Ha szecskázás: KRONE BiG X

Agro Napló
2018 szeptemberében Berlinben mutatta be a Krone cég a világelső BiG X 1180-as szecskázógépét. A BiG X 1180-ast közel 150 mezőgazdasági újságíró ismerhette meg, akik 26 országból érkeztek a rendezvényre. Jómagam, mint érdeklődő szakember — az Agro Naplónak köszönhetően — vettem részt, és az alábbiakban megosztom önökkel a látottakat.

 

A bemutató első napján az előadók ismertették a BiG X 1180-as műszaki paramétereit, működését, a motor, a szecskázó, a szemroppantó újdonságait. A beállítások, vezérlések, a szecska átrakodásának biztonsága, pontossága minőségileg javult az újdonságok bevezetésével.

Felhívták a hallgatóság figyelmét a szecska hosszának, finomságának és összetételének, beltartalmának és a takarmányozott állatok teljesítőképességeinek összefüggéseire.

Az állattenyésztés jó eredménye nagyban függ az etetett takarmány beltartalmától, mely csak precíz, jól szabályozott betakarítógépek munkájával érhető el.

A BiG X 1180 már az első pillanatban megragadó látvány.

Ezt az érzést az új XCollect kukoricaadapter csak fokozza. A hármas tagozású adapter két szélső része rácsukható a középső tagra, így egyszerűsíti annak szállítását, a szecskázó közúton való közlekedését.

Az új típusú vágópengék és a vezérelt, növényi szárakat megtámasztó behordó rendszer biztosítja, hogy a szecskázandó növény a legoptimálisabb pozícióban kerüljön a szecskázó dobokhoz. Egyenletes lesz a levágott növényi részek áramlása, csökken a szecska hosszának szórása, a kívánt mérettől való eltérése (1., 2. kép).

1. kép

2. kép

A felaprított növényi részek ezután jutnak a roppantó, utóaprító hengerekhez. Itt oldalirányú erők is hatnak a növényi részekre, egységesebb lesz a szecska mérete, tökéletes a kukoricaszemek roppantása. Az új típusú OptiMaxx hengerek átmérője 305 mm, ezáltal nagyobb lesz a szecskázási teljesítmény, és javul a szecska minősége is. A rugalmas felfüggesztés optimalizálja a hengerek működését, beállítását (3., 4. kép).

Az anyagáramlást a szállító járműre történő átrakás zárja. Itt is találkozunk új megoldással. EasyLoad elnevezésű, elektronikus adó- illetve vevőrendszer figyeli a feltöltendő pótkocsik helyzetét és töltöttségét. Beállítható a szecskázott növényi részek elhelyezése a pótkocsin, annak magassága és mennyisége. Ez nagyban segíti a gépkezelő munkáját, figyelmét a szecskázásra összpontosíthatja (5. kép).

A BiG X 1180-at AgriNIR érzékelőkkel is el lehet látni. Így a feldolgozott, felaprított növényről többféle beltartalmi adatot tudnak rögzíteni. Az adatokat a betakarított területre lehet vetíteni, mely nagyban segíti a talaj-előkészítést, tápanyag-utánpótlást, illetve a vetésszerkezet kialakítását (6. kép).

És ne felejtsük el megemlíteni a gépet működtető erőforrását, a 24 literes 850 kW, a 24 literes, 1156 LE, V12-es Liebherr motort, amely a legnagyobb teljesítményű géppé alakította a BiG X 1180-as szecskázót. Hosszú olajcsere-periódust biztosít, kielégíti a környezetvédelmi előírásokat. A vezetőfülke felszereltsége, kényelmi berendezései pedig a nyugodt munkavégzést biztosítják (7. kép).

 

 

Véleményem szerint a BiG X 1180-as szecskázóról elmondható, hogy pillanatnyilag a világ egyik legnagyobb teljesítményű és legjobb minőségű szecskát előállító gépe. Híven tükrözi a Krone cég filozófiáját, miszerint a kiválasztott szakterületen gyártsuk a legjobb gépet, melyet a Föld bármely részén eredményesen tudnak használni a mezőgazdasági termelők.

Molnár Zoltán
AM DASzK Ujhelyi Imre Mezőgazdasági és Közgazdasági
Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma

A cikk szerzője: Molnár Zoltán

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!