Mibe fektessük pénzünket? Szerintünk Signalba

Agro Napló
Mostanában, ahogy végigjárjuk a határt vagy betérünk a mázsaházba megráncosodik a homlok, látva a rengeteg munka, idegeskedés és pénz eredményét. Pedig még mindig a ”szent” hozam a legfőbb meghatározója az eredményességnek.

A rovaroknak egyre jobban kedveznek az évjáratok, az enyhe tél és a növekvő átlaghőmérsékletek, így a kívánatos hőösszeg hamar összegyűlik. Nekünk meg egyre szűkül az eszköztár. Nagyon észnél kell lenni, megfelelő kezelési időpontot és ahhoz passzoló hatóanyagot választani (abból a sokból). Nagyot nyílt a védekezési olló.

Jó példa a vetésfehérítő elnyújtott rajzása, ami miatt később mindig volt tojás, kelő lárva és imágó is. Csak többé-kevésbé lehetett visszanyomni a kártételt elfogadható szintre. És ez a könnyebbik pálya!

A talajlakó lárvákkal sokkal nehezebb. Nem látod őket, nem tudod mikor, hol vannak, milyen idősek éppen. Csak a lankadó növények mutatják ősszel és tavasszal, hogy köszönik, jól megy soruk és egyre többen vannak! Ráadásul a vetésváltás szűkülése kapcsán egyre több a kalászos elővetemény és ezzel együtt a gabonafutrinka lárva – csócsároló – kártétel is.

A növényvédelmi tevékenységet szabályozó rendelet világosan fogalmaz. A nehezen irtható kártevők ellen a földhasználónak és termelőnek csávázással, talajfertőtlenítéssel védekezni kell. (Lásd: 43/2010 FVM rendelet 2§, 1. pont)

Őszi búzában, árpában használjuk a cipermetrin hatóanyagú Signalt, mert a drótféreg (1. ábra) mellett a gabonafutrinka csócsároló lárváját is hatékonyan irtja. A készítmény hatásosságát a termelői tapasztalatok mellet kísérleti eredmények is igazolják (2. ábra).

1. ábra: drótféreg búzában

A Signalban levő cipermetrin talajban használva sokkal hosszabb tartamhatású. Itt nincs degradáló UV-sugárzás, nincs gyors hőmérséklet- és nedvességváltozás. Egyenletesen gázosodó és erős repellens hatása révén védőzónát képez a vetőmag köré, amit 4 cm vetésmélységet tartva tudunk maximalizálni. A speciális formuláció (ES) jó segítség a hatáskifejtés elnyújtásában. A Signal igen jól fed, erős színt ad, és könnyen keverhető gombaölő készítményekkel. Csávázás alkalmával a 2 literes dózisban 630 g hatóanyag kerül minden vetőmagtonnára.

Egyre kisebb vetőmagnormával és tőszámmal dolgozunk. Hogy ki tudjuk használni az őszi időszak nevelő hatását, egyre korábban vetünk. Ez viszont jóval hosszabb kitettséget jelent a növények, és jóval nagyobb kockázatot jelent a zsebünk számára!(3. ábra)

3. ábra: pusztuló növények durumbúzában

Nekünk pedig minden elvetett magra, kikelt növényre szükségünk van az optimalizált hozam eléréséhez. A tökéletes csávázás jó befektetés, egy jól beállt állomány és végül a jó hozam kulcsa.

Ehhez ajánljuk technológiai csomagunkat, mely a Signal mellett a professzionális Rancona i-Mix gombaölő csávázószerünket is tartalmazza. Csomagunk 10 tonna vetőmagra használható fel.

Gabonafélék vírusvektorai elleni védekezésre a kontakt hatású Ciperkill Max (cipermetrin) 0,05 l/ha vagy Deltaphar (deltametrin) 0,2 l/ha készítményeinket ajánljuk, valamint hatóanyag-rotáció kapcsán tetvek ellen a pirimikarb hatóanyagú Aphox készítményünk használatát is 0,25–0,3 kg/ha dózisban.

Kérdésük esetén kérjük hívjanak, keressenek bennünket vagy látogasson el a www.upl-ltd.com/hu weboldalunkra.

A UPL szakértő csapata nevében:

Vados Csaba
csávázószer termékfelelős

A cikk szerzője: Vados Csaba

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!