A 2010-ben indult Naturalma Program jelenéről és jövőjéről Dr. Cehla Béla, a Holland Alma ügyvezetője tartott előadást. Előadásában vázolta a jelenlegi Naturalma ültetvényfelületek méretét, a Naturalma értékesítés elősegítésére tett lépéseket, valamint a jelenlegi és az előző két értékesítési szezonban jellemző árakat és piaci lehetőségeket. Beszélt továbbá arról, hogy az eredetileg 5 fajtával (Luna, Sirius, Orion, Red Topaz, Rozela) indult brand mellé már újabb fajták is felsorakoztak. Mondandójában kiemelte, hogy a Naturalma logisztikai központot váltott az idei szezonban és megfogalmazta a konvecionális, valamint a biotermelésből származó minőségi árualap iránti igényt.
A szót ezek után Dr. Takács Ferenc, az Újfehértói Gyümölcs-termesztési Kutató és Szaktanácsadó Kht. vezetője vette át, aki az alma tárolásának tudományos alapjairól tartott gyakorlati szempontból hasznos előadást. Kitért az almatárolás élettani alapjaira és a legkorszerűbb hűtőházi légtérszabályozás ezzel kapcsolatos módszereire is. Fontosnak vélte kiemelni, az idei almaszezon kedvezőtlen színeződési viszonyait, valamint az ipari alma piacán kialakult anomáliákat. Az almatermesztésnek a minőségi árualap előállítását kell megcéloznia, az ipari almatermesztés önmagában nem lehet termesztési cél.
Babicz Szabolcs – a Holland Alma Kft. faiskola vezetője – hosszan reagált Takács Ferenc mondandójára és kifejezte egyetértését az elhangzottakkal kapcsolatban, majd a Naturalma program újdonságainak termesztői szempontból fontos tulajdonságairól beszélt. Előadásában hangsúlyozta, hogy a Naturalma brand fajtái közé csak olyanokat válogatnak be a hazai és a nemzetközi nemesítés eredményei közül, amelyek hazai ökológiai környezetben legalább öt termőéven keresztül kimagaslóan teljesítenek. Különösen a fajták rezisztencia tulajdonságait, alternancia hajlamát, növekedési sajátosságait, termőképességét, élvezeti értékét, tárolhatóságát vizsgálják. Az ipari alma a minőségi almatermesztés melléktermékeként keletkezik és az ipari alma ára nem lehet meghatározója az étkezési termék árának.
Megemlítette továbbá, hogy az idei évjárat rendkívül rossz volt a piros fedőszínű almák színeződésére nézve és, hogy ezt a problémát hogyan befolyásolhatjuk kedvezően akár az alanytípusok helyes megválasztásával.
Ezt követően Dr. Thurn László előadását hallhatták a jelenlévők, aki az alma post harwest jelentőségéről tartott prezentációt. Véleménye szerint a termelők csak úgy lehetnek versenyképesek, ha az alma értékesítési szezonja nem fejeződik be januárban, hanem egész éven keresztül képesek kiszolgálni legalább a belső piacot. A hűtőházi háttér és a korszerű tárolási technológiák – így a Smartfresh használata is – biztosítékot jelentenek erre.
Dr. Thurn László szavai után ismét a faiskola vezető következett, aki rendhagyó szemléletben mutatta be az alma és általában a gyümölcsoltványok eltelepítése során elkövetett leggyakoribb hibákat és a talajelőkészítés, telepítés helyes technológiai javaslatát. Felhívta a figyelmet a szaktanácsadás fontosságára, valamint a faiskola által javasolt telepítési technológiai ajánlás betartására.
A záróelőadást a Syngenta képviseletében Sipos László tartotta. Rendkívül gyakorlatias szemszögből vázolta fel a rovarok és gombák növényvédő szerekkel szembeni rezisztenciájának kialakulását. Hangsúlyozta a hatóanyag-rotáció fontosságát. Mondandójának végén hozzáfűzte, hogy a Kaliforniai pajzstetű és a vértetű a jövőben várhatóan nagy problémát fog okozni egyes termesztési körzetekben és a termelők nem kezelik megfelelő súllyal ezt a problémát.
Az érdeklődők az előadások után területbejáráson vettek részt, ahol a Holland Alma Kft. faiskolai területén a faiskola vezető kalauzolásával bemutatásra kerültek a szemzett alma-, meggy-, szilva, kajszi-, körte-, cseresznye- és birsoltványok. A vendégek meggyőződhettek a Holland Alma által szaporított oltványok magas minőségéről. A kísérleti ültetvényben pedig nem csak szemlélődésre, hanem az új fajták kóstolására is sor került.
A bemutatón megjelent almatermesztő szakemberek és szaktanácsadók számos gyakorlati ismerettel és sok új élménnyel gazdagodtak és jelezték igényüket a téli időszakban metszési bemutató megszervezésére is. Amennyiben Önt is érdeklik az új fajták és egyéb technológiai újdonságok, regisztráljon most a hollandalma.hu oldalon a faiskola hírlevelére, hogy a következő rendezvényről hírlevélben értesülhessen.
(x)