Ne habozzon, válassza az eredetit!

Agro Napló
A napraforgó sikere hazánkban töretlen, talán sosem volt ennyire népszerű termeszett növényeink között, mint manapság. A kezdeti extenzív növény egyre inkább intenzív kultúrává vált. Éppen ezért minden agrotechnikai vagy növényvédelmi mozzanat, ami akár egy kilogramm hektáronkénti termést is képes megmenteni, fontos és kihagyhatatlan eleme a termesztéstechnológiának.

Az idei év eddig egyátalán nem volt átlagosnak mondható a napraforgó-ter­mesztők számára. A vetést követő száraz periódus nagyban rányomta bélyegét a napraforgó kezdeti fejlődésére és a gyomosodási viszonyaira. A tábláink heterogén kelést mutattak és a napraforgónövények a későbbiekben is egyenetlenül fejlődtek (1. ábra).

1. ábra: heterogén és gyomos napraforgó állomány

A tavaszi csapadék hiánya miatt az alapkezelések hatékonysága gyengébbnek bizonyult és az állományban végzett gyomirtó szeres kezelések is eltérő képet mutattak, hiszen a gyomok is a kívánatostól eltérő fejlettségben voltak a védekezések idején. A heterogén napraforgó állomány és a szokásosnál erősebb mértékű gyomosodás megköveteli a betakarítás előtti állományszárítást, az egyenletes érés és a veszteségcsökkentő betakarítás érdekében.

A Reglone Air állományszárító, deszikkáló készítmény, mely neve szinte már fogalommá vált a magyar növénytermesztők számára. Nem csoda, hiszen évről évre bizonyít és megvalósítja a gazdák hozzá fűzött reményeit. A Reglone Air a forgalomban lévő diquát tartalmú készítmények közül egyedülálló módon Symprolam hatásfokozót tartalmaz. Az új formulációjának köszönhetően hatása gyors, a kijuttatást követő 7–10 nap után a betakarítás elkezdhető. Használatával a munkaszervezési feladatok is egyszerűsödnek, hiszen tudunk kalkuláni az aratás idejét illetően. Használata akár 400 kg hektáronkénti termés megmentését is jelentheti, amely úgy gondolom nem elhanyagolható mennyiség a napraforgó termésátlagait figyelembe véve. Mivel a betakarítás idejét meg tudjuk határozni – amennyiben az időjárás nem húzza keresztül a számításainkat –, így a napraforgómag optimális időben kerülhet a magtárba. Csökkentve ezzel a madárkárnak kitett időszakot, valamint az elhulott kaszatok mennyiségét a talajban, tehát a következő évek árvakelésének volumenét.

A Reglone Air a Symprolam hatásfokozónak és formulációjának köszönhetően sokkal jobb csepterülést biztosít a versenytárs készítményekhez képest, javítva ezzel a permetléfedettséget, illetve a hatékonyságát (2. ábra).

2. ábra: cseppméretbeli különbségek

A Reglone Air a permetlé készítése során nem képez tartós habot, megkönnyítve és meggyorsítva ezzel a permetezés kivitelezéséhez szükséges időt is (3. ábra).

3. ábra: habképződés permetlékészítés során

A glifozát tartalmú gyomirtó szerekhez képest a Reglone Air magas hasmagasságú permetezőgéppel történő kijuttatása során sem kötelező további cseppnehezítő adalékok permetléhez adagolása. Kijuttatását 1,5–2 l/ha dózisban a tervezett betakarítás előtt minimum 7 nappal javasolt elvégezni. Nagy levélfelület és erősebb gyomosodás esetén 3–4 kg/ha nitrogén műtrágya permetléhez adagolása lehet indokolt a hatékonyság növelése céljából. Alkalmazását a kaszatok 25–30%-os nedvességtartalmánál célszerű elvégezni, így a betakarítás idejére a kaszatok egyenletesen a kívánt nedvességtartolmra száradnak.

A Reglone Airt a rugalmas kijuttathatási lehetősége alkalmassá teszi akár légi, akár magas hasmagasságú, hidas permetezőgéppel történő alkalmazásra. Használata a lombfelület függvényében szántóföldi gépes kijuttatás esetén 300–400 l/ha, míg légi kijuttatás esetén 50–60 l/ha lémennyiséggel javasolt. Légi kijuttatás esetén elsodródáscsökkentő készítmények használata kötelező.

A fehérpenészes rothadás (Sclerotinia sclerotiorum) a Reglone Airrel végzett időbeni deszikkálás után nem tud a tányéron fertőzni, hiszen a napraforgó elhal, a kórokozó nem képes a tányéron kifejlődni és kárt okozni.

A Reglone Airt rendkívül jó esőállóság jellemzi, a kijuttatást követően 15–30 perccel érkező csapadék sem mossa le a növényekről, hatását nem befolyásolja.

Összességében a Reglone Air a legjobb választás a napraforgó állományszárítására, hiszen jelentős termés menthető meg használatával a pergési és kórokozók általi veszteség, valamint madárkár csökkentése révén.

Dr. Nagy Viktor
fejlesztőmérnök,
Syngenta Kft.

A cikk szerzője: Dr. Nagy Viktor

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Új szereplők a Syngenta palettáján

Új szereplők a Syngenta palettáján

Ismét megrendezte hagyományos szántóföldi Szer-Show-ját a Syngenta. A gazdálkodók Hajdúböszörményben megszemlélhették az agrárvállalat szántóföldi faj...

Napraforgó – a betegségek tárháza

Napraforgó – a betegségek tárháza

A napraforgó-termesztés egyik kulcsfontosságú része a növények gombák elleni védelme. Ez egy komplex feladat, amelynél figyelembe kell venni az elővet...

Napraforgó – a betegségek tárháza

Napraforgó – a betegségek tárháza

A napraforgó-termesztés egyik kulcsfontosságú része a növények gombák elleni védelme. Ez egy komplex feladat, amelynél figyelembe kell venni az elővet...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!