A brojlercsirke takarmánykeverékek valinkiegészítésének tapasztalatai

Agro Napló
A gazdaságos brojlercsirke-hizlalás egyik előfeltétele az ideális aminosav-összetételre optimalizált takarmány- keverékek etetése.

A takarmányipari cégek a pecsenyecsirkéknek gyártott takarmánykeverékekben az aminosav-ellátás optimalizálására szintetikus aminosavakat (pl. L-lizin-HCl, DL-metionin, L-treonin, L-triptofán) használnak. Számos kutatási eredmény arra hívja fel a figyelmet, hogy a brojlercsirkék kukorica-szójadara alapú késztakarmányában – a lizin, a metionin és a treonin után – a valin lehet a negyedik limitáló aminosav, így kellő számú pozitív kísérleti eredmény esetén az L-valin folyamatos használata prognosztizálható.

A baromfihús-termelést az elmúlt évtizedekben gyors fejlődés jellemezte. Az OECD és a FAO előrejelzése szerint a világ baromfihús-termelése 2019-ben elérheti a 123 millió, 2023-ra pedig meghaladhatja a 134 millió tonnát (OECD-FAO Agricultural Outlook, 2013–2023). A legnagyobb baromfihús-termelők az USA, Kína, az EU és Brazília, amely országok a világtermelés kb. kétharmadát állítják elő. Az EU-28 2014-ben kb. 10 millió tonna csirkehúst termelt, miközben az összes baromfihústermelés (csirke, pulyka, kacsa, egyéb) 13 millió tonna volt. A legnagyobb előállítók az EU-ban: Lengyelország, Egyesült Királyság, Németország, Spanyolország és Olaszország. A baromfihús-termelés növekvő költségekkel küzd a szigorodó állatjóléti és állategészségügyi előírások miatt egész Európában (Szénási, 2017).

A főbb takarmánykomponensek – különösen a fehérje- (pl. szójadara) és energiaforrások (pl. kukoricadara, zsír- és olajforrások) – folyamatos drágulásával egyidejűleg a szakemberek figyelme az úgynevezett „least-cost” (= legkisebb költség) takarmány-összeállítás felé fordult. Ennek része az aminosavak optimális mennyiségének és egymáshoz viszonyított arányának beállítása, amelynek révén fehérjecsökkentés érhető el, miközben mérsékelni lehet a környezet nitrogénterhelését is. A legújabb külföldi szakirodalmi adatok alapján a brojlercsirkék esetében a valin tekinthető a negyedik limitáló aminosavnak. Ugyanakkor szükségesnek látszik több etetési kísérlet beállítása, amelyek eredményei hozzájárulnának a nagy teljesítményre képes brojlercsirkék valinszükségletének pontosításához, és ezáltal lehetővé válhatna a genetikailag elérhető növekedési erély minél kedvezőbb kihasználása is.

A valinkiegészítés tapasztalatai a felnevelés különböző szakaszaiban

A brojlercsirke-takarmányok valinkiegészítésével kapcsolatban már több évtizedes tapasztalattal rendelkezünk, pl. Farran és mtsai (1990) által. Az említett szerzők megállapították, hogy a valinkiegészítés növekvő részaránya pozitív hatással van a Ross×Arbor Acres kakasok élősúlyára és takarmányértékesítésére a felnevelés első 3 hetében (indító szakasz). Ebben az életkorban a korábbi kísérletekben valinhiány esetén toll- és lábdeformációt tapasztaltak, illetve alacsonyabb csont hamu- és kalciumtartalmat mértek (Farran és mtsai, 1992). Az ezt követően publikált anyagokban pedig már arra hívták fel a figyelmet, hogy a kukorica-szójadara alapú, állati eredetű mellékterméket nem tartalmazó takarmányok etetése esetén a valin lehet a negyedik limitáló aminosav. Az állati eredetű melléktermékek használatakor viszont az izoleucin lehet a negyedik limitáló aminosav a valinnal együtt, ám ebben az esetben fontos megemlíteni, hogy ez csak olyan országokban fordulhat elő, ahol az állati eredetű melléktermékek használata megengedett, mint például jelenleg az USA-ban.

Egy nevelő-befejező szakaszban (21–42 napos életkor között) végzett korai vizsgálatban kukorica-szójadara alapú takarmányozás és 16%, illetve 20% nyersfehérje-tartalom mellett 0,1 és 0,2% valinkiegészítést alkalmaztak (Mendonca és mtsai, 1989). Megállapították, hogy az előbb említett valinkiegészítéseknek nem volt szignifikáns hatása a brojlerek teljesítményére, de a 0,2% valinkiegészítés növelte a brojlercsirkék abdominális zsírjának mennyiségét. Egy másik vizsgálatban (Berres és mtsai, 2010) 21–35 életnap között alkalmazott növekvő valin- és izoleucin-kiegészítés szintén nem volt szignifikáns hatással a brojlercsirkék vizsgált naturális termelési mutatóira (pl. takarmányfelvétel, élősúly, takarmányértékesítés). A legújabb vizsgálati eredmények azt jelzik, hogy a fehérjecsökkentés mellett végzett ileálisan emészthető aminosav alapon formulázott valinkiegészítés mellett javul a takarmányértékesítés és a hizlalási végsúly is, 21–42 napos életkor között (Duarte és mtsai, 2014). Ugyanebben az életkorban ROSS brojlercsirkék esetében a valinkiegészítés statisztikailag igazolható módon javította a pecsenyecsirkék súlygyarapodását (Corzo és mtsai, 2007).

A rendelkezésre álló irodalmi források alapján megállapítható, hogy az indító fázisban (0–21 nap) a brojlercsirkék összes valinszükséglete 0,55–1,00%, a nevelő fázisban (22–42 nap) 0,72–0,85% közötti. Az indító szakaszban meghatározott összes valinértékek nagyon tág intervallumok között szórnak, ami a nevelő fázisban lényegesen szűkebb. Az e témában hozzáférhető kísérleti eredmények többsége szerint a valinkiegészítés nincs szignifikáns hatással a súlygyarapodásra és a takarmányértékesítésre. Ezzel ellentétben a publikációk egy része a valinkiegészítés hatására javuló súlygyarapodást és kedvezőbb takarmányértékesítést prognosztizál.

Az irodalmi forrásokban csak kevés adat áll rendelkezésre az emészthető valinszükségletre vonatkozóan 0–21 napos kor között. 22–42 napos kor között a feldolgozott irodalmi adatok szerint a javasolt emészthető valinszükségleti érték 0,74–0,90% közötti, amely igen tág intervallumnak tekinthető.

A valinellátás a gyakorlatban

A szintetikus aminosavgyártók (pl. Evonik, 2018) és a világ vezető brojlertenyésztő vállalatai (pl. Aviagen, 2014; Cobb-Vantress, 2018) a gyakorlat számára saját (némely esetben nem tudományos folyóiratokban publikált) vizsgálati adatokon nyugvó ajánlásokat is megfogalmaznak az ileálisan emészthető aminosavak keveréktakarmányokban javasolt szintjére, továbbá az emészthető valin/lizin arányra vonatkozóan. Számszerűsített javaslataikat a táblázatban közöljük.

A táblázat adataiból látható, hogy a vizsgált genotípusok (ROSS-308, COBB-500) és egy vezető aminosavgyártó (EVONIK) ajánlása szerint az emészthető valin javasolt értéke az első 10 életnapban kb. 0,89–1,01%; 11–24 nap között kb. 0,85–0,87%, majd a nevelés harmadik és negyedik szakaszában (kb. 25–42. életnap között) 0,73–0,78%. Az emészthető valin/lizin arány pedig a hizlalás teljes szakaszában kb. 73–80% közötti. A magyarországi alapanyagbázisra alapozott publikált eredmények a fent említett genotípusok esetében sajnos nem állnak rendelkezésre, így erre vonatkozóan célszerű lenne vizsgálatokat végezni.

Összefoglalás, javaslat

A jelenlegi, elsősorban kukorica-szójadara alapú takarmánybázis mellett a brojlercsirkék takarmányozásában a treonin után a negyedik limitáló aminosav a valin lehet. A hozzáférhető irodalmi forrásokban közzétett kísérletek eredményei azonban nagyon ellentmondásosak, ezért a valinra vonatkozó szükségleti értékeket a hazai takarmánybázishoz igazodó receptúrák alkalmazása mellett pontosítani szükséges.

KÖSZÖNETNYILVÁNÍTÁS
A publikáció elkészítését az EFOP-3.6.3-VEKOP-16-2017-00008 és az EFOP-3.6.3-VEKOP-16-2017-00005 számú projektek támogatták. A projektek az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósultak meg. Gyurcsó Gábor1, Prof. Dr. Tossenberger János2, Dr. Tóth Tamás2
1Széchenyi István Egyetem, Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kar
2Kaposvári Egyetem, Agrár- és Környezettudományi Kar

A cikk szerzője: Dr. Tossenberger János

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
BMR (Brown Mid Rib) típusú silócirok

BMR (Brown Mid Rib) típusú silócirok

Az új típusú silócirok hibridekkel pár év alatt megváltoztattuk az általános növénytermesztési és állattenyésztési véleményt, hogy a cirok csak seprűn...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
EZT OLVASTAD MÁR?