Párbeszéd és egyeztetés a vetőmagszektor képviselőivel

Agro Napló
A hazai vetőmagágazat nemzetközi szinten is elismert, ugyanis kiváló minőségű vetőmagot állít elő, aminek a fele exportra kerül; Magyarországon jelenleg mintegy 100 ezer hektáron folyik vetőmagtermelés, ami évi mintegy 180–190 milliárd forintértéket jelent – emelte ki az agrárminiszter, amikor a közelmúltban a vetőmagszektor képviselőivel találkozott.

Dr. Nagy István ugyanis részt vett a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VSZT) küldöttgyűlésén április második felében Budaörsön. A tárcavezető felhívta a figyelmet, hogy a magyarországi agrártermelés hosszú távú fenntarthatóságát a minőségi vetőmagok és szaporítóanyagok biztosítják. Ez fontos élelmezés- és élelmiszerbiztonsági stratégiai kérdés – húzta alá.

A versenyképesség növelése érdekében új irányokra van szükség a produktivitást, a termésstabilitást, a betegségállóság növelését valamint a beltartalmi minőség javítását, továbbá a modern termesztéstechnológiai gyakorlatok bevezetését szorgalmazta elsősorban. Közölte: az agrártárca két kiemelt génmegőrzési intézmény – a Növény Diverzitás Központ és a Haszonállat-génmegőrzési Központ – összevonásával ez év június elsejei hatállyal megalapítja a Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központot. Az új intézmény egységes szemlélettel és hatékonyabban szolgálja majd a génmegőrzés ügyét Magyarországon. Emellett a kormány által e területre kidolgozott és elfogadott program végrehajtását ugyancsak ez az intézmény végzi majd az állati és a növényi génmegőrzés területén.

„Fontosnak tartom, hogy a vetőmagágazatban dolgozók és a szaktárca között folyamatos legyen a párbeszéd és együtt tervezzük a jövőt” – mondta Dr. Nagy István. Hozzáfűzte: a közös munka már elkezdődött, a vetőmagszakma által megfogalmazott igényt, miszerint: a vetőmag-minősítési és -ellenőrzési eljárásokban az átruházott jogkörben végzett tevékenység visszavezetődjön, a minisztérium rendeletmódosítással megvalósította.

Az átruházott jogkörben végzett vetőmag-minősítés egyes tevékenységeinek a vetőmag-előállító általi elvégzésének lehetősége csökkenti a hatóságok költségeit, a vetőmagágazatnak pedig a vetőmag-előállításban biztosít rugalmasságot.
A hatóság a végrehajtási rendeletekben, szabályzatokban foglalt szigorú előírások, magas minőségi és szakmai követelmények betartása mellett kívánja biztosítani az átruházott jogkörben végzett minősítést, megfelelve az európai uniós és a hazai jogszabályoknak. A jogszabály-módosítás szakmai egyeztetése hamarosan befejeződik –monda a miniszter –, a részletkérdések ugyanis teljes körűen tisztázottak. A rendelet a jogalkotási fázis utolsó szakaszában van, a kihirdetés május közepén várható.

Takács Géza, a VSZT elnöke a küldöttgyűlésen jelen lévők előtt kifejtette, a következő évtized nagyon fontos időszak lesz a magyar vetőmagágazat szempontjából, mivel most kell azokat a döntéseket meghozni, amelyek felkészítik az ágazatot a rá váró komoly kihívásokra. Említette, hogy napirenden van a generációváltás kérdése is, és ehhez is felkészült szakemberekre lesz szükség. Kiemelte: a vetőmagszektor nagy várakozással tekint az ágazati irányítással való szorosabb együttműködésre.

A rendezvényen Dr. Nagy István és Takács Géza átadta az idei Vetőmag Szövetség-díjat, amelyet az elmúlt csaknem fél évszázadban a hazai vetőmagágazat érdekében végzett munkájáért Ritter József kapott.

A 72 éves közgazdász és külkereskedelmi végzettségű szakember 1971 óta foglalkozik vetőmagokkal. Több állami vállalatnál is dolgozott, majd 1990-ben saját vállalkozást alapított. A Rit-Sat Kft. fő profilja többek között a zöldség-vetőmag termeltetése és kereskedelme. Ritter József alapító tagja az 1993-ban megalakult Vetőmag Terméktanácsnak is. A szervezet munkájában tevékenyen részt vesz. Ritter József mindig a vetőmag-ágazati érdekek szószólója, állandó résztvevője a vetőmag-szabályozással és a jogalkotással kapcsolatos egyeztetéseknek.

Dr. Nagy István, Ritter József, Takács Géza. Fotó: Nagy István -an-  
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!