2024. május 2. csütörtök Zsigmond

FLAVO PLANT – a biztos terméskötődés záloga!

Agro Napló
Tavaszodik! A megszokott sorozatossággal virágba borul a természet. Az átlagember számára szemet gyönyörködtető ez az időszak, a kertészeknek ugyanakkor az év egyik, hanem a legstresszesebb része. A virágzás a vegetáció rövid és igen hangsúlyos időszaka.

A gazdálkodás adott évi eredményessége a virágok termékenyülésén és a terméskezdemények hatékony megóvásán múlik! Ennek a kritikus időszaknak sikeres átvészelésében nyújt valódi segítséget az antioxidáns hatású flavonoidokat tartalmazó Flavo Plant!

A Flavo Plant öt növény kivonatából készült, magas flavonoid tartamú növényvédő hatású növénykondicionáló.

 A flavonoidok, mint a növények másodlagos anyagcseretermékei több ponton segítik a fiziológiás folyamatokat. Központi szerepet játszanak növényeink stressztűrésében, az oxidáns-antioxidáns rendszer működésében. Részt vesznek továbbá a növények anyagcsere-folyamataiban. Hatékony komplex képzőként nagy szerepet játszanak a tápanyagok felvételében, mozgásában. Mindezeken túl aktív védelmi funkciót látnak el a kórokozó gombákkal és baktériumokkal szemben.

A Flavo Plant előállításánál elsősorban a flavonoidok immunológiai szerepére fókuszáltunk. A baktericid és fungicid tulajdonságot mutató – a készítmény minden gyártási tételében standardizált – flavonoidok erős redukáló szerek. Ennek köszönhető a patogén ágensek tekintetében megnyilvánuló közvetlen biocid hatás, mint főhatás és a nem specifikus antioxidáns hatás, mint mellékhatás is. Döntően ez a mellékhatás felel a minden kultúrában egyértelműen kimutatható termékenyülési többletért.

A Flavo Plantban nagy koncentrációban megtalálható antioxidánsok késleltetik a bibe mukóza szélsőséges környezeti hatások miatt felgyorsuló oxidatív öregedését. Meghosszabbítva ezzel a pollencsirázásra, és megtermékenyülésre nyitva álló fertilis időszakot.

Virágzásban és azt követően alkalmazott kezelések hatására:

  • almában 51,2%-kal csökkent a hulló gyümölcsök aránya a kezeletlen kontrollhoz képest, ami 25,5%-os abszolút terméstöbbletet jelentett 2017-ben Nógrád megyében Granny Smith fajtában. (2017, április derekán hidegbetörés, jelentős havazás volt.),
  • meggyben 7,7%-kal emelte a termésmennyiséget és 4,2%-kal a termésátmérőt 2017-ben Sz-Sz-B megyében Újfehértói fürtös fajtában. Emellett organikus tebukonazol készítménnyel összevetve, azt megközelítő százalékban csökkentette az antraknózis és a gyümölcs monília kártételét,
  • szőlőben nagymértékben csökkentette a fürtök a kötődési zavaraira visszavezethető ún. „madárkásodását.” Ennek köszönhetően a kezelt részen 2017-ben 2 héttel hamarabb érte el Tokajban a Furmint a szüreti érettséget, a kontrollhoz képest. Borászati szempontok mellett ki kell hangsúlyozni az egyöntetű kötődés növényvédelmi jelentőségét is. Lisztharmat elleni sikeres védekezésben ugyanis nagy nehézséget jelenthet a bogyók eltérő fejlettsége.

A Flavo Plant nagy előnye, hogy nem tartalmaz ásványi olajokat, ennek köszönhetően virágzásban is lehet, sőt kifejezetten ajánlott alkalmazni!

Almatermésűeknél virágzáskori használatával megelőzhető a baktériumos eredetű tűzelhalás megjelenése. Kontakt lisztharmat elleni hatása mellett a többletráköttetés után nagyobb biztonsággal végezhető vegyszeres gyümölcsritkítás. Alternáló évben, virágzáskori kijuttatása kifejezetten ajánlott!

Csonthéjasok esetén a termékenyülés javítása mellett a Flavo Plant fokozza a Monilia laxa elleni készítmények hatékonyságát. Önmagában alkalmazva 40%-os gátlást gyakorol a kórokozóra.

Szőlőben a madárkás fürtök csökkentése mellett kiváló védelmet nyújt a virágzás idején esetlegesen megjelenő Botritisz fertőzés ellen.

Metszést követően a termőrészek száma már nem szaporítható! A meghagyott virágok termékenyülése alapvetően határozza meg a termesztés sikerét. Az elmúlt évek virágzáskor megfigyelhető időjárási szélsőségei okán (erőteljes hőingadozás, légköri aszály, szél, éjszakai lehűlések, vagy éppen a csapadékos időjárás) az optimális kötődés feltételei kisebb-nagyobb mértékben sérülnek. A termékenyülésre nyitva álló időablak sokszor erősen lerövidül, a virágzás alatt jelentkező stresszhatások szélsőséges esetben a gyümölcs elrúgásához vezetnek.

A Flavo Plant hatékony, természetazonos megoldás a kötődés elősegítésére, virágzás alatt végzett vegyszeres növényvédelem eredményességének fokozására!

Virágzás kezdetén és terméskötődés időszakában, szaktanácsadásnak megfelelően kijuttatva, megalapozhatja kimagasló terméshozamait, sikeres növényvédelmét. Ne késlekedjen, biztosítsa be ültetvénye termékenyülését, tegye nyugodtabbá a virágzás időszakát!

Gombos Gergely
kertészmérnök
gergo@arravis.hu
+36 30 785 5276

A cikk szerzője: Gombos Gergely

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Agrár-ökológiai Program (AÖP) tippek

Agrár-ökológiai Program (AÖP) tippek

A 2023-ban induló Agrár-ökológiai Program (AÖP) önkéntes vállalásokon alapuló, egyéves támogatás. A 2023. évi egységes kérelemben külön kell majd nyil...

FLAVO PLANTTAL kompromisszumok nélkül

FLAVO PLANTTAL kompromisszumok nélkül

Aszályos őszt és kora tavaszt követően májusban jelentős mennyiségű csapadék érkezett az ország egész területére. Az őszi vetésű kultúrák, de különöse...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!