Green Miracle – a növények napteje

Agro Napló
Földi létünk egyik alapfeltétele a napsugárzás. A földfelszínt elérő sugarak nem mindegyike szükséges életünk során, sőt kifejezetten károsak az élőlényekre. Ezek az ultraibolya sugárzás és az infravörös sugárzás.

Ezeket a sugarakat az emberi szem nem képes látható fényként érzékelni, de a napsütéssel együtt mindig jelen vannak, mert a föld légköre átengedi őket. Az UV-sugárzás hullámhos­sz tartománya (100–400 nm) a látható fénynél (400–780 nm) kisebb és a szövetekben sejtroncsolást, napégést eredményeznek. Az infrasugárzás a látható fény hullámtartományánál nagyobb, az élő szövetek hősugárzásnak érzékelik. Az infrasugárzásnak jelentős a humán felhasználása – tv, rádió távirányítók, hősugárzók stb. Az infra- és az UV-sugárzás együttesen felelősek a napégéses és hősokk tünetekért.

Addig, amíg az emberek és az állatok tudnak ezek ellen a káros sugarak ellen védekezni – megfelelő öltözet, árnyékos helyek felkeresése, „naptej” alkalmazása –, addig a növények helyüket nem tudják életük során megváltoztatni. Ott kénytelenek „tűrni” a körülményeket, ahová elültetésre kerültek, ahol kikeltek.

Ez idáig a növénytermesztésben főleg csak mechanikai lehetőségeink voltak a növényeink védelmére.

A Sumi Agro Hungary Kft. újdonsága a Green Miracle, amit a „növények napteje” szlogennel lehet jellemezni. Kipermetezve a készítményt, csökkenti a növények párologtatását, fokozza a fényvisszaverést a növény felületéről, ezáltal növeli a növény „ellenálló képességét” a káros sugárzással szemben.

A Green Miracle hatóanyagát hosszúláncú zsíralkohol molekulák alkotják. Kipermetezve a növény viaszrétegébe ágyazódnak be és fejtik ki hatásukat. A sztómák zártabbak lesznek, ezáltal csökken a növény vízvesztése. A csökkent transpiráció eredményeként a növény zsengébb, magasabb a víztartalma, az aszályos időszakokat tovább viseli el. A zsíralkohol molekulák természetes módon növelik a növény felületének fényvisszaverő képességét, így a napégéses és perzseléses tünetek kialakulásának esélye jelentősen csökken. Összességében a megtermelt áru piacosabb, tetszetősebb.

A Green Miracle jelenleg szántóföldi zöldségkultúrákban – dinnye, paprika, paradicsom stb. – rendelkezik engedéllyel, de folyamatban van az engedély kiterjesztése almatermésűek vonatkozásában is.

Az elmúlt években elvégzett kísérletek eredménye és termelői tapasztalatok

Fejes káposztán végzett mérések alapján az elnyelt fény mennyisége 8%-kal csökkent, a visszavert fénymennyiség 57%-kal nőtt. Ezen túl a transpirációs ráta 39%-os csökkenést mutatott, míg a növény víztartalma 25%-kal nőtt. (Pestology Vol. XXXIV. No.7. July 2010.)

Hazai fejes káposzta vizsgálatban a fejátmérő ~4%-kal nőtt, míg a tömeg 3%-kal.

Fűszerpaprikában a kezelés hatására mind a tömegben, mind a bogyó darabszámban 2%-os növekedés volt tapasztalható.

Ipari paradicsom esetében: „Összességében a refrakciós érték jobb volt a kezelt területen, kevesebb volt a hibás/romló áru benne, így az átlag átvételi ára és a súlylevonás is kevesebb volt. 2018-ban a napégés nem jelentett problémát, de a kezelt táblán úgy vettük észre, hogy javult a termés tövön tarthatósága. A 2018-as év brix értékei (refrakció) elmaradnak sajnos az előző évektől.” (Dávid Réka, Szentkirály)

Engedélyokirat alapján felhasználása zöldségkultúrákban a növények kondíciójának javítására évi 3 alkalommal lehetséges 0,3%-os koncentráció töménységben, a fő fenológiai stádiumokban – virágzás előtt, terméskötődéskor és betakarítás előtt. Gyakorlati szempontból a legjobb hatást akkor érhetjük el a Green Miracle termékkel, ha a hőségriadók előtt juttatjuk ki.

A termék tapasztalatok alapján a különböző növényvédő szerekkel jól keverhető, kombinációban kijuttatható, ugyanakkor célszerű és érdemes minden esetben keverési próba elvégzése a különböző tankkombinációs partnerekkel.

Amennyiben meg akarja védeni növényeit a napsugárzás káros hatásaitól, keresse a Green Miracle-t kereskedőjénél!

Kisjuhász Roland
szaktanácsadó, mérnök-üzletkötő
Sumi Agro Hungary Kft.

A cikk szerzője: Kisjuhász Roland

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!