények biztosításával a korszerű munkaeszközök elengedhetetlenek a hatékony munkához és a fejlődéshez.

Az ünnepségen vehette át Varga László, a Marcali Agro Kft. ügyvezető igazgatója a New Holland T6.180 erőgép indítókulcsát. Mind-ez egyben azt is jelentette, hogy az ünnepélyes megnyitón adták át az ezredik, Magyarországon értékesített T6000/T6 traktort.

Varga László (balra)

A megnyitón szakmai konzultációra is sor került, amelyen Illés Zoltán arról is beszélt, hogy az AGROTEC Magyarország az idei első negyedéves értékesítési adatok alapján Somogy és Zala megyében is az elsők között van a traktor és kombájn eladási mutatók szerint. A munkagépek eladása is kedvezően alakul, mivel az előző évhez képest a növekedés a cégnél 60 százalék feletti. Ezen a területen az ügyvezető a magágy-előkészítő gépek közül a Multiva márkát emelte ki. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a gazdálkodók számára megfontolandó az öntözési beruházások támogatását célzó pályázatokon való részvétel, mivel ezek finanszírozására jelentős összeg áll rendelkezésre.

Nagy Lajos, az IKR Agrár Kft. ügyvezetője azt emelte ki, hogy az általa képviselt cég teljesítményét jellemző számadatok önmagukért beszélnek. Ez azt jelenti, hogy 5 év alatt 32 milliárdról csaknem 100 milliárd forintra növekedett az IKR Agrár forgalma. A cég a magyar műtrágyapiac 25 százalékát birtokolja, a vetőmag-értékesítés szintén jól teljesít, mivel 20 százalékos növekedést ért el. A cég filozófiájának eszenciáját úgy fogalmazta meg, hogy az az emberségen és a korrektségen alapszik. Jelezte: az AGROTEC és az IKR Agrár két különálló jogi személyiséggel rendelkező társaság, de azonos a tulajdonosuk.

Nagy Lajos

A megnyitó ünnepségen az IKR Agrár két szakembere, Farkas Sándor és Otrok György, az IKR Agrár szakmai szolgáltatásairól valamint az idei terméskilátásokról is beszélt. Farkas Sándor azt emelte ki, hogy a műtrágyavásárlás során az innovatív termékeket célszerű előnyben részesíteni, mert ezek hatékonyabbak és jól alkalmazva azokat, jelentős megtakarítást hozhatnak a gazdálkodóknak. Megemlítette: a műtrágya és a növényvédő szer alkalmazásának hatékonyságát nagymértékben növelheti a megfelelő módon alkalmazott talajvizsgálat, amelyre így érdemes kellő figyelmet fordítani.

Otrok György az idei terméskilátásokat elemezve arról beszélt, hogy azt még jelentős mértékben befolyásolhatják a világ minden pontján az időjárási körülmények. Jelezte ugyanakkor, hogy például az árpa ára a múlt évben nem volt kedvező, átlagosan mintegy 35 ezer forint volt tonnánként, az idén azonban ez a trend már megfordult, mivel az induló árak 120–130 eurót, azaz mintegy 36–40 ezer forintot tettek ki tonnánként, de most már 150–160 euró között mozognak, ami 45–50 ezer forint tonnánkénti árat jelentenek. A szakember a repcéről és napraforgó piacáról is beszélt, megjegyezve, hogy repcéből szinte a teljes termés exportra megy, a napraforgónál azonban gondot jelent, hogy az idei import már elérte a mintegy 300 ezer tonnát (ez főként Romániából származik), míg az export csak mintegy 250 ezer tonnát tesz ki. A magyar napraforgóexport éves szinten 200–400 ezer tonnát tesz ki, az éves termés pedig általában 1,1–1,2 millió tonna évente az országban.

-an-
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!